Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ξεκινά την Πέμπτη ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ._

Την Πέμπτη αναμένεται να ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετά το επεισόδιο που προκάλεσε η απαγόρευση της διέλευσης των προσκυνητών από το οδόφραγμα του Λιμνίτη από τις κατοχικές αρχές, προς την κατεχόμενη Μόρφου, για τις εκδηλώσεις στον Αγιο Μάμα.

Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου αναφερόμενος στην επανάληψη των συνομιλιών, σημείωσε ότι η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει με τα ζητήματα της διακυβέρνησης και του περιουσιακού, ενώ κατά τη διάρκεια της θα συζητηθούν όλα τα θέματα, ζητώντας ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, δεδομένων και των επικρίσεων που διατυπώνονται, κατηγορώντας το Δ. Χριστόφια για υποχωρήσεις. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος εκπρόσωπος, «ενότητα δε σημαίνει έλλειψη διαφωνιών ή φίμωση, θεωρούμε όμως ότι η ενότητα πρέπει να περνά μέσα από την ενότητα στους στόχους και εδώ υπάρχει, καθώς ο στόχος της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι κοινός. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια όλοι θα πρέπει μέσα στην απαραίτητη υπευθυνότητα και ωριμότητα να προσπαθήσουμε να στηρίζουμε τον πρόεδρο και τη διαπραγματευτική του ισχύ, ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο προς τη λύση».

Ωστόσο, το ψευδοκράτος από την πλευρά του εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι «έπραξε βάσει των συμφωνηθέντων» στην περίπτωση του προσκυνήματος στον Αγιο Μάμα, με το Μ. Ταλάτ να υποστηρίζει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να έχει περισσότερη τόλμη και να μην αφήνει να επηρεάζονται οι συνομιλίες από διάφορα γεγονότα... Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, σημείωσε ότι «ο μόνος λόγος για τον οποίο δε θα υπάρξει αποτέλεσμα (στις συνομιλίες) μέχρι το τέλος του έτους είναι γιατί η τουρκική πλευρά και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξακολουθούν να επιμένουν σε αδιάλλακτες θέσεις», προσθέτοντάς ότι «εάν ο Μ. Ταλάτ θέλει λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να προσέλθει στις συνομιλίες με θέσεις, οι οποίες θα εντάσσονται στο πλαίσιο το οποίο έχει συμφωνηθεί».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ