Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Δυνατό ΚΚΕ, για να μπορεί ο λαϊκός παράγοντας να δυσκολεύει τα αντιλαϊκά σχέδια

Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους

Γ. ΦΑΣΟΥΛΑΣ (ΝΕΤ): Κυρία Παπαρήγα, είναι ισχυρό το ενδεχόμενο στις 4 του Οκτώβρη να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση και το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές. Στο μεσοδιάστημα μέχρι τις επαναληπτικές εκλογές, βλέπετε να ασκούνται πιέσεις από διάφορα κέντρα για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης, συγκυβέρνησης ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα ή και με τη συμμετοχή άλλων κομμάτων;

AΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Θα έλεγα ότι οι εργατοϋπάλληλοι της χώρας μας και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να βγάλουν ένα συμπέρασμα: ότι η κυρίαρχη τάξη στη χώρα μας και τα κόμματά της βλέπουν μακριά. Στο λαό λένε: «Κοίτα το τώρα, μην κοιτάς το αύριο».

Λοιπόν, η επιλογή τους είναι καθαρή. Στις σημερινές συνθήκες να υπάρχει το δίδυμο της εναλλαγής. Αλλά επειδή καταλαβαίνουν ότι έχουν ζόρια, ότι ο λαός αρχίζει και, πολύ σωστά, βάζει στο ίδιο τσουβάλι και τα δυο κόμματα, - ένα μέρος του λαού, όχι όλοι - προετοιμάζονται για το αύριο. Ηδη, διάφοροι βγαίνουν και το ζυμώνουν αυτό το αύριο και παίρνουν μέτρα. Το αύριο ποιο μπορεί να είναι; Η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ με αλλαγές. Μπορεί να φύγουν από τη μέση τα γνωστά πρόσωπα τα οποία και παραδοσιακά και λόγω οικογένειας έχουν ανταγωνισμούς. Μην πάμε στην προσωπική ψυχολογία. Θα τα βρουν αυτά.


Δεύτερον: Κυβέρνηση συνεργασίας με ένα μικρότερο κόμμα. Δεν τους βγήκε τώρα ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ που περίμεναν, δεν τους βγαίνουν και οι Οικολόγοι. Ο ΛΑ.Ο.Σ. επίσης δεν τους πολυβγαίνει, ξέρουν ότι, είναι ένας ιδιόμορφος τυχοδιωκτισμός και δυσκολεύονται. Τους εμποδίζει και ένα άλλο, το ΚΚΕ. Διότι σου λέει, «άμα αυτή τη στιγμή χρησιμοποιήσουμε ή τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον ΛΑ.Ο.Σ. ή τους Οικολόγους, ένα ανάχωμα βγαίνει από τη μέση και το ΚΚΕ επιβεβαιώνεται.

Αρα, λοιπόν, τι βλέπουν τώρα; Σ' αυτή την εκλογική μάχη να ρυθμίσουν τα θέματα μεταξύ τους, να κρατήσουν όσο γίνεται ψηλά το δικομματισμό, να μην πληγεί η Νέα Δημοκρατία πάρα πολύ - δε θέλουν το ένα σκέλος κουτσό - όσο μπορούν να παραμερίσουν το ΚΚΕ για να μπορούν μετά να ρυθμίσουν και τα άλλα. Ε, δε θα τους περάσει! Αρα λοιπόν, ο λαός πρέπει να δει το εξής: Ναι, υπάρχουν σοβαρά σενάρια, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν την εφαρμογή των μέτρων Αλμούνια στα δύο χρόνια, και να ανακυκλώνεται η ίδια κατάσταση, και να έχουμε και μια αλλαγή της μορφής του πολιτικού σκηνικού.

Εμείς δεν μπορούμε να τους χαλάσουμε όλα τα σχέδια, δηλαδή να σχηματίσουμε δική μας κυβέρνηση. Αλλά μπορούμε να τους τα χαλάσουμε ως εξής: Αυτά τα σχέδια να καταδικαστούν στη συνείδηση του λαού και όσο προχωράνε αυτά τα σχέδια να υπάρχει ο άλλος σχεδιασμός, ο λαϊκός, το λαϊκό κίνημα. Το λαϊκό κίνημα όχι μόνο δεν έχει εξαντλήσει, αλλά δεν έχει χρησιμοποιήσει τα όπλα του. Γι' αυτό θέλουμε δυνατό ΚΚΕ. Για να μπορεί ο λαϊκός παράγοντας να δυσκολεύει τα αντιλαϊκά σχέδια, να κερδίζει χρόνο για να μην περνάνε τα χειρότερα μέτρα και να προετοιμάζει την αντεπίθεσή του αύριο. Η εκλογική μάχη σήμερα αυτό πρέπει να καθορίσει, είτε έχουμε μια μάχη, είτε έχουμε δύο.


Τα μεταξύ τους ζητήματα θα τα λύσουν. Αλλά ο λαός θα ενδιαφερθεί για το πώς θα λύσουν μεταξύ τους τα ζητήματα, ή για να τους δυσκολεύει όσο γίνεται περισσότερο; Να έχει μια κυβέρνηση απέναντί του που δε θα μπορεί να κινηθεί με ευκολία.

Είδατε τι είπε, ο πρωθυπουργός: «Τώρα τα μέτρα πρέπει να είναι άγρια». Αναγκάζεται να το πει. Λέει ότι δε θα είναι ήπια. Ηπια μέτρα δεν είχαμε ποτέ, αλλά τώρα καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει, και έτσι είναι.

Λοιπόν, αφού δεν μπορούμε να τους ανατρέψουμε σήμερα, να τους κάνουμε να έχουν πρόβλημα στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής τους. Είτε ένα βουλευτή έχουν περισσότερο, είτε 20 παραπάνω, τα μέτρα θα είναι αντιλαϊκά. Το κίνημα είναι αυτό που μπορεί να τους κάνει τη ζωή δύσκολη, ή να αξιοποιήσει τις δικές τους δυσκολίες.

Είτε αυτοδύναμη, είτε συνεργασίας η κυβέρνηση να είναι υποτιμημένη από το λαό

ΑΛ. ΨΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (ΑΠΕ): Κυρία Παπαρήγα, υπάρχει το ενδεχόμενο λόγω των εσωτερικών έριδων στον Συνασπισμό να μην μπει στη Βουλή. Αυτό είναι προφανές ότι θα βολέψει το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα υπάρχουν και κάποιες εκτιμήσεις ότι θα μπορούσε να αυξηθεί η πιθανότητα για να πάρει αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση σε σχέση με αυτό;

AΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Λοιπόν, ποιο κόμμα σήμερα μπορεί, και να βγει πιο δυνατό, και με την πολιτική του να χτυπήσει, όχι μόνο τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας; Εμείς λέμε το ΚΚΕ. Και θα ξεκαθαρίσουμε το εξής: Ποιο είναι το κύριο; Πόσα κόμματα είναι στη Βουλή; Αυτό είναι που καθορίζει την προοδευτικότητα μιας Βουλής; Βεβαίως ο λαός αποφασίζει πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή, ή πόσα δε θα μπουν. Αλλά αυτό το επιχείρημα που αρχίζει και φαίνεται, ότι αν θέλουμε να χτυπήσουμε την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ... Εμάς δεν είναι στόχος μας πρώτα - πρώτα και αποκλειστικά να χτυπηθεί η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ. Αυτός μπορεί να είναι στόχος εκείνων που θέλουν ενδεχομένως να αξιοποιήσουν τη μη αυτοδυναμία, για να κάνουν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο δικός μας στόχος είναι και τα δύο κόμματα να πέσουν. Και η αυτοδύναμη κυβέρνηση και η κυβέρνηση συνεργασίας, να είναι φανερά υποτιμημένες και έμπρακτα, στη συνείδηση των πιο ριζοσπαστικών δυνάμεων. Και από την άλλη ημέρα το λαϊκό κίνημα να είναι σε θέση να την παλέψει.

Ε, λοιπόν, αυτή η λογική που λέει ότι αν ο Συνασπισμός είναι εντός Βουλής, χτυπιέται η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, είναι αυτών που θέλουν να δώσουν χέρι βοήθειας στο ΠΑΣΟΚ. Με συγχωρείτε, εμείς δε θέλουμε να δώσουμε κανένα χέρι βοήθειας στο ΠΑΣΟΚ, είτε είναι αυτοδύναμο, είτε όχι. Πολιτικά πρέπει να δούμε τα θέματα και όχι με διάφορα τέτοια «κομπρεμί». 'Η, άλλος σου λέει «να είναι ο ΛΑ.Ο.Σ. ψηλά και οι Οικολόγοι, για να μπορέσει να γίνει κυβέρνηση». Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να πάνε με τη λογική «θέλω μια σταθερή, δυνατή κυβέρνηση να μου αλλάζει τα φώτα». Πρέπει να ξεκινήσουν ανάποδα.

Αυτό που σήμερα κάνει τη διαφορά είναι, να πέσουν πιο κάτω η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και η αποχή - αποδείχθηκε ότι δεν είναι όπλο, το ξαναλέμε - και να είναι δυνατό το ΚΚΕ. Δεν είναι το ιδανικό σενάριο αυτό που σας λέω, αλλά να μιλήσουμε πρακτικά. Τι να σας πούμε; Ελάτε στις εκλογές να βγει από την κάλπη η λαϊκή εξουσία; Ε, δυστυχώς, δε γίνεται.

Αλλωστε, αυτό θα είναι αποτέλεσμα πολύ πιο σύνθετων διεργασιών, από μια εκλογική μάχη. Αλλά αυτό που μπορεί να γίνει, είναι αυτό, το πρακτικό. Εμείς είμαστε πρακτικοί. Αποτελεσματικότητα θέλουμε για το λαό. Οχι για μια αντιλαϊκή διακυβέρνηση. Και εν πάση περιπτώσει, ας λείψουν τα κροκοδείλια δάκρυα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ