Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης 2009
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συσπείρωση για τη δική μας συμμαχία

Ποτάμι φουσκωμένο η ταξική διαδήλωση, που οργάνωσε το ΠΑΜΕ. Οι διαδηλωτές έκαναν καθαρό ότι δεν υποκύπτουν σε διλήμματα, ότι έχουν βάλει πλώρη για τη δική τους συμμαχία, ενάντια στα μονοπώλια και τις πολιτικές εκπροσωπήσεις τους

Η πορεία στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης
Η πορεία στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης
Με μια ιδιαίτερα μεγάλη συγκέντρωση και πορεία - συνέχεια και κορυφαία στιγμή στους αγώνες που εξελίσσονται - εργάτες, αγρότες, αυτoαπασχολούμενοι, άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων διαδήλωσαν το απόγευμα του Σαββάτου, έξω από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Με το σύνθημα «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», να επαναλαμβάνεται από τους διαδηλωτές και το στόχο «Ανάπτυξη για το λαό. Συσπείρωση για τη δική μας συμμαχία» να δεσπόζει στην εξέδρα που στήθηκε έξω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ, οι διαδηλωτές έκαναν καθαρό ότι δεν πρόκειται να πέσουν στην παγίδα των διαφόρων διλημμάτων που προβάλλονται από τα κόμματα του κεφαλαίου. Τόνισαν ότι ο φόβος της ακυβερνησίας είναι μόνο φόβος των μεγαλοεργοδοτών. Οι εργάτες δεν έχουν κανένα λόγο να επιζητούν ισχυρές κυβερνήσεις που μόνο τους μέλημα είχαν και έχουν να διασφαλίζουν τα κέρδη των καπιταλιστών.

Οι χιλιάδες των διαδηλωτών από τη Θεσσαλονίκη, τις μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης έκαναν καθαρό ότι είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχη, για να ορθωθεί κίνημα αντίστασης στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, που ετοιμάζουν τα επιτελεία της πλουτοκρατίας. Οτι έχουν καθαρό στόχο το χτύπημα της ταξικής εκμετάλλευσης, ότι θα επιδιώξουν να μειώσουν τη δύναμη των πολιτικών κομμάτων της αστικής τάξης και τα συνδικαλιστικά δεκανίκια που στηρίζουν τους καπιταλιστές σε βάρος των εργατών.

Μαχητικά διαδήλωσαν ενάντια στα μονοπώλια εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ, φοιτητές, γυναίκες
Μαχητικά διαδήλωσαν ενάντια στα μονοπώλια εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ, φοιτητές, γυναίκες
Ηταν όλοι εκεί. Για τα εργασιακά - ασφαλιστικά τους δικαιώματα και ενάντια στα αντεργατικά νομοθετήματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ. Οι εργάτες της ΕΥΑΘ, της ΣΤΗΜΠΕΘΕΡΜ, οι εμποροϋπάλληλοι των μεγάλων αλυσίδων Σούπερ Μάρκετ, οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες καθαριότητας και φύλαξης, οι συμβασιούχοι του ΑΠΘ, οικοδόμοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες, γουνεργάτες της Σιάτιστας, κλωστοϋφαντουργοί της Μακεδονίας και της Θράκης, το γυναικείο κίνημα, οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Ακόμα, εργάτες από τη Λάρισα με πανό του Εργατικού Κέντρου, αλλά και ταξικές δυνάμεις από εργασιακούς χώρους της Καρδίτσας, του Κιλκίς, της Κατερίνης, των Ιωαννίνων, της Θεσπρωτίας, της Κοζάνης, της Καβάλας, των Σερρών και του Εβρου. Για εγγυημένες τιμές στα προϊόντα και ενάντια στην ΚΑΠ οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας και της Ημαθίας, οι μικρομεσαίοι αγρότες από τους κάμπους της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Για την επιβίωσή τους, ενάντια στα μονοπώλια και τις αλυσίδες των μεγάλων καταστημάτων οι μικροί έμποροι και επαγγελματίες. Για πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα οι φοιτητικοί σύλλογοι του Φυσικού, του Εικαστικού, της Φαρμακευτικής.

Τόπος συγκέντρωσης κι αφετηρία τους η ΕΥΑΘ, που αυτή την περίοδο έχει γίνει κέντρο αναφοράς για τους αγώνες με αίτημα: «Νερό, δημόσιο και δωρεάν για το λαό της Θεσσαλονίκης. Οχι στην ιδιωτικοποίηση. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό». Η ταξική διαδήλωση απλώθηκε από την ΕΥΑΘ μέχρι την πύλη της ΔΕΘ κι από εκεί με πορεία κατά μήκος της παραλιακής έφτασε ως την πλατεία Αριστοτέλους.

Με το ΠΑΜΕ ενάντια στα μονοπώλια

Γενική άποψη της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ
Γενική άποψη της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ
Χαιρετίζοντας τους διαδηλωτές, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο κεντρικός ομιλητής Σάκης Βαρδαλής επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των λαϊκών στρωμάτων προϋποθέτει την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης.

Χαιρετίζοντας την κινητοποίηση, ο Δ.Βασιλειάδης από την ΕΥΑΘ σημείωσε: «Είμαστε ενάντια στο ξεπούλημα της ΕΥΑΘ, στο πέρασμα του νερού στους ιδιώτες. Η προηγούμενη κυβέρνηση το 2001 μετοχοποίησε το 25,98% της ΕΥΑΘ και εισήγαγε την εταιρεία στο Χρηματιστήριο. Ερχεται η σημερινή και παραχωρεί ακόμα ένα 23,2% σε εργολάβους, στο ντόπιο και το ξένο κεφάλαιο». Και τόνισε: «Το ΠΑΜΕ είναι στο πλευρό μας, κι αυτό οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ δεν το ξεχνούν». Από τη ΣΤΗΜΠΕΘΕΡΜ (μέταλλο) ο Γ. Χουλιαράκης σημείωσε: «Η εταιρεία ήτανε πάντα κερδοφόρα, κέρδη από το δικό μας ιδρώτα. Στην πρώτη δυσκολία και στο όνομα της κρίσης τα θύματα ήμασταν εμείς οι εργαζόμενοι. Συμπαραστάτη μας σε αυτόν τον αγώνα είχαμε το ΠΑΜΕ. Το μήνυμα που έχουμε να σας μεταφέρουμε είναι ένα: ταξική συσπείρωση και αγώνας. Θα νικήσουμε!».

Ο Ανδρ. Φραγγίδης από τα Εμφιαλωμένα Ποτά τόνισε για τα προβλήματα του κλάδου: «Βρισκόμαστε μπροστά στην ηθική και φυσική εξόντωση των εργαζομένων που δε σκύβουν το κεφάλι μπροστά στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας. Εχουμε γίνει στόχος για έναν και μοναδικό λόγο. Δεν έχουμε βάλει νερό στο κρασί μας και δεν έχουμε συμβιβαστεί. Κινούμαστε αταλάντευτα εδώ και δεκαετίες στην υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας», και κάλεσε στις 23 Σεπτέμβρη όλους έξω από τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, στη δίκη ντροπής της εργοδοσίας, όπου δικάζονται 15 συνδικαλιστικά στελέχη, γιατί στηρίζουν τα δίκια της εργατικής τάξης.

Η Ρ. Καπτανγιώργη, εκπρόσωπος του Συλλόγου των ΕΒΕ της Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Με το πρωτοπόρο ΠΑΜΕ συντασσόμαστε οι μικροί ΕΒΕ. Τους άλλους, πλειοψηφίες ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ τούς ξέρουμε. Μας έχουν πουλήσει άπειρες φορές. Και κάποιες αγωνιστικές κορόνες που βγάζουν είναι για το θεαθήναι. Επιλέγουμε το δρόμο της συστράτευσης με το ΠΑΜΕ, γιατί έχουμε κοινό αντίπαλο και κοινά συμφέροντα...»

Ο Αλ. Ουγγρίνος από την ΠΑΣΥ, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Είμαστε και πάλι παρόντες στο αγωνιστικό συλλαλητήριο της ΔΕΘ για να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί την αντίθεσή μας στις πολιτικές ξεκληρίσματός μας που εφαρμόζει η ΕΕ με τους κυβερνητικούς βαστάζους της στη χώρα μας. Εγκαιρα η ΠΑΣΥ είχε προειδοποιήσει ότι έρχονται χειρότερα μέτρα στο πλαίσιο του ελέγχου υγείας της ΚΑΠ, όπως ο εξοστρακισμός των όποιων επιδοτήσεων έπαιρναν οι αγρότες που έκαναν μία συμπληρωματική δουλειά, για να τα βγάλουν πέρα».

Η διαδήλωση

Η ταξική πορεία ξεκινάει με σύνθημα: «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες». Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, των ΕΒΕ, της ΠΑΣΥ από όλη τη βόρεια και κεντρική Ελλάδα έχουν πάρει τη θέση τους. Μπροστά το πανό του ΠΑΜΕ με κεντρικό σύνθημα , «Ανάπτυξη για το λαό. Συσπείρωση για τα δική μας συμμαχία». «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, ψηφίσανε το ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ, πληρώνει ο λαός», φωνάζουν. «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Χιλιάδες σημαίες του ΠΑΜΕ κρατούν νέοι και νέες της εργατιάς. Οι δυνάμεις από κάθε τόπο δουλειάς και κάθε πόλη κρατούν τα πανό τους με συνθήματα διαμαρτυρίας για την αντεργατική, αντιαγροτική πολιτική, για τα δικαιώματά τους στη δουλειά, στο χωράφι, στο μαγαζί, στην Παιδεία, στην Υγεία για αξιοπρεπή γεράματα των ανθρώπων του μόχθου.

Τα συνθήματα από τα μπλοκ των ταξικών δυνάμεων φτάνουν κατά κύματα, καθώς η διαδήλωση κατευθύνεται στην πύλη της ΔΕΘ. Ενα αγροτικό αυτοκίνητο μπροστά κουβαλάει προϊόντα αγροτικής παραγωγής. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όταν πια η κεφαλή της διαδήλωσης έφτασε μπροστά στην Πύλη, οι αγρότες της ΠΑΣΥ ρίχνουν τα προϊόντα τους στο δρόμο. «Η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ μας οδηγεί να θάβουμε τον ιδρώτα και τον κόπο μας», λέει από την ντουντούκα ο αγροτοσυνδικαλιστής της ΠΑΣΥ, Σ. Γραβαλάς. «Οι αγρότες μόνο ένα δρόμο έχουν. Την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής μαζί με τους άλλους εργαζόμενους. Να φτιάξουν ένα ρωμαλέο κίνημα που θα βάλει φρένο σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τους συνοδοιπόρους τους που στοιχίζονται με την αντιαγροτική πολιτική». «Φτώχεια, ανεργία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός» φωνάζουν οι διαδηλωτές. «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ψηφίσανε το ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ πληρώνει ο λαός».

Το ποτάμι της διαδήλωσης, που ξεκινάει και πάλι με κατεύθυνση την Αριστοτέλους. Περνάει από το Λευκό Πύργο και πορεύεται στη Λεωφόρο Νίκης, δεν περνάει απαρατήρητο από το λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης. Μπροστά τα συνθήματα του ΠΑΜΕ, οι ταξικές δυνάμεις από τα Γιάννενα, την Καβάλα, τη Νάουσα, την Κατερίνη, τις Σέρρες, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, την Κοζάνη, τη Θεσσαλονίκη βροντοφωνάζουν καθώς προσεγγίζουν την Αριστοτέλους. «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα, με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», «Φοιτητές- εργατιά μια φωνή και μια γροθιά», «Ο διάλογός τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ