Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Συμβιβασμοί της κάλπης και νέες εντάσεις

Αποσύρεται ο Αλ. Αλαβάνος καθώς διαφωνεί με την επιλογή της «συλλογικής ηγεσίας» που αποφασίστηκε την περασμένη Κυριακή

Η λύση της «συλλογικής ηγεσίας», τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον τρόπο παρουσίας στις επικείμενες εκλογές, προκρίθηκε τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο διαρκών διαβουλεύσεων και προκειμένου να αποφευχθεί η διάλυση του σχήματος. Η ηγεσία του ΣΥΝ αίροντας την - κατά τα άλλα αμετάκλητη και επί δύο φορές επικυρωμένη ομόφωνα απ' την ΠΓ - απόφασή της να τεθεί επικεφαλής του σχήματος ο Αλ. Τσίπρας, υποχώρησε στις πιέσεις άλλων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και υιοθέτησε πρόταση σύμφωνα με την οποία όλοι οι αρχηγοί των συνιστωσών θα τεθούν επικεφαλής του εκλογικού αγώνα.

Με την απόφαση αυτή διαφώνησε ήδη ο Αλ. Αλαβάνος ο οποίος γνωστοποίησε χτες πως δε θα είναι υποψήφιος βουλευτής, χαρακτηρίζοντάς την τη «δεύτερη χειρότερη λύση» μετά τη διάσπαση. Η απόφαση δεν ικανοποίησε συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούσαν διακαώς για επικεφαλής τον Αλ. Αλαβάνο, όπως η ΚΟΕ, η οποία εξετάζει τη στάση που θα τηρήσει. Ενώ συνάντησε έντονες αντιδράσεις απ' την πλευρά της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του ΣΥΝ η οποία σε σύσκεψή της σήμερα εξετάζει την παραπέρα στάση της.

Πολλές πλευρές εντός και εκτός ΣΥΝ που περιέγραφαν την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί με την παροιμία «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», χαρακτήριζαν την απόφαση «οδυνηρό συμβιβασμό». Ολες έθεταν σοβαρά ερωτηματικά για το πώς αυτή η απόφαση θα λειτουργήσει πρακτικά. Εγείραν ανησυχίες για το «χτύπημα» που κατά τη γνώμη τους δέχεται ο ΣΥΝ και ο πρόεδρός του και επεσήμαναν πως γρήγορα θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα ίδια αδιέξοδα αν αμέσως μετά τις εκλογές δεν επανεξεταστούν όλα τα ζητήματα λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή.

Το περιεχόμενο της απόφασης

Η απόφαση που καταλήχθηκε προβλέπει:

1) Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθεί στον Αρειο Πάγο από τους επικεφαλής όλων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτος στη σειρά της κατάθεσης ο υπογράφων εκ μέρους του ΣΥΝ, ο πρόεδρος του. Κανένας αρχηγός συνδυασμού. Οι επικεφαλής των συνιστωσών, de facto επικεφαλής του εκλογικού αγώνα για λογαριασμό των συνιστωσών που εκπροσωπούν όσο και του ενωτικού ψηφοδελτίου. Ολοι οι υποψήφιοι θα εκλεγούν με σταυρό, δηλαδή κανένας δεν θα κάνει χρήση του προνομίου εκλογής χωρίς σταυρό εκ της θέσεώς του.

2) Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να καταρτιστεί εξ ολοκλήρου από προσωπικότητες της αριστεράς.

3) Τον Πρόεδρο της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα προκύψει, να τον εκλέξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, με δημοκρατικό τρόπο και με βάση τον κανονισμό λειτουργίας της, μετά τις εκλογές.

4) Να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια θετικής ερμηνείας του νόμου ώστε να καταστεί δυνατό στον πρώτο εκ των επικεφαλής που καταθέτουν το ψηφοδέλτιο, στον Πρόεδρο του ΣΥΝ, να μην έχει περιορισμούς στη δημόσια παρουσία από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Χτες, πάντως εκδηλώθηκε και η πρώτη μερική αμφισβήτηση της απόφαση απ' το ΔΗΚΚΙ, το οποίο ζητά να τεθεί ο Αλ. Αλαβάνος επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Απανωτές συνεδριάσεις

Επειτα απ' το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΣΥΝ και συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ που επικυρώθηκε και στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι του Σαββάτου, ο ΣΥΝ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της ΚΠΕ το πρωί της Κυριακής. Η συνεδρίαση ωστόσο άρχισε με καθυστέρηση 4 ωρών, καθώς όπως πληροφορήθηκαν τα μέλη της ΚΠΕ που κατέφτασαν έγκαιρα στο χώρο διεξαγωγής της, βρίσκονταν σε εξέλιξη συνεδρίαση της ΠΓ του κόμματος και νέες διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Τα πνεύματα ήταν αρκετά τεταμένα και δεν έλειπαν και μικροεντάσεις, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεωρούσαν μάταιη κάθε περαιτέρω προσπάθεια, λέγοντας ότι αρκετές υποχωρήσεις είχαν ήδη γίνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝ δε θα έπρεπε να κάνει ούτε βήμα πίσω απ' την απόφαση να τεθεί επικεφαλής ο Αλ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρόταση που τελικά πλειοψήφησε, εισηγήθηκαν το πρωί της Κυριακής στον πρόεδρο του ΣΥΝ στελέχη του «Αριστερού Ρεύματος». Ωστόσο, αυτή έφτασε στην ΚΠΕ σαν πρόταση του ίδιου του Αλ. Τσίπρα και επικυρώθηκε κατά πλειοψηφία από την ΚΠΕ, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που συντάχτηκαν με την προτροπή της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» για καταψήφισή της. Κύκλοι προσκείμενοι στον Αλ. Τσίπρα έλεγαν πως ο ίδιος έχει γνώση του ρίσκου που αναλαμβάνει και πως η πρόταση ερμηνεύεται σαν πλήγμα εναντίον του, ωστόσο σημείωναν πως μεγαλύτερο θα ήταν το πλήγμα αν ο ΣΥΝ και ειδικά ο Αλ. Τσίπρας χρεώνονταν τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Τη συνεδρίαση της ΚΠΕ παρακολούθησαν και τα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το λόγο ζήτησε και πήρε ο Μ. Γλέζος ο οποίος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όταν δήλωσε ότι σ' αυτόν οφείλει ο ΣΥΝ την είσοδό του στη Βουλή το 2000 οπότε και ήταν υποψήφιος «χωρίς κανένα αντάλλαγμα» αλλά και όταν έκανε λόγο για «ηγεμονική συμπεριφορά» του ΣΥΝ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά σε συνεδρίασή της η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε δεκτή την απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ.

Η συζήτηση στην ΚΠΕ

Ο Αλ. Τσίπρας (που έγινε δεκτός στο βήμα με φωνές και προτροπές όπως ...«μη γίνεις Ιφιγένεια»), με την ομιλία του στην ΚΠΕ «ανακάλυψε» εκ νέου «εχθρούς» λέγοντας πως κάποιοι θέλουν να βγάλουν το κόμμα του και το «ριζοσπαστικό μεταρρυθμιστικό του λόγο» απ' τη μέση γιατί έτσι διευκολύνεται ο σχεδιασμός των αυτοδυναμιών. Εκανε αυτοκριτική για το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίστηκαν την ώρα που έπρεπε εκκρεμότητες που οδήγησαν στο «αδιανόητο» σε «μαχαιριές, ξήλωμα, επιθέσεις».

Οπως είπε «ψάχνω, όμως, όλο αυτό το διάστημα, με μεγάλη επιμονή για να εντοπίσω το πολιτικό διακύβευμα σε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου που έχει ξεσπάσει στο χώρο μας και ειλικρινά, σας μιλώ, δεν το βρίσκω». Επέκρινε άλλες προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως να τεθεί επικεφαλής ένα άλλο στέλεχος του ΣΥΝ, λέγοντας «δεν είναι δυνατόν να ακούγονται ως συμβιβαστικές λύσεις και προτάσεις, παρά τις θεσμικά κατοχυρωμένες δημοκρατικές λειτουργίες ενός κόμματος που εκλέγει τα όργανά του, τον πρόεδρο του, να μπαίνουν με εκβιαστικό και πραξικοπηματικό τρόπο προτάσεις αλλά στελέχη του κόμματος να ηγηθούν του εκλογικού αγώνα».

Αμέσως μετά και πριν αναλύσει την πρότασή του στην ΚΠΕ έκανε λόγο για «ύστατη προσπάθεια ενότητας» και διάλυσης της εικόνας ο ΣΥΡΙΖΑ να «σπαράσσεται από μια σύγκρουση, δίχως πολιτικό περιεχόμενο, για μια καρέκλα». Διαμήνυσε στον Αλ. Αλαβάνο ότι «οι ηγεσίες στην Αριστερά δεν κερδίζονται ούτε με εκβιασμούς ούτε με τερτίπια» και δήλωσε ότι ο ΣΥΝ δε θα βάλει στο περιθώριο κανέναν «ακόμα κι αν έχει σπάσει τους κώδικες συντροφικότητας» και θα δώσει τη μάχη με όσους «δεν επιλέξουν να φυγομαχήσουν, ρίχνοντας νερό στο μύλο σχεδίων αυτοδυναμίας». Ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε ότι μετά τις εκλογές πρέπει να ανοίξουν όλα τα ζητήματα και όπως είπε «αν δεν αλλάξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ίσως να μην μπορούμε να συνεχίσουμε μαζί, θα τα δούμε μετά τις εκλογές».

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Παίρνοντας τον λόγο εκ μέρους της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» στην ΚΠΕ ο Φ. Κουβέλης έκανε λόγο για «καταστροφική και ολέθρια» πρόταση. Κάλεσε τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν τι άλλαξε απ' το 2004 ώστε να αρνούνται τα συμφωνηθέντα, ο ίδιος επεσήμανε ότι τίποτα δεν άλλαξε, συνεπώς δικαιολογείται η άποψη ότι δε θέλουν την παρουσία του ΣΥΝ και κατήγγειλε ότι η αμφισβήτηση του Αλ. Τσίπρα είναι αμφισβήτηση του ΣΥΝ. Χαρακτήρισε ακόμα αδιανόητους τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που έχουν διατυπωθεί από άλλες συνιστώσες. Τέλος, είπε αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ότι «δοκιμάζεται η ενότητα του ΣΥΝ από μια τέτοια ρύθμιση»...

Σ' αυτό το πνεύμα ήταν και όλες οι υπόλοιπες τοποθετήσεις, κοινή συνισταμένη των οποίων η έκδηλη δυσαρέσκεια έως και οργή για τη συμπεριφορά και τη στάση του Αλ. Αλαβάνου και συνιστωσών του ΣΥΡΙΖA. Ο Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας χτες στον ρ/σ «REAL», εξέφρασε τη διαφωνία του με την απόφαση και δήλωσε: «Πιστεύω, ελπίζω ότι όσοι πήραν αυτή την απόφαση θα βρουν γρήγορα τους τρόπους να αποδειχθεί ως λειτουργική». Να σημειωθεί ότι ο Γ. Δραγασάκης, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9.84», προανήγγειλε και αυτός την αποχώρησή του απ' την πολιτική ζωή, κάνοντας λόγο για «επίλογο της κοινοβουλευτικής του διαδρομής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ