Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ: αριστερά λόγια, μη αριστερή πολιτική

Δ. ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ (ALPHA): Πριν από λίγα λεπτά ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού, ο κ. Αλαβάνος, ανακοίνωσε ότι δε θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές. Θέλω ένα σχόλιό σας σε αυτό και θέλω να μου σχολιάσετε πώς βλέπετε την όλη κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ, στο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ με όλες αυτές τις εξελίξεις.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Δε θα σχολιάσω το ζήτημα αυτό. Δε μας αφορά εμάς, ποιος θα είναι, και ποιος δε θα είναι υποψήφιος. Εμείς, δεν είμαστε εισαγγελείς και κριτές των πάντων, ή, αν θέλετε, και κριτές προσωπικών επιλογών. Οπως δε θέλουμε, και εμάς οι προσωπικές μας ιδιαιτερότητες και επιλογές να γίνονται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και εκμετάλλευσης.

Γνώμη για το ΣΥΡΙΖΑ - ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ βεβαίως έχουμε. Εχουμε πει ότι ο φορέας αυτός έπαιξε και παίζει αρνητικό ρόλο στη ριζοσπαστικοποίηση, έτσι όπως την έχουν ανάγκη οι καιροί μας. Εχει παίξει, και παίζει, και άλλους ρόλους. Είναι ένας φορέας, ο οποίος χειροκροτά την καπιταλιστική παλινόρθωση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Δεν μπορεί να είναι σύγχρονος αριστερός και ριζοσπάστης, ανεξαρτήτως από τη γνώμη που μπορεί να έχει κανείς για το σοσιαλιστικό σύστημα. Είναι ένας φορέας που θεωρεί ξεπερασμένη την ταξική πάλη, ανεξάρτητα από το ότι η ταξική πάλη βεβαίως πρέπει να εκσυγχρονίζεται - άλλη η εργατική τάξη τη δεκαετία του '30, άλλη τώρα. Αλλά, όποιος πολεμά την ταξική πάλη, αυτός ο φορέας δεν μπορεί να διαμορφώσει σύγχρονη συνείδηση.

Γι' αυτό λέμε ότι έχει μεγάλες αντιφάσεις. Αριστερά λόγια, αλλά μη αριστερή πολιτική. Από αυτές τις αντιφάσεις παραδέρνει. Οταν βιώνεις τέτοιες αντιφάσεις, όταν θέλεις να γίνεις μια εκσυγχρονισμένη σοσιαλδημοκρατία, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα και τις προθέσεις τους, τότε θα κολλήσεις και τα κουσούρια της σοσιαλδημοκρατίας ή των αρχηγικών κομμάτων.

Η ουσία, δεν είναι ποιος θα είναι αρχηγός, ή ποιος δε θα είναι. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι το πρόβλημα. Αλλά, αυτή η γραμμή, αυτή η πολιτική, που με τερτίπια θέλει να είσαι στην κεντρική πολιτική σκηνή, οδηγεί και σε τέτοια πράγματα.

Χτες, είχαμε πανελλαδική σύσκεψη στο Κόμμα, με όλα τα όργανα, επιτροπές πόλεων και περιοχών, για ένα ανέβασμα της συλλογικότητας στο εναρκτήριο λάκτισμα της τυπικής προεκλογικής περιόδου. Ξέρετε τι είπαμε; Βεβαίως, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι υποψήφιοι, πρέπει να ανταποκριθούν στα Μέσα Ενημέρωσης, στις ομιλίες που θα κάνουν, στις τρικλοποδιές που θα μας βάλουν. Γιατί, μέσα σε 20 μέρες, αν εγώ κάτι δεν το κάνω καλά, δεν μπορείς και να το ανατρέψεις. Πού θα κριθεί όμως το «δυνατό ΚΚΕ»; Κάτω, μέσα στο λαό. Στη δράση των κομματικών οργανώσεων, των φίλων και οπαδών. Εκεί θα κριθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ