Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Με αφορμή την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης για κατάργηση της βίζας και της συμφωνίας «για την αντιμετώπιση του εγκλήματος» με τις ΗΠΑ, το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή καταγγέλλει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Η Ερώτηση, η οποία απευθύνεται στην υπουργό Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, και υπογράφεται από τους βουλευτές Σπύρο Χαλβατζή, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργο Μαρίνο και Γιώργο Μαυρίκο, έχει ως εξής:

«Λίγες μόλις μέρες μετά τη δικομματική επικύρωση των τρομοσυμφωνιών έκδοσης και δικαστικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε νέα σοβαρή πρόκληση σε βάρος των δημοκρατικών ελευθεριών και κυριαρχικών δικαιωμά­των του ελληνικού λαού. Κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου του ΟΑΣΕ, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε το διμερές Μνημόνιο Κατανόησης για την κατάργηση της βίζας που επιβάλλεται στους Ελληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ και μία ακόμη συμ­φωνία συνεργασίας άγνωστου περιεχομένου για την "αντιμετώπιση του εγκλήμα­τος".

Το Κόμμα μας είχε προκαλέσει συζήτηση στη Βουλή για τις μυστικές διαπραγματεύ­σεις της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ τον Απρίλη 2008, στηλιτεύοντας τους εξευτελιστικούς όρους του Μνημονίου, όπως:

-- Την παράδοση στην Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ οποιασδήποτε πληροφορίας αφορά τους επιβάτες πτήσεων προς ΗΠΑ ή άλλες χώρες, που θα θεωρηθούν "ύποπτοι τρομοκράτες" και την κατάρτιση καταλόγων υπόπτων, στα πρότυπα των γνωστών "μαύρων λιστών" των ΗΠΑ.

-- Τη διαρκή επιτήρηση και τον έλεγχο των ελληνικών αεροδρομίων και των υπηρεσιών έκδοσης διαβατηρίων από την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

-- Την υποχρεωτική έκδοση βιομετρικών διαβατηρίων.

-- Το ηλεκτρονικό σύστημα έγκρισης του ταξιδιού, με βιογραφικά και προσωπικά στοιχεία αντί­στοιχα με αυτά που ζητούνται σήμερα για την έκδοση βίζας, που θα κοινο­ποιούνται στα ταξιδιωτικά γραφεία.

-- Την παρουσία ένοπλων αστυνομικών στις καμπίνες των αεροπλάνων.

Με την υπογραφή του Μνημονίου και της δεύτερης άγνωστου περιεχομένου συμφωνίας για την "αντιμετώπιση του εγκλήματος" πίσω από τις πλάτες του λαού, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η υπογραφή των συμφωνιών χωρίς ενημέρωση της Βουλής ήταν μία ακόμη απαίτηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και απέδειξε ότι δε σέβεται ούτε τη δική της αστική συνταγματική νομιμότητα, με την οποία απειλεί το λαϊκό κίνημα όταν αντιδρά σε αντιλαϊκά μέτρα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χαφιέδικοι μηχανισμοί στη θέση της βίζας(2010-03-14 00:00:00.0)
Οι χαφιέδες αντικαθιστούν τη βίζα(2010-03-11 00:00:00.0)
Γενικευμένο φακέλωμα και οπλισμένοι πράκτορες στις πτήσεις(2009-09-03 00:00:00.0)
Επικίνδυνες συμφωνίες για ατομικά και συλλογικά δικαιώματα(2009-06-30 00:00:00.0)
ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ(2003-06-24 00:00:00.0)
Απαίτηση των Αμερικανών να εκδίδονται από την ΕΛΑΣ(2002-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ