Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ
Χαράτσια και διαρκής ομηρία

Και χαράτσια 1.500 ευρώ τουλάχιστον (το 10% της αντικειμενικής αξίας των αυθαίρετων τετραγωνικών) θα υποχρεωθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες κλειστών ημιυπαίθριων χώρων και υπέργειων ή υπόγειων χώρων που άλλαξαν χρήση, αλλά και θα βρίσκονται εκτεθειμένοι σε μια διαρκή πολιτική ή δικαστική ομηρία, αφού οι χώροι αυτοί δε νομιμοποιούνται, αλλά ...«τακτοποιούνται»! Αυτό προβλέπει τροπολογία που παρουσίασε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς και η οποία πρόκειται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που περιέχει και τα υπόλοιπα νέα φορομπηχτικά μέτρα.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν άθλιο εμπαιγμό για 1.500.000 και πλέον ιδιοκτήτες κλειστών ημιυπαίθριων χώρων, στους οποίους τους πούλησαν οι κατασκευαστές, αφού τους είχαν μετατρέψει σε κύριους χώρους, κερδοσκοπώντας ασύστολα, εκμεταλλευόμενοι και τα «παράθυρα» της πολεοδομικής νομοθεσίας, αλλά και την ανυπαρξία ελέγχου των αυθαιρεσιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με ευθύνη βέβαια των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται, επίσης, για έναν ωμό κυβερνητικό εκβιασμό, αφού, όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, αν αυτοί δε δεχτούν να ενταχτούν από μόνοι τους στη ρύθμιση, τότε θα υποστούν μια ακόμη μεγαλύτερη οικονομική αφαίμαξη, αφού από το φθινόπωρο και μετά θα εξελιχτεί ένα μεγάλο «σαφάρι» από υπαλλήλους της πολεοδομίας και της εφορίας! Συγκεκριμένα, αν αποκαλυφθεί η παρανομία, τότε θα πληρώσουν εφάπαξ ως πρόστιμο ανέγερσης το 30% της αντικειμενικής αξίας των παράνομων τετραγωνικών και άλλο ένα 5% ως πρόστιμο διατήρησης, για κάθε χρόνο που οι ημιυπαίθριοι θα παραμένουν κλειστοί ή οι υπόγειοι χώροι με άλλη χρήση. Ουσιαστικά, αν πρόκειται για έναν παράνομα κλειστό ημιυπαίθριο χώρο σε μια πολυκατοικία 15ετίας, ο ιδιοκτήτης της θα κληθεί να τον ...ξαναπληρώσει!

Η διαδικασία

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τροπολογία, ο κάθε ιδιοκτήτης που θα θελήσει να ενταχθεί στη ρύθμιση της «τακτοποίησης», θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στην πολεοδομία, μαζί με υπεύθυνη δήλωση και κάτοψη του ορόφου, μέσα σε ένα εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου, καταβάλλοντας αμέσως και ένα παράβολο 250 ευρώ για κλειστό ημιυπαίθριο ή 350 ευρώ για χώρο που άλλαξε χρήση. Τα ποσά αυτά στο τέλος θα αφαιρεθούν από το συνολικό χαράτσι, που θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις άτοκες δόσεις, ή εφάπαξ με έκπτωση 10%.

Με δεδομένο ότι οι παράνομα κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι σε κάθε διαμέρισμα ανέρχονται σε 10 με 15 τ.μ. και με δεδομένο ότι κατά μέσο όρο οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονται γύρω στα 1.500 το τ.μ., το χαράτσι στην περίπτωση αυτή θα κυμαίνεται από 1.500 έως 2.250 ευρώ. Αρκετά μεγαλύτερο, όμως, θα είναι το ποσό αυτό για τα παράνομα υπόγεια...

Η αφαίμαξη, όμως, δεν σταματά εδώ. Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν και πρόσθετο φόρο μεταβίβασης, αλλά και μηχανικό που θα ετοιμάσει την κάτοψη του ορόφου, έστω και με το 20% της κατώτερης αμοιβής που προβλέπει η τροπολογία.

Κι όλα αυτά για μια αμφιλεγόμενη «τακτοποίηση» - και όχι νομιμοποίηση, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Απλά για να πάρει ένα χαρτί που θα λέει ότι κρατά τη συγκεκριμένη χρήση, ενώ τα τετραγωνικά αυτά ούτε θα μπορούν να μεταβιβαστούν ως μέρος του διαμερίσματος, ούτε να έχουν δικαίωμα επί του οικοπέδου...

Η κυβέρνηση με τη ρύθμιση αυτή προσδοκά έσοδα 1,15 δισ. ευρώ για το 2009 και άλλα τόσα για το 2010.

Αλλαγές στο ΓΟΚ

Για να «χρυσώσει το χάπι» της φορομπηχτικής αυτής πολιτικής, η κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη τροπολογία καταφεύγει σε ορισμένες αμφιλεγόμενες αλλαγές στον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό, χωρίς βέβαια να απαντά στο ερώτημα πώς θα εξασφαλιστεί και η τήρησή τους. Ειδικότερα:

  • Στο εξής οι ημιυπαίθριοι χώροι μιας οικοδομής περιορίζονται στο 15% (από 20% σήμερα) του συντελεστή δόμησης και θα κατανέμονται αναλογικά σε όλους τους ορόφους. Επίσης, θα πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον 2,50 μ. και βάθος μικρότερο του 1,80 μ., ώστε να μη μετατρέπονται σε δωμάτια.
  • Ορίζεται ότι οι υπέργειοι κλειστοί χώροι στάθμευσης θα προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης, ώστε να μην μετατρέπονται σε καταστήματα.
  • Ορίζεται ότι η οροφή των εντός σχεδίου υπόγειων χώρων θα βρίσκεται το πολύ 80 πόντους από την επιφάνεια του εδάφους και όχι 1,50 μ. όπως ισχύει σήμερα, ώστε να μη μετατρέπονται σε διαμερίσματα και καταστήματα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα χαράτσια παραμένουν(2011-02-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2010-06-17 00:00:00.0)
Παραμένουν τα χαράτσια(2010-01-27 00:00:00.0)
Εγκύκλιος για τα ...«ημιυπαίθρια» χαράτσια(2009-09-08 00:00:00.0)
Κράτος διαφθορέας(2006-09-23 00:00:00.0)
Διευκρινίσεις για τους «ημιυπαίθριους»(2005-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ