Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Και αντιΚΚΕ και φιλοΠΑΣΟΚ

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι εφιάλτες του «βρώμικου» '89 είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του Γ. Δελαστίκ στο χτεσινό «Εθνος». Επετειακό ρεπορτάζ υποτίθεται ότι θέλει να κάνει, αλλά το κάνει καραμπινάτο ΠΑΣΟΚικό. Αλλωστε, και μόνον ο τίτλος του (η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι ο νονός) φτάνει για του λόγου το αληθές. Το ρεπορτάζ γράφτηκε για να αποδείξει την άποψη των στελεχών, που, φραξιονίζοντας, κατέληξαν να υπονομεύουν διαλυτικά ΚΚΕ και ΚΝΕ, ως ο άλλος πόλος των δεξιών οπορτουνιστών στο Κόμμα, ότι, τάχα, έγινε ρεφορμιστικό. Αλλωστε, ο ίδιος ο Γ. Δελαστίκ ήταν ένας απ' αυτούς, και συνεχίζει μαζί με τους ομοϊδεάτες του ΝΑΡ στην ίδια ρότα. Η μετέπειτα, βεβαίως, αντιΚΚΕ πορεία τους έδειξε πως άλλος ήταν ο σκοπός τους και όχι η «επαναστατικότητα» του Κόμματος. Ηθελαν ένα ΚΚΕ σαν το ΝΑΡ. Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορεί να το κάνει χωρίς να υπερασπίσει το ΠΑΣΟΚ. «Ο Ανδρέας Παπανδρέου βάλλεται πανταχόθεν για το σκάνδαλο Κοσκωτά... να μπουν στη φυλακή οι κλέφτες του ΠΑΣΟΚ είναι το πρόσχημα που προβάλλει η ηγεσία του ΚΚΕ...». Πρόσχημα το σκάνδαλο, πρόσχημα ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν ως τα μπούνια ανακατεμένη. Μα, αν ήταν πρόσχημα, τότε γιατί η τότε ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έστειλε στο ειδικό δικαστήριο τρία πρωτοκλασάτα στελέχη τους, Κουτσόγιωργα, Τσοβόλα και Πέτσο; Αλλωστε και η εφημερίδα όπου γράφει ο αρθρογράφος ήταν φανατική υπέρ της παραπομπής των υπευθύνων του σκανδάλου και «αποκάλυπτε» με πρωτοσέλιδα τις γεμάτες με πεντοχίλιαρα κούτες των «πάμπερς». Αλλά φαίνεται πως αντιΚΚΕ και φιλοΠΑΣΟΚ τακτική γίνονται συνώνυμα. Οσο για τους «επαναστάτες» του ΝΑΡ, δεν έχουμε καμιά αμφιβολία και για τα δυο. Αλλωστε, το αντιΚΚΕ το αποδεικνύουν καθημερινά. Οσο για το φιλοΠΑΣΟΚ, και μόνον η συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ φτάνει.

Υποτροφίες - κοροϊδία...

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συνεχίζει η κυβέρνηση το τροπάρι της κοροϊδίας με τη χορήγηση υποτροφιών σε παιδιά των αγροτών. Πέρυσι είχαν ανακοινωθεί 500 υποτροφίες σε παιδιά αγροτικών οικογενειών και φέτος ανακοινώθηκε μόνο ότι θα δοθούν υποτροφίες σε παιδιά αγροτικών οικογενειών, χωρίς να προσδιορίζεται ο αριθμός. Η κυβέρνηση της ΝΔ με αυτά τα τερτίπια προσπαθεί να παρουσιαστεί υποκριτικά σαν «φίλος» της φτωχομεσαίας αγροτιάς και των παιδιών της. Ομως, αυτό δεν αλλάζει την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική, ούτε την πολιτική που συνεχίζει την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Τα παιδιά των φτωχών αγροτικών οικογενειών - όπως και όλη η νεολαία - έχουν δικαίωμα στη μόρφωση, στην εξασφάλιση δωρεάν Παιδείας. Παράλληλα, η αγροτιά χρειάζεται μια πολιτική που θα στηρίζει το εισόδημά της, την αξιοπρεπή επιβίωσή της, τις ανάγκες της. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες και τα παιδιά τους καλούνται να αγωνιστούν και σ' αυτό το επίπεδο και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Να καταδικάσουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και να αντιπαλέψουν την πολιτική των μονοπωλίων και της ΕΕ. Να παλέψουν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για την Παιδεία των αναγκών τους, Ενιαία και Λαϊκή, πραγματικά δωρεάν, όπου όλοι οι νέοι που το επιθυμούν θα μπορούν απρόσκοπτα να σπουδάζουν. Να συμπορευτούν με την εργατική τάξη και τους αυτοπασχολούμενους στο μέτωπο για τη Λαϊκή Οικονομία και Εξουσία και να παλέψουν για την εφαρμογή μιας φιλολαϊκής - φιλοαγροτικής πολιτικής, όπου Παιδεία, εργασία και παραγωγή θα έχουν και θα παίρνουν αυτό που τους αξίζει!

Η κοροϊδία των νέων αγροτών

Για άλλη μια φορά, φαίνεται πόσο ψεύτικες είναι οι κυβερνητικές κορόνες περί απλόχερης στήριξης των νέων αγροτών. Ηδη κυκλοφορούν ασφαλείς πληροφορίες ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σκοπεύει να σταματήσει την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα νέων αγροτών στις 15 Ιούλη, αντί στις 31 Δεκέμβρη όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Κι αυτό γιατί οι μέχρι τώρα αιτήσεις ξεπέρασαν τα σχετικά ποσά που είναι να δοθούν και έτσι κατεβαίνουν τα ρολά. Αφήστε που κυκλοφορούν και πληροφορίες ότι από τα ψίχουλα που προϋπολογίστηκαν για τους νέους αγρότες, θα κρατηθεί κι ένα μερίδιο για να στηθεί κι ένα πανηγύρι δημιουργίας ψευτο - εντυπώσεων, ενόψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Πράγμα που δε φαντάζει καθόλου αβάσιμο. Τα παραπάνω αποτελούν άλλο ένα παράδειγμα υποκρισίας και κοροϊδίας των κυβερνώντων και είναι τόσο ίδιο όποιος κι αν βρίσκεται στην κυβέρνηση, είτε η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ. Τα δύο αυτά κόμματα έχουν χρησιμοποιήσει κατά κόρον τα προγράμματα νέων αγροτών, για να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να πετύχουν ψηφοθηρικές επιδιώξεις, ως καμουφλάζ στην αντιαγροτική πολιτική τους. Αλλά το θέμα είναι ότι οι αγρότες και οι νέοι αγρότες θίγονται και πλήττονται από την αντιαγροτική πολιτική που ακολουθείται. Κι αν δεν ανατραπεί η υπάρχουσα αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που υλοποιούν και στηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, το κακό όλο και θα χειροτερεύει.

Εμπορεύονται την Υγεία

Διαρκής και εξελισσόμενη, σε αντιδραστική κατεύθυνση, είναι τα τελευταία χρόνια η εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας. Οσο προχωράει η εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας, όσο απεμπολείται από το κράτος η ευθύνη παροχής υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας, τόσο περισσότεροι Δήμοι εμπλέκονται, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, ώστε να ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας. Αλλωστε, τις κατευθύνσεις της ΕΕ προωθούν, όπως καταλήχθηκαν και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Η Αυτοδιοίκηση γίνεται μοχλός για το προχώρημα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, παρέχοντας αποσπασματικές και υποτυπώδεις υπηρεσίες στις διαρκώς αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες, στους ευαίσθητους αυτούς τομείς.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η απόφαση που πάρθηκε προχτές κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας για τη δημιουργία «Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Ο Οργανισμός που θα έχει τη μορφή «δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης» αναλαμβάνει δράση σε μια σειρά από υπηρεσίες Υγείας κάθε είδους, όπως «πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δημόσιας υγείας, καταπολέμησης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, παροχής ολοκληρωμένων πρωτοβάθμιων, προληπτικών, διαγνωστικών, θεραπευτικών και αποκαταστασιακών υπηρεσιών». Για επιχείρηση αποφάσισε, δηλαδή για εμπορευματοποίηση, για αγορά. Με αυτήν την απόφαση ο Δήμος της Αθήνας αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο, ώστε να σταματήσει να αποτελεί ευθύνη του κράτους η παροχή και χρηματοδότηση των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας. Δίνει ώθηση στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας, στην παραπέρα μετακύλιση του κόστους για την Υγεία στα λαϊκά στρώματα. Διευκολύνει ταυτόχρονα και προωθεί το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, τη μερική απασχόληση, τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.

Την ενίσχυση και θεσμικά του ρόλου της ΤΑ ως μοχλού για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης της Υγείας, επιδιώκει και το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ. Σε συνέδριό του τον περασμένο Απρίλη με το χαρακτηριστικό τίτλο «Η πρόληψη για την υγεία, αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», οι εκπρόσωποι του Δικτύου ζήτησαν την ανάληψη και θεσμικά της ευθύνης της παροχής υπηρεσιών πρόληψης από την ΤΑ, στοχεύοντας σε κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, ευρωπαϊκά προγράμματα και χορηγίες, σ' ένα κράμα πρόληψης που θα περιλαμβάνει το κράτος, την ΤΑ και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Τους σχεδιασμούς επικρότησε ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, ως πολιτική του υπουργείου.

Για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα υποκατάστατα υπηρεσιών Υγείας, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως μεσολαβητή για τους ιδιώτες του χώρου, όχι μόνο δεν ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες, αλλά και ενισχύουν την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Η μέχρι σήμερα εμπειρία απ' τη λειτουργία τέτοιων υπηρεσιών μέσω των δήμων δείχνει ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από μια ιδιωτική επιχείρηση. Οι παροχές μειώνονται ή υποβαθμίζονται, χρησιμοποιείται φτηνό εργατικό δυναμικό (εθελοντές, STAGE, μερική απασχόληση κ.λπ.), σε πολλές περιπτώσεις αυξάνονται οι πληρωμές είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω της δημοτικής φορολογίας.

Οι σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων μπορούν να καλυφθούν μόνο μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, κεντρικά σχεδιασμένο, που θα παρέχει ενιαίες υπηρεσίες σε όλο το λαό, θα χρηματοδοτείται πλήρως και επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες και χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση.


Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ: Συναίνεση στα αντιλαϊκά μέτρα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΩΣΤΕ «αλλαγές στην αγορά εργασίας μετά την κρίση» θέλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως είπε ο Γ. Παπαθανασίου. Ζήτησε, μάλιστα, «διάλογο» και «συναίνεση» από τους εργαζόμενους...

Κάτι μας λέει ότι αυτές οι αλλαγές δε θα συμπεριλαμβάνουν ... αύξηση των μισθών, κατοχύρωση του 8ωρου και ενίσχυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. (Ο,τι, δηλαδή, χρειάζονται οι εργαζόμενοι «μετά την κρίση».)

Προφανώς, στην αντίθετη κατεύθυνση, όπως ακριβώς και οι προτάσεις των Βρυξελλών για το όλο θέμα. (Ο,τι, δηλαδή, χρειάζεται το κεφάλαιο «μετά την κρίση»).

Κι όταν όλα αυτά διανθίζονται με «διαλόγους» και «συναινέσεις», καταλαβαίνουμε όλοι πολύ καλά πού πάει το πράγμα!

Ευτυχώς όμως, έχουμε στον αντίποδα το Σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του, που ήρθε με τον αέρα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από το Μαυροβούνιο...

Δε διαφωνούν με τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση (μη φθάνουμε και σε ακρότητες). Ομως, θεωρούν ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν αυτά τα ίδια παρά μόνον από μια προοδευτική κυβέρνηση.

ΣΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ περιουσιακών στοιχείων θα προβαίνει - λέει - το Δημόσιο ενάντια σε όσους του χρωστάνε. Σκληραίνει το πράγμα...

Μόνο που μάλλον αναφέρεται σε τίποτε δύστυχους, που - ποιος ξέρει πώς - βρέθηκαν χρεωμένοι ως το λαιμό. Γιατί για τους μεγάλους οφειλέτες αλλάζει το πράγμα...

Εκεί δεν έχει κατασχέσεις. Τίποτε περίεργες καλοκαιρινές τροπολογίες για ρυθμίσεις χρεών (όπως γίνεται σχεδόν κάθε χρονο) ίσως...

Είπαμε, να γεμίσουμε τα ταμεία του κράτους, αλλά όχι να υπονομεύσουμε την ...ανάπτυξη και αυτούς που κάνουν τούτη τη χώρα να ευημερεί.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ολα για το κεφάλαιο!

Γρηγοριάδης Κώστας

Την πολιτική ενίσχυσης της πλουτοκρατίας ρίχνουν στο τραπέζι, σε κάθε ευκαιρία, τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Μια ακόμη αφορμή τους δόθηκε χτες από το βήμα της ημερίδας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), των δυνάμεων του λεγόμενου «κοινωνικού διαλόγου» που βάζουν «ίσα και όμοια» τα θύματα μαζί με τους εκμεταλλευτές τους.

Στην ατζέντα του «κοινωνικού προβληματισμού» ήταν οι «Επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση: Ο ρόλος του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπισή τους». Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου απαρίθμησε τα μέτρα ενίσχυσης σε όφελος μεγαλοεπιχειρηματιών που ήδη έχει πάρει η κυβέρνηση και που αφορούν σε κλάδους και τομείς οικονομικής δραστηριότητας όπως οι τράπεζες, ο τουρισμός, οι εξαγωγές, οι εισαγωγές αυτοκινήτων κ.ά., σε όφελος δηλαδή των διάφορων μερίδων της κεφαλαιοκρατίας. Και όλα αυτά με πρόσχημα «ένα αποτελεσματικότερο και σύγχρονο καθεστώς στην αγορά εργασίας» ή, με άλλα λόγια, σε καθεστώς μεγαλύτερης «ευελφάλειας» και «ελαστικότητας», που προωθούν η ΕΕ και άλλα κέντρα της πλουτοκρατίας. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Λ. Κατσέλη, υποσχέθηκε τη σταδιακή αύξηση των κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ), μέσω του οποίου οι μεγαλοεπιχειρηματίες βάζουν στο χέρι ζεστό κρατικό χρήμα, μεγάλες και μικρότερες δημόσιες υποδομές και έργα. Πρότεινε ακόμη τη στοχευμένη αξιοποίηση και αναθεώρηση του ΕΣΠΑ έτσι ώστε να «εναρμονιστεί με τις προτεραιότητες και τους στόχους της πράσινης ανάπτυξης», αναθεώρηση των συμπράξεων κράτους και ιδιωτών (ΣΔΙΤ) έτσι ώστε να «αξιοποιηθούν ως εργαλείο» κ.ο.κ.

Παρά τις όποιες λεκτικές διαφοροποιήσεις και προτεραιότητες, είναι απόλυτα φανερό ότι οι ηγεσίες του δικομματισμού συμπλέουν απόλυτα στη ρότα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας - κερδοφορίας, όπως ακριβώς εξειδικεύεται με τη «Στρατηγική της Λισαβόνας». Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα μόνο τα χειρότερα έχουν να περιμένουν στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Μεταπτυχιακά κατάρτισης

«Επισημάναμε ότι είναι δυνατόν να λάβει κάποιος μεταπτυχιακό δίπλωμα εξειδίκευσης μέσα σε χρονικό διάστημα 12 μηνών. Αυτό έγινε αποδεκτό από πλευράς της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας έτσι ώστε να ελαττωθεί ο μεγάλος χρόνος που συνολικά απαιτείται για την λήψη πτυχίου και μεταπτυχιακού διπλώματος εξειδίκευσης». Αυτά είπαν οι πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων, μετά από την 61η Σύνοδό τους, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στα Γιάννενα.

Θέλουν: Μεταπτυχιακά ενός χρόνου, για να συντομευτεί η συνολική διάρκεια των σπουδών, για να βγαίνουν πιο γρήγορα στην παραγωγή οι απόφοιτοι. Ομολογούν, δηλαδή, ότι τα μεταπτυχιακά που έχουν φτιάξει - και τώρα ζητούν να συντομευτεί η διάρκειά τους - δεν εξυπηρετούν την υψηλή επιστημονική ειδίκευση, αλλά έχουν ένα στενά καταρτισιακό χαρακτήρα, ανοίγουν και κλείνουν σύμφωνα με τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων σε αποφοίτους. Για να εξυπηρετήσουν καλύτερα αυτές τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων θέλουν να συντομεύσουν τη διάρκειά τους. Γι' αυτό δε λένε κουβέντα εξάλλου, για την επιστήμη και την ανάπτυξή της, δε λένε κουβέντα για την ανάγκη να βγαίνουν οι απόφοιτοι επιστήμονες υψηλού επιπέδου για να υπηρετήσουν την κοινωνία, την ανακούφιση και την προκοπή του λαού, αλλά συζητούν για τις σπουδές με κριτήριο... τη συντόμευση του χρόνου τους.

Και για να καταλαβαινόμαστε, αυτά τα «επισημαίνουν» οι πρυτάνεις και τα «αποδέχεται» η κυβέρνηση. Με μια ψυχή, με μια φωνή, όλοι τους προχωρούν... βουρ για τις αναδιαρθρώσεις!

Αποπροσανατολιστική «φούσκα»

«Οπως είδατε και στη Γερμανία το σκάνδαλο της "Ζήμενς" κουκουλώθηκε, δεν αποκαλύφθηκε». Την τύχη που (θα) έχει και στη χώρα μας η υπόθεση των μιζών της «Ζήμενς» προς τα δύο μεγάλα κόμματα προδιέγραψε ο Γ. Αλογοσκούφης, διαπιστώνοντας το προφανές, αυτό δηλαδή που ο λαός από την πρώτη στιγμή έχει αντιληφθεί. Η καραμπινάτη και ομολογημένη αυτή υπόθεση παροχής «μαύρου χρήματος» ύψους πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από τη γερμανική εταιρεία - κολοσσό, έχει ήδη θαφτεί βαθιά από τους δύο μονομάχους. Οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παριστάνουν τον ανήξερο για το «φόνο», ενώ δε διστάζουν να εμφανίζονται και τιμητές της διαφάνειας και της ηθικής, φροντίζοντας βέβαια να παραγραφούν οι ποινικές ευθύνες των δικών τους υπουργών κ.ο.κ. Με δεδομένη, λοιπόν, τη βούλησή τους να κουκουλώσουν την υπόθεση, το ερώτημα που προκύπτει είναι προς τι η τεράστια επικοινωνιακο-πολιτική φούσκα με αφορμή τις δοσοληψίες του Μιχ. Χριστοφοράκου με τη γερμανική δικαιοσύνη; Η απάντηση δεν μπορεί να αναζητηθεί παρά μόνο στο ότι η υπόθεση αυτή είναι εξαιρετικά «πιασιάρικη» για να σηκωθεί ένας τεράστιος κουρνιαχτός που θα καλύψει για κάμποσο καιρό τα πάντα στην πολιτική «επικαιρότητα». Εξέλιξη που αναμφίβολα είναι πολύ βολική για τους διαχειριστές της κυρίαρχης πολιτικής, γιατί αλλιώς θα 'πρεπε να υπερασπίζονται και να απολογούνται για τη νέα φοροεπιδρομή ή την κατεδάφιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ιδια ρότα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Με διαφορά μιας μέρας, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου και η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λ. Κατσέλη κατέθεσαν ενώπιον των εκπροσώπων της άρχουσας τάξης τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις πως θα πράξουν τα δέοντα για τη γιγάντωση των κερδών της, εφαρμόζοντας με πυγμή μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική. Οι τοποθετήσεις τους σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ (χρηματοδοτείται και απηχεί τις θέσεις του ΣΕΒ) επιβεβαίωσαν τη στρατηγική σύμπλευση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Οικονομίας εξήγγειλε 15 μέτρα - φωτιά για εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα. Τέτοια είναι: Το «σπάσιμο» του ΙΚΑ σε δύο Ταμεία. «Επανεξέταση» των Βαρέων και Ανθυγιεινών. Πετσόκομμα των αναπηρικών συντάξεων. Επέκταση του εργάσιμου χρόνου πέραν του χρόνου συνταξιοδότησης. Ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις (κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων από το κράτος). «Απελευθέρωση» επαγγελματιών, καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου. Εμβάθυνση της ιδιωτικοποίησης σε Νοσοκομεία, ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης. Δημιουργία νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, με ισοπέδωση των μισθολογικών αποδοχών για τους νεοπροσλαμβανόμενους και καρατόμηση των δαπανών υγείας.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της οικονομίας. Θα τσακίσουν, δηλαδή, το λαό για να ενισχύσουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Και να σημειώσουμε ότι αυτά τα μέτρα θα έρθουν να προστεθούν σ' αυτά που ήδη έχουν παρθεί, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα φοροεισπρακτικά που ανακοινώθηκαν προ ολίγων ημερών.

Η προσφορά του ΠΑΣΟΚ στην άρχουσα τάξη δε θα μπορούσε να υστερεί σε σχέση μ' αυτήν της ΝΔ. Η Λ. Κατσέλη, ενώπιον του ίδιου ακροατηρίου, δεσμεύτηκε για: Πολιτικές με στόχο την αύξηση της «παραγωγικότητας» και της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου. Και εξηγήθηκε: Νέες περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες για να εξευρεθούν πόροι για την ενίσχυση του κεφαλαίου. Προώθηση νέων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις και μπούκωμα του κεφαλαίου με ζεστό χρήμα. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των νέων έως 30 χρόνων για 4 χρόνια, εισαγωγή της κοινωνικής εργασίας για τη στήριξη ανέργων και απολυμένων. Δηλαδή, θα πληρώνονται οι εργοδότες για να ξεζουμίζουν τους εργάτες, ενώ θα επεκταθεί η μερική απασχόληση με μερική ασφάλιση. Προαγωγή συμπράξεων και συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, παραπέρα εμπορευματοποίηση τομέων, όπως η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία. Παροχή νέων φοροαπαλλαγών στο κεφάλαιο...

Για πολλοστή φορά επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζουν. Με την πολιτική τους θα αλλάξουν ραγδαία προς το χειρότερο τις συνθήκες ζωής των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Για πολλοστή φορά αναδεικνύεται σε επιτακτική η ανάγκη ο λαός να πρωταγωνιστήσει για αλλαγή σελίδας. Γυρίζοντας την πλάτη στα κόμματα του ευρωμονόδρομου και του κεφαλαίου, ενισχύοντας το ΚΚΕ και αγωνιζόμενος μαζί του να κατακτήσει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τα δικά του συμφέροντα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ