Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Με όρους ελεύθερος ο Τσουκάτος

Φτηνές δικαιολογίες για τη «μίζα» από το ΠΑΣΟΚ

Με όρους αφέθηκε ελεύθερος, μετά την απολογία του στον 4ο ειδικό ανακριτή, Νίκο Ζαγοριανό, ο Θόδωρος Τσουκάτος, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ο ανακριτής αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο με χρηματική εγγύηση 100.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Στο υπόμνημά του ο Θ. Τσουκάτος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που τον βαρύνουν. Σύμφωνα με το απολογητικό του έγγραφο, συναντήθηκε με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο τον Οκτώβρη του 1998 στο κομματικό του γραφείο, και το πρώην διευθυντικό στέλεχος της «Ζήμενς» τον ενημέρωσε πως η εταιρεία ήθελε να συμβάλει στην ενίσχυση του κόμματος, ενόψει της οικονομικής εξόρμησης για το συνέδριο και τις ευρωεκλογές, χωρίς, μάλιστα, κανένα αντάλλαγμα.

Οπως είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχθηκε την πρόταση «υποκείμενος σε μια αναγκαιότητα, που επέβαλλε την αποδοχή των προσφερομένων χρηματικών εγγυήσεων». Δε θα έκανε κάτι τέτοιο, συμπλήρωσε, αν τα χρήματα ήταν από παράνομες δραστηριότητες ή αν η εταιρεία είχε απαίτηση για ανταλλάγματα. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «κανένας προεκλογικός αγώνας δεν κόστιζε μόνο τα δηλούμενα ποσά και κανένα επίσημο βιβλίο δεν απεικόνιζε την ακριβή οικονομική κατάσταση (εισπράξεις - πληρωμές) του κόμματος». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στα οικονομικά βιβλία του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει το ποσό καθώς «είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ πως άλλη η εικόνα των βιβλίων και άλλη η πραγματικότητα του ταμείου». Και αυτό ισχύει για κάθε μεγάλη χορηγία άνω των 15.000 ευρώ.

Πάντως, ο συνήγορος του Θόδωρου Τσουκάτου, Δ. Γκούσκος, είπε πως «αυτό που συνέβη στην υπόθεση ήταν μια παράνομη μεν, αλλά χρηματοδότηση κόμματος».

Λίγες ώρες μετά την απολογία του Θ. Τσουκάτου για το πώς το 1999 έφερε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ ένα εκατομμύριο μάρκα από τη «Ζήμενς», η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρακλιούμη, έσπευσε να υπενθυμίσει σε δημοσιογράφους τις αποφάσεις του Γ. Παπανδρέου για αναστολή της κομματικής ιδιότητας των Τσουκάτου - Μαντέλη (έτερου εμπλεκόμενου, πρ. υπουργού) «και βεβαίως να σας θυμίσω και τον έλεγχο στα βιβλία. Εγινε έλεγχος στα βιβλία για εκείνη την περίοδο, στα οποία δε βρέθηκε καμιά τέτοια εγγραφή». Βολικά παρέκαμψε την παρατήρηση Τσουκάτου ότι καμία «χορηγία» άνω των 10.000.000 δραχμών δεν εγγραφόταν (λόγω σχετικού νόμου) στα επίσημα βιβλία του κόμματος.

Μάλιστα, σε δημοσιογραφική επισήμανση ότι ο θ. Τσουκάτος μιλά όχι για επίσημα βιβλία, αλλά για «χορηγία» καταγεγραμμένη σε «ανεπίσημα» τεφτέρια («δεύτερα» βιβλία), η Μ. Καρακλιούμη αρκέστηκε να πει: «Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων (...). Είμαστε το μόνο κόμμα όπου ο προϋπολογισμός μας περνά από έγκριση στο Εθνικό Συμβούλιο και στη συνέχεια δημοσιοποιείται. Συγκεκριμένα, αναρτάται και στο Internet και βεβαίως ελεγχόμαστε και από τους ορκωτούς ελεγκτές της Βουλής». Σημειωτέον ότι την έκθεση που συντάσσουν οι ορκωτοί ελεγκτές για τα κόμματα την χαρακτήρισε «γελοία» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος, όταν την επικαλέστηκε το ΚΚΕ απαντώντας στις προβοκάτσιες που δέχεται για τα οικονομικά του.

Η Μ. Καρακλιούμη συνέχισε να υποστηρίζει ότι «τα μόνα βιβλία που διαθέτει το ΠΑΣΟΚ για την οικονομική διαχείριση εκείνης της περιόδου είναι αυτά που ελέγχθηκαν, τα οποία και επικαλούμαστε (...). Ο κ. Τσουκάτος βρίσκεται σε μια δικαστική διαδικασία, δεν θα σχολιάσω κάτι άλλο».

Πάντως, λίγο αργότερα, αισθάνθηκε την ανάγκη να επανέλθει η ίδια στο ζήτημα, διατυπώνοντας το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής και σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα. Επιπρόσθετα, δημοσιοποίησε πίνακα από το βιβλίο εσόδων του ΠΑΣΟΚ της επίμαχης περιόδου, όπου φυσικά δε φαίνεται η εισροή του ποσού που μαρτυρά ο Θ. Τσουκάτος.

Βέβαια, επειδή η σκανδαλολογία και η ανάπτυξή της βολεύει και το ΠΑΣΟΚ (εφόσον αποπροσανατολίζει από τα προβλήματα του λαού και την ταύτιση των αντιλαϊκών πολιτικών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), έσπευσαν να διανείμουν και απόσπασμα από το πόρισμα του εισαγγελέα Παπαγγελόπουλου για χρήματα που μπήκαν στα ταμεία της ΝΔ μέσω της λιβεριανής off-shore εταιρείας MAYO συν την ένορκη κατάθεση του μεγαλοστελέχους της ΝΔ Γ. Βαρθολομαίου ότι πράγματι εισέπραξαν χρήματα από τη MAYO.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Alpha» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από πρόσφατες δηλώσεις του Πάγκαλου (χοντρικά ότι δεν είναι παράνομο που έδωσε η SIEMENS χρήματα για το κόμμα): «(...) Είμαι πολύ μακριά από αυτού του είδους τις τοποθετήσεις. Με συγχωρείτε. Η διαδρομή μου, οι απόψεις μου και τα λοιπά που με πολύ μεγάλη ευκολία ξεπερνούν σοβαρά ζητήματα της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, εγώ τουλάχιστον είμαι πάρα πολύ μακριά από αυτά. Είμαι πάρα πολύ, από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο, γιατί ακούω και περίεργα πράγματα, ότι ξέρεις και τι έγινε, ας πούμε, που κάποιος πήρε, λέει, με έκπτωση ηλεκτρικές συσκευές; (...) Μα με συγχωρείτε, αν ξεκινήσουμε έτσι ή αν δεχόμαστε ότι με τη λεγόμενη μικρή παραβατικότητα δε χάλασε ο κόσμος, με την έννοια μιθριδατισμός, όλοι συνηθίζουμε σε αυτό». Στο ΠΑΣΟΚ είναι, κάτι θα ξέρει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ