Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Σε συνθήκες απόλυτης αθλιότητας!

Η Αλ. Παπαρήγα στο πλευρό των αλλοδαπών εργατών γης

Συζήτηση στην υπαίθρια τραπεζαρία
Συζήτηση στην υπαίθρια τραπεζαρία
Στο πλευρό των αλλοδαπών εργατών γης στη Μανωλάδα - εκεί που πριν από λίγες μέρες αγροτοκτηνοτρόφοι χτύπησαν βάναυσα και έσυραν δεμένους στο μηχανάκι δύο Μπαγκλαντέζους εργάτες με την υποψία και μόνο ότι τους έκλεψαν αρνιά από το κοπάδι τους - βρέθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, επισκεπτόμενη δύο από τους άθλιους καταυλισμούς που βρίσκονται στα χωράφια, έξω από το χωριό, στους οποίους αναγκάζονται να ...«ζουν» προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο, δουλεύοντας από ήλιο σε ήλιο, που δεν ξεπερνά τα 25 - 28 ευρώ.

Η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει ότι οι χώροι όπου διαμένουν οι μετανάστες δεν κάνουν ούτε για να σταβλίζονται ζώα, πολύ περισσότερο να κατοικούν άνθρωποι. Η εικόνα είναι απελπιστική. Οι πρόχειρες κατασκευές στις οποίες ζουν είναι φτιαγμένες είτε από τσίγκο είτε από το νάιλον. Από εκείνο που χρησιμοποιούν οι μεγαλοτσιφλικάδες στα θερμοκήπια. Το αποτέλεσμα αφόρητο. Οταν η εξωτερική θερμοκρασία σκαρφαλώνει στους 30 και 35 βαθμούς, στο εσωτερικό των «σπιτιών» εκτινάσσεται στους 45 και 50 βαθμούς, με την ατμόσφαιρα πλέον να γίνεται παραπάνω από αποπνικτική.

Κάθονται και κοιμούνται σε καφάσια και ξύλινες παλέτες με χαρτόνι για σεντόνι και μοναδικό σκέπαστρο μια κουρελού. Πόσιμο νερό, τουαλέτα, ρεύμα αποτελούν άγνωστες λέξεις. Η ατομική υγιεινή και το μπάνιο γίνεται από τους σωλήνες γεώτρησης, καταμεσής στο ύπαιθρο, με τα νερά να λιμνάζουν ακριβώς δίπλα όπου μένουν.

Επίσκεψη στο «σπίτι» μεταναστών
Επίσκεψη στο «σπίτι» μεταναστών
Στη συζήτηση που είχε η Αλέκα Παπαρήγα με μετανάστες από τη Βουλγαρία και το Μπαγκλαντές - με τη συνδρομή ενίοτε και μεταφραστή - φάνηκε καθαρά ο φόβος που τους διακατέχει, καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν κανένα ταξιδιωτικό ή άλλο επίσημο έγγραφο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους μετανάστες ανέφερε ότι μόλις δουν την αστυνομία, ακόμη και εκείνοι που διαθέτουν χαρτιά, απομακρύνονται αμέσως από το χώρο και τρέχουν προς τα χωράφια να κρυφτούν μέσα στις καλλιέργειες και τα χαντάκια.

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «όσο περνάει από το χέρι μας δε θα επιτρέψουμε την αντιπαράθεση Ελλήνων και μεταναστών. Εμείς εκτιμάμε ότι προσφέρετε πάρα πολλά με τη δουλειά σας και μάλιστα σας εκμεταλλεύονται σκληρά. Η ΕΕ και η χώρα μας παίρνουν μέτρα κατά των μεταναστών και γι' αυτό χρειάζεται ειδική δουλειά για να μην εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Εμείς ζητάμε τη νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, με ίσα δικαιώματα, και παράλληλα να δημιουργηθούν σύγχρονοι χώροι υποδοχής και κατοικίας, όπου θα διαμένετε αξιοπρεπώς, θα έχετε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και κέντρα στήριξης των μεταναστών που θα συμβάλλουν και στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας».


Εξηγώντας τα καθημερινά προβλήματα, τον φόβο και την ανασφάλεια
Εξηγώντας τα καθημερινά προβλήματα, τον φόβο και την ανασφάλεια

Μανωλάδα 2009: Αναζητούσαν καλύτερη ζωή και έγιναν σύγχρονοι σκλάβοι...
Μανωλάδα 2009: Αναζητούσαν καλύτερη ζωή και έγιναν σύγχρονοι σκλάβοι...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ