Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Νέος κύκλος αντιπαραθέσεων

Για ανοιχτή κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο οι «συνιστώσες»

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε χτες βράδυ η συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ έθεσε βέτο και εμπόδισε να ψηφιστεί το σχέδιο εκτιμήσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους των άλλων συνιστωσών που έκαναν λόγο για ανοικτή κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφωνία του ΣΥΝ με το σχέδιο αφορούσε στις κριτικές επισημάνσεις του για τη στάση της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» προεκλογικά, αλλά και στις αναφορές του στους Οικολόγους - Πράσινους, στο ζήτημα της δυαρχίας, του «τρίτου πόλου» κ.λπ., για τις οποίες αξίωσε να απαλειφθούν από το κείμενο, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τις άλλες συνιστώσες.

Νωρίτερα χτες το πρωί είχε συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία (ΠΓ) του ΣΥΝ, η οποία αποφάσισε να αναβληθεί η προγραμματισμένη για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο συνεδρίαση της ΚΠΕ. Η Γραμματεία αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη συνεδρίαση στις 11 - 12 Ιούλη, έτσι ώστε να πάνε σ' αυτήν με όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα. Η μετάθεση της συνεδρίασης, ωστόσο, επιβάλλει να μετατεθεί χρονικά και η πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήταν προγραμματισμένη το διήμερο 11 - 12 Ιούλη.

Η ΠΓ του ΣΥΝ αποδέχτηκε την πρόταση του Αλ. Τσίπρα για συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα επεξεργαστεί εισήγηση για την επόμενη συνεδρίαση της ΠΓ, την ερχόμενη Τρίτη, πάνω σε τέσσερα σημεία: Αποτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, αποσαφήνιση της στρατηγικής για «τρίτο πόλο», σχέδιο για τη λειτουργία («αναμόρφωση») του ΣΥΡΙΖΑ και αναγκαίες οργανωτικές αλλαγές στον ΣΥΝ. Οπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, η επιτροπή πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για πολιτική συνεννόηση «στο μάξιμουμ», διαφορετικά «πάμε για Συνέδριο». Ορισμένα μέλη της ΠΓ, πάντως, έλεγαν χτες ότι σύμφωνα με το καταστατικό το Διαρκές Συνέδριο (σ.σ. απαρτίζεται απ' τους συνέδρους του τελευταίου τακτικού) επιβάλλεται να συγκαλείται προ εκλογικών αναμετρήσεων και αυτό θα γίνει και τώρα. Η επιτροπή αυτή απαρτίζεται από στελέχη όλων των τάσεων (Φλαμπουράρης, Μπαλάφας, Μαργαρίτης, Στρατούλης, Λάσκος, Μαρματάκης και Θεοδωρακοπούλου).

Στην ΠΓ του ΣΥΝ είχαν ήδη εκφραστεί αντιρρήσεις για το σχέδιο εκτιμήσεων που επεξεργάστηκε στέλεχος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τα εκλογικά αποτελέσματα και είχε αποφασιστεί ομόφωνα να ζητήσει απ' αυτήν να αφαιρεθούν οι κριτικές παρατηρήσεις που διατυπώνονται σ' αυτό για την «Ανανεωτική Πτέρυγα», η οποία υπογράμμισε ότι δεν έχουν νόημα οι παράλληλες διαδικασίες και ζήτησε να παγώσουν οι συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθούν στις συνιστώσες του. Να σημειωθεί εδώ ότι χτες κυκλοφόρησαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κατά την προχτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» συμφωνήθηκε να προταθεί στέλεχός της για τη θέση του Γραμματέα της ΚΠΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ