Πέμπτη 18 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Την παραίτησή του υπέβαλε ο Αλ. Αλαβάνος

Σαν βόμβα έσκασε χτες στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση του Αλ. Αλαβάνου να παραιτηθεί απ' τη βουλευτική του έδρα, συνεπώς και να αποχωρήσει απ' τη θέση του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι όλοι περίμεναν μια θεαματική κίνηση από μέρους του, ωστόσο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ δήλωναν άγνοια, με τους δεύτερους να επικρίνουν τον Αλ. Αλαβάνο για «αιφνιδιασμό», επισημαίνοντας πως μόλις προ ολίγων ημερών συνεδρίασε η ΚΠΕ του ΣΥΝ στην οποία θα μπορούσε να γνωστοποιήσει τις προθέσεις του.

Ο Αλ. Αλαβάνος γνωστοποίησε την απόφασή του, αφού είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ νωρίτερα, το απόγευμα στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε απουσία των εκπροσώπων του ΣΥΝ, ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή ζητούσε αναβολή της. Επισήμως στελέχη του ΣΥΝ έλεγαν πως ήθελαν την αναβολή για «να ετοιμαστούν καλύτερα», σύμφωνα όμως με άλλες πληροφορίες την επιδίωκαν επειδή γνώριζαν τις προθέσεις του Αλαβάνου και ήθελαν χρόνο για να διαχειριστούν το θέμα. Τελικώς το αίτημα του ΣΥΝ για αναβολή δεν έγινε δεκτό και η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε απουσία των δικών του στελεχών, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον ΣΥΝ.

Κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Γραμματείας οι εκπρόσωποι των συνιστωσών προσπάθησαν να μεταπείσουν τον Αλ. Αλαβάνο, θεωρώντας τον αρκετές σαν τον «ενοποιητικό κρίκο» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο όμως δε στάθηκε δυνατό, ο ίδιος επέμεινε στην απόφασή του θέλοντας - όπως είπε - να προκαλέσει ένα «δημιουργικό σοκ». Τα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοινώθηκε μετά το τέλος της συνεδρίασης, δεν αποδέχονται την παραίτηση και η συνεδρίαση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα. Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε (ALTER) πως η απόφαση αυτή «περιπλέκει την κατάσταση και βλάπτει το κόμμα».

Οι καταρχήν ερμηνείες για την απόφαση του Αλ. Αλαβάνου αλλά και για το τι αυτή συνεπάγεται για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του Συνασπισμού και γενικότερα του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πολλές και διαφορετικές, με δεδομένο ότι ο ίδιος έχει εδώ και καιρό αποστασιοποιηθεί απ' τον ΣΥΝ, ενώ οι σχέσεις του με τα στελέχη του κόμματός του δεν είναι και οι καλύτερες. Ορισμένοι εκτιμούσαν ότι θέλησε με την ενέργειά του να εκτονώσει την εκρηκτική κατάσταση που επικρατούσε και να θέσει τέρμα στην αντιπαράθεση για το ποιος θα ηγηθεί του σχήματος στις επόμενες εκλογές και πως αποχωρεί οριστικά απ' την πολιτική ζωή. Αλλοι εξέφραζαν την άποψη πως θέλησε να ασκήσει πίεση στον Αλ. Τσίπρα, προτρέποντάς τον εμμέσως να αναλάβει κι αυτός το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί, πράττοντας αναλόγως. Μια τρίτη ερμηνεία θέλει τον Αλ. Αλαβάνο να παραμερίζει τώρα για να μη χρεωθεί ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στο χώρο και να επανέρχεται αργότερα όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Οι φορείς των δύο τελευταίων ερμηνειών επέμειναν, πάντως, πως με την κίνησή του αυτή ο Αλ. Αλαβάνος δυσκολεύει και δε διευκολύνει την έξοδο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ απ' την κρίση.

Της παραίτησης του Αλ. Αλαβάνου είχαν προηγηθεί και χτες δηλώσεις στελεχών και συνιστωσών στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης που μαίνεται στο χώρο. Μεταξύ αυτών η ΚΟΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την «Αυγή» για παραποίηση της στάσης της, γράφοντας: «Σε μια κρίσιμη και λεπτή φάση για το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, ένας τίτλος που δεν στηρίζεται πουθενά "Η ΚΟΕ αμφισβητεί τις ιδρυτικές συμφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ" λειτουργεί πυροδοτικά και παραπληροφορεί τους αναγνώστες σε ένα λεπτό και σοβαρό θέμα». Η ΚΟΕ καταγγέλλει την «Αυγή» για σκοπιμότητα, αναφέροντας «επιχειρείται να θολώσουν τα νερά έστω για λίγες μέρες - αφού το ψέμα θα αποκαλυφθεί και με όρους δυσμενείς για όσους ισχυρίζονται τέτοια πράγματα. Μικροπονηριά του συντάκτη; Υπόδειξη από αλλού;». Και παραπέμπει στις άλλες συνιστώσες για να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία πως ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ τίθεται αυτομάτως και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογικές αναμετρήσεις για να - όπως γράφει - «διαπιστωθεί ποιος έχει δίκιο, ποιος λέει αλήθεια και ποιος όχι, για να φανεί αν ισχύουν όσα υποστηρίζει ο Αλέκος Φλαμπουράρης και όσοι έχουν μια λανθασμένη πληροφόρηση».

Τα στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» και χτες έβαλαν κατά της πλειοψηφίας. Ο Σπ. Λυκούδης στα «ΝΕΑ» έκανε λόγο για ήττα λόγω έλλειψης σταθερού και ρεαλιστικού πολιτικού σχεδίου, απέδωσε τις κακές σχέσεις Αλαβάνου - Τσίπρα στην ύπαρξη πολλαπλών κέντρων αποφάσεων και πολυπρόσωπης ηγετικής κορυφής και καταγγέλλει την πλειοψηφία πως με τη στάση της οδηγεί σε ξέρες και πως κοιτάζει προς τα πίσω.

Ο Μ. Σαμπατακάκης στο «Κανάλι 1» μιλώντας για τις σχέσεις Αλαβάνου - Τσίπρα έκανε λόγο για «διαμάχες για την εσωκομματική εξουσία» που «θυμίζουν Βυζάντιο». Ενώ για την εκλογική ήττα δήλωσε πως «έφταιγε η φυσιογνωμία, η πολιτική και οι συμμαχίες. Εφταιγε συνολικά ο αριστερισμός. Η αλαζονεία (...) έφταιγε μια αντίληψη συμμαχιών που προτιμά τους αντιευρωπαϊστές από τους Οικολόγους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ