Πέμπτη 18 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ποιον «δουλεύει» το ΠΑΣΟΚ;

Μια βδομάδα μετά τις κάλπες, η βουλευτής και υπεύθυνη της κατάρτισης του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, Α. Διαμαντοπούλου, με συνέντευξή της στο «Βήμα», πρότεινε να θεσπιστεί ένα «νέο τετραετές σταθεροποιητικό πρόγραμμα για την οικονομία, με στόχο έλλειμμα κάτω του 3% έως το 2012»... Τι πρότεινε ουσιαστικά; Τη συνέχιση της σφιχτής πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, και, μάλιστα, με ορίζοντα τετραετίας, στο όνομα τού οτι η ΝΔ οδήγησε το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος σε επικίνδυνα για την οικονομία επίπεδα. Το γεγονός της συνεχούς, δηλαδή, χρηματοδότησης του κεφαλαίου, λέει το ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει να το πληρώσει ο λαός.

Το «νέο σταθεροποιητικό πρόγραμμα», που πρότεινε η Α. Διαμαντοπούλου, δεν είναι μόνο δικής της «κοπής» και «έμπνευσης». Ουσιαστικά, αποτελεί την κωδικοποίηση των προγραμματικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως αυτές έχουν συναποφασιστεί στα ευρωενωσιακά κέντρα και έχουν καταγραφεί στη «Συνθήκη της Λισαβόνας». Η Α. Διαμαντόπουλου, παρουσιάζοντας ακριβώς τις θέσεις του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι το «νέο σταθεροποιητικό πρόγραμμα σημαίνει αλλαγή του φορολογικού συστήματος, διαρθρωτικές αλλαγές, μείωση συγκεκριμένων δαπανών, σχέδιο αναπτυξιακών παρεμβάσεων».

-- Η «αλλαγή του φορολογικού συστήματος» που προτάσσει το ΠΑΣΟΚ στοχεύει στην καθιέρωση φοροαπαλλαγών για το μεγάλο κεφάλαιο που θα επενδύσει στο «νέο μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης». Εως τώρα κάνει κριτική στη ΝΔ ότι δε φορολογεί το κεφάλαιο που δεν επανεπενδύει τα κέρδη του! Προπαγανδιστικό τρικ, για να επιβάλει ως δήθεν κοινωνική και αναπτυξιακή τη φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου που επενδύει, του κεφαλαίου συνολικά, δηλαδή.

-- Οι «διαρθρωτικές αλλαγές» που προτείνει είναι η συνέχιση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων μέσα από την επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, του χτυπήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης και ό,τι απέμεινε από τους τομείς δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας κλπ. Η Α. Διαμαντοπούλου, μάλιστα, το ξεκαθάρισε σε ό,τι αφορά τις υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ για τους τομείς της Παιδείας και της Υγείας «ότι η συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της χώρας (...) επηρεάζει το επίπεδο των δεσμεύσεων, ποσοτικά και χρονικά»!

-- Το «σχέδιο αναπτυξιακών παρεμβάσεων» μεταφράζεται στην εξεύρεση νέων πεδίων κερδοφορίας για τους πολυεθνικούς ομίλους, κυρίως μέσω των νέων τεχνολογιών και της «πράσινης οικονομίας».

Αυτές οι στρατηγικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ είναι οι πολιτικές της ΕΕ, που ακολουθούν πιστά όλα τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και θα επικυρωθούν στη Σύνοδο των αντιλαϊκών πολιτικών, που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, και, κυρίως, μετά την κρίση, θα εξασφαλίσουν στο μεγάλο κεφάλαιο ιδανικότερες συνθήκες για την αναπαραγωγή του, με την παροχή νέων κρατικών επιδοτήσεων και φτηνού εργατικού δυναμικού, ώστε να διασφαλίσει την κερδοφορία του. Δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ απέφυγε να σχολιάσει τόσο τις πρόσφατες αντεργατικές προτάσεις της Συνόδου των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ, όσο και τις αντιλαϊκές υποδείξεις του ΕΚΟΦΙΝ, σπεύδοντας μάλιστα προχτές, μέσω του εκπρόσωπου Τύπου του, Γ. Παπακωνσταντίνου, να ξεκαθαρίσει ότι: «Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις όποιες συστάσεις της ΕΕ»...

Γίνεται φανερό ότι η όποια κριτική αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν εδράζεται σε διαφορετικά προγράμματα στο επίπεδο της οικονομίας και της πολιτικής, αφού και οι δύο, πίσω από τις επικοινωνιακές τους «κονταρομαχίες» για την ανάδειξη του καλύτερου διαχειριστή, υπηρετούν με συνέπεια τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ