Πέμπτη 18 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στην Ελλάδα οι εργατοπατέρες της ΣΕΣ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οπως αποκάλυψε η εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στη χτεσινή πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) επιδιώκει να κάνει το λεγόμενο συνέδριό της στην Αθήνα, το Μάη του 2011. Η ΣΕΣ αποτελεί το όργανο της εργοδοσίας, του κεφαλαίου, στην Ευρώπη. Πρόκειται για τους γραφειοκράτες, που στηρίζουν με όλα τα μέσα και τους τρόπους την προσπάθεια της πλουτοκρατίας να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την κρίση. Μαζί με το μεγάλο κεφάλαιο, συνδιαμορφώνουν τη στρατηγική του. Γι' αυτό και έχουν συνυπογράψει τα αντεργατικά μέτρα της ΕΕ, που χτυπούν την Κοινωνική Ασφάλιση, τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς, που ιδιωτικοποιούν την Παιδεία, την Υγεία και άλλους τομείς, όπως μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια κλπ. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, δεν είναι καθόλου παράξενο ότι έρχονται να κάνουν το «συνέδριό» τους στην Ελλάδα, όπου τα τακίμια τους, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, έχουν προωθήσει από πάνω μέχρι κάτω τη στρατηγική της ΣΕΣ, χέρι χέρι με τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους, είτε τη ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ. Είναι δεδομένο ότι αυτή η κίνηση αποτελεί και φόρο τιμής, αναγνώριση της προσφοράς της ΓΣΕΕ στο ξεθεμέλιωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και πρόσφατα, με την υπογραφή των 11 κοινών σημείων με τους εργοδότες και το μοίρασμα της λείας των κονδυλίων για την κατάρτιση με την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές ενώσεις. Για όλους τους παραπάνω λόγους, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη του ΠΑΜΕ κήρυξαν ανεπιθύμητους τους εργατοπατέρες. Τα έργα και οι ημέρες τους καμιά σχέση δεν έχουν με τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων και από αυτήν την άποψη η παρουσία τους στη χώρα μας είναι πρόκληση για την εργατική τάξη.

Επιδοτούνται μη γεωργικές δραστηριότητες...

Επιδοτούμενα προγράμματα για εγκατάλειψη της αγροτικής δραστηριότητας ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αυτό το ονόμασε πολιτική ανάπτυξης της υπαίθρου... Ανακοίνωσε για λόγους δημιουργίας φτηνών εντυπώσεων ότι θα δοθούν κονδύλια 370 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 - 2013 και πως υπέγραψε και τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση. Οπως αναφέρεται στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι δράσεις που επιδοτούνται είναι: «Διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες», «στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων», «ενθάρρυνση τουριστικών επιχειρήσεων», «πολιτιστικές εκδηλώσεις», «ανακαίνιση χωριών» και «διατήρηση της αγροτικής κληρονομιάς». Ολα αυτά σημαίνουν ότι συνεχίζονται με ένταση τα χτυπήματα στη μικρομεσαία αγροτική καλλιέργεια, ωθώντας στο ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά, με την αντικατάσταση της αγροτικής δραστηριότητας από άλλους τομείς. Γεγονός που είναι σε βάρος συνολικά του λαού και όχι μόνο των αγροτών, αφού ενισχύει τη διατροφική εξάρτηση από τα μονοπώλια, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τους μεγαλοεπιχειρηματίες σε εξωαγροτικούς τομείς.

Το θέμα είναι ότι τα λεφτά που κόβει η ΕΕ από τις αγροτικές επιδοτήσεις πηγαίνουν στο λεγόμενο Β' πυλώνα και σε δράσεις σαν τις προαναφερόμενες, που επιδοτούν δραστηριότητες εκτός αγροτικής παραγωγής. Ομως και σε αυτά τα προγράμματα οι φτωχομεσαίοι αγρότες δεν μπορεί να έχουν ελπίδα, αφού χρειάζεται να υπάρχει και ιδιωτική συμμετοχή. Για τη μικρομεσαία αγροτιά δεν υπάρχει τέτοια πολυτέλεια και η λύση δε βρίσκεται σε τέτοια ψευτοπρογράμματα. Γίνεται για άλλη μια φορά φανερό πού το πάνε ΕΕ και οι εκάστοτε κυβερνώντες και πως μπροστά στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από αυτόν της αντίστασης και της πάλης της αγροτιάς και όλων των λαϊκών στρωμάτων που θίγονται από αυτή την πολιτική. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι ο «Ρ» δυο βδομάδες πριν τις ευρωεκλογές αποκάλυψε ανάλογα σχέδια, όταν όλα τα άλλα ΜΜΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου έκαναν αυτό που λέει ο λαός «τουμπεκί»... Για να συγκαλύψουν την ευθύνη τους στο εντατικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η ίδια να βγάλει συμπεράσματα, να οργανώσει την πάλη της με την ΠΑΣΥ, να γυρίσει την πλάτη στον ευρωμονόδρομο, να συνταχτεί με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους σε ενιαίο μέτωπο και με την πολιτική του ΚΚΕ.

Θα πιέσουν ακόμα περισσότερο τους εκπαιδευτικούς

«Εκτιμάται ότι υπάρχουν 6,25 εκατομμύρια εκπαιδευτικοί στην ΕΕ και χρειάζονται όλη τη βοήθεια (...) ώστε η μέθοδος διδασκαλίας τους να είναι η κατάλληλη για το ταχέως μεταβαλλόμενο σχολικό περιβάλλον» (διάβαζε η διδασκαλία να προσαρμόζεται στο σχολείο της αμάθειας, των δεξιοτήτων, κτλ.). Τα παραπάνω ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ο επίτροπος της ΕΕ για θέματα Παιδείας, Γιαν Φίγκελ, με αφορμή τη νέα διεθνή μελέτη «TALIS» του ΟΟΣΑ, για τη διδασκαλία και τη μάθηση. Η μελέτη έγινε με την υποστήριξη της Κομισιόν και το βασικό της συμπέρασμα είναι ότι οι κυβερνήσεις και οι εκπαιδευτικές αρχές πρέπει «να παράσχουν πιο αποτελεσματικά κίνητρα για τους εκπαιδευτικούς».

«Πολλές χώρες δεν συνδέουν την αξιολόγηση της απόδοσης των εκπαιδευτικών με την επιβράβευση και την αναγνώρισή τους. Ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχει η σύνδεση αυτή, είναι χαλαρή», σημειώνεται σχετικά στην έκθεση ...φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τη σύνδεση της αξιολόγησης με το μισθό των εκπαιδευτικών!

Με δεδομένο όμως ότι η αξιολόγηση ελέγχει ουσιαστικά την προσαρμογή των εκπαιδευτικών στη διδασκαλία και στο σχολείο της αμάθειας, η ανωτέρω υποτιθέμενη «κινητροδότηση» ή ...τιμωρία σημαίνει ότι σφίγγει όλο και περισσότερο ο κλοιός γύρω από τους εκπαιδευτικούς που θέλουν και προσπαθούν να είναι δάσκαλοι κι όχι παρουσιαστές προγραμμάτων αμάθειας...

Ποιον «δουλεύει» το ΠΑΣΟΚ;

Μια βδομάδα μετά τις κάλπες, η βουλευτής και υπεύθυνη της κατάρτισης του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, Α. Διαμαντοπούλου, με συνέντευξή της στο «Βήμα», πρότεινε να θεσπιστεί ένα «νέο τετραετές σταθεροποιητικό πρόγραμμα για την οικονομία, με στόχο έλλειμμα κάτω του 3% έως το 2012»... Τι πρότεινε ουσιαστικά; Τη συνέχιση της σφιχτής πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, και, μάλιστα, με ορίζοντα τετραετίας, στο όνομα τού οτι η ΝΔ οδήγησε το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος σε επικίνδυνα για την οικονομία επίπεδα. Το γεγονός της συνεχούς, δηλαδή, χρηματοδότησης του κεφαλαίου, λέει το ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει να το πληρώσει ο λαός.

Το «νέο σταθεροποιητικό πρόγραμμα», που πρότεινε η Α. Διαμαντοπούλου, δεν είναι μόνο δικής της «κοπής» και «έμπνευσης». Ουσιαστικά, αποτελεί την κωδικοποίηση των προγραμματικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως αυτές έχουν συναποφασιστεί στα ευρωενωσιακά κέντρα και έχουν καταγραφεί στη «Συνθήκη της Λισαβόνας». Η Α. Διαμαντόπουλου, παρουσιάζοντας ακριβώς τις θέσεις του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι το «νέο σταθεροποιητικό πρόγραμμα σημαίνει αλλαγή του φορολογικού συστήματος, διαρθρωτικές αλλαγές, μείωση συγκεκριμένων δαπανών, σχέδιο αναπτυξιακών παρεμβάσεων».

-- Η «αλλαγή του φορολογικού συστήματος» που προτάσσει το ΠΑΣΟΚ στοχεύει στην καθιέρωση φοροαπαλλαγών για το μεγάλο κεφάλαιο που θα επενδύσει στο «νέο μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης». Εως τώρα κάνει κριτική στη ΝΔ ότι δε φορολογεί το κεφάλαιο που δεν επανεπενδύει τα κέρδη του! Προπαγανδιστικό τρικ, για να επιβάλει ως δήθεν κοινωνική και αναπτυξιακή τη φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου που επενδύει, του κεφαλαίου συνολικά, δηλαδή.

-- Οι «διαρθρωτικές αλλαγές» που προτείνει είναι η συνέχιση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων μέσα από την επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, του χτυπήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης και ό,τι απέμεινε από τους τομείς δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας κλπ. Η Α. Διαμαντοπούλου, μάλιστα, το ξεκαθάρισε σε ό,τι αφορά τις υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ για τους τομείς της Παιδείας και της Υγείας «ότι η συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της χώρας (...) επηρεάζει το επίπεδο των δεσμεύσεων, ποσοτικά και χρονικά»!

-- Το «σχέδιο αναπτυξιακών παρεμβάσεων» μεταφράζεται στην εξεύρεση νέων πεδίων κερδοφορίας για τους πολυεθνικούς ομίλους, κυρίως μέσω των νέων τεχνολογιών και της «πράσινης οικονομίας».

Αυτές οι στρατηγικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ είναι οι πολιτικές της ΕΕ, που ακολουθούν πιστά όλα τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και θα επικυρωθούν στη Σύνοδο των αντιλαϊκών πολιτικών, που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, και, κυρίως, μετά την κρίση, θα εξασφαλίσουν στο μεγάλο κεφάλαιο ιδανικότερες συνθήκες για την αναπαραγωγή του, με την παροχή νέων κρατικών επιδοτήσεων και φτηνού εργατικού δυναμικού, ώστε να διασφαλίσει την κερδοφορία του. Δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ απέφυγε να σχολιάσει τόσο τις πρόσφατες αντεργατικές προτάσεις της Συνόδου των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ, όσο και τις αντιλαϊκές υποδείξεις του ΕΚΟΦΙΝ, σπεύδοντας μάλιστα προχτές, μέσω του εκπρόσωπου Τύπου του, Γ. Παπακωνσταντίνου, να ξεκαθαρίσει ότι: «Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις όποιες συστάσεις της ΕΕ»...

Γίνεται φανερό ότι η όποια κριτική αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν εδράζεται σε διαφορετικά προγράμματα στο επίπεδο της οικονομίας και της πολιτικής, αφού και οι δύο, πίσω από τις επικοινωνιακές τους «κονταρομαχίες» για την ανάδειξη του καλύτερου διαχειριστή, υπηρετούν με συνέπεια τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ: Στην ίδια αντιλαϊκή ρότα της ΕΕ...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ σήμερα και ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου! Ο ένας για τη Σύνοδο Κορυφής και ο άλλος για το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα...

Οπως καταλαβαίνετε, αμφότεροι θα μας γυρίσουν ...φρέσκοι - φρέσκοι. Με τις κατευθύνσεις στο τσεπάκι και όλα τα σχέδια επικαιροποιημένα.

Πάντα τούς ανανεώνει, άλλωστε, ο ... «αέρας» των Βρυξελλών. Βρίσκουν τους ομοίους τους, συζητάνε τα προβλήματά τους, ανταλλάσσουν εμπειρίες.

Αλλωστε, «φιλελεύθερους», «σοσιαλιστές», «χριστιανοδημοκράτες», «κεντροαριστερούς» υπάρχει κάτι που τους ενώνει. Το πώς θα «περάσουν» οι αντιλαϊκές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ μην του φαίνεται, αλλά στην ουσία είναι σαφέστατος ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου...

Οπως λέει, ίσως να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός, ίσως και να μην εκτελεστεί. Ισως και να μας φτάσουν τα έσοδα, ίσως και να μη μας φτάσουν.

Στη συνέχεια, όμως, συμπληρώνει με σαφήνεια: Αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι θα αναπροσαρμόσουμε την πολιτική μας.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά: Οτι χρειαζόμαστε «τόσα» για την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου και για να καλύψουμε τις τρύπες.

Αν το σχέδιό μας αρκεί - σκέπτονται - έχει καλώς. Αν δεν αρκεί, το αλλάζουμε. Μια φορά ...ο λαός θα πληρώσει όπως και να 'χει το πράγμα. Και θα πληρώσει όσα τους λείπουν.


Γρηγοριάδης Κώστας

ΟΙ ΕΝΝΙΑ ΜΗΝΕΣ θητείας είναι, λοιπόν, η είδηση των ημερών. Εκεί βρίσκεται - σύμφωνα με τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης - το σημαντικό του πράγματος.

Η αύξηση του επαγγελματικού στρατού; Προφανώς είναι λεπτομέρεια. Το ότι μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού στρατού θα «διατίθεται» διά πάσα διεθνή «υποχρέωση» του ΝΑΤΟ; Στις λεπτομέρειες κι αυτό...

Το ότι οι νέοι της Ελλάδας θα βρίσκονται - έστω επί 9 μήνες - σε ένα μηχανισμό που, όπως το πάνε, καμία σχέση δε θα έχει με την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας; Αυτό ούτε που τους απασχολεί...

Τους βολεύει όλους ο ΛΑ.Ο.Σ.

Γρηγοριάδης Κώστας

Το διάστημα πριν τις εκλογές και κυρίως μετά τις εκλογές, η προβολή του ΛΑ.Ο.Σ. και των αντιλήψεών του έχει ξεπεράσει κάθε όριο πρόκλησης. Οι πρωτοκλασάτοι υπάλληλοι του κεφαλαίου στη συντριπτική πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης συναγωνίζονται ποιος θα καλέσει περισσότερες φορές σε μια μέρα τους εκπροσώπους του ΛΑ.Ο.Σ. να εκθέσουν τις απόψεις τους και ιδιαίτερα για τους μετανάστες. Την ίδια ώρα μπορεί να ρίχνουν «κλάμα» για την άνοδο της ακροδεξιάς συνολικά στην Ευρώπη, αλλά στο γεγονός ότι συνειδητά έχουν συμβάλει τα μέγιστα σ' αυτό παριστάνουν τον «Πόντιο Πιλάτο». Αλλωστε ο πλουραλισμός τους στην ενημέρωση τους επιβάλλει να το κάνουν. Η υποκρισία δηλαδή σε όλο της το μεγαλείο. Κάτι πολύ περισσότερο. Οι επιδιώξεις των αφεντικών...

Ετσι λοιπόν, ο ισχυρισμός ότι το κάνουν αυτό γιατί ο ΛΑ.Ο.Σ. βγήκε κερδισμένος στις τελευταίες εκλογές έχει τόση σχέση με την αλήθεια όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Η αλήθεια είναι μία και βοά. Η αστική τάξη της χώρας μας, οι μεγαλοκαπιταλιστές μαζί και των μέσων μαζικής ενημέρωσης θέλουν, έχουν κάθε συμφέρον να μετατοπίσουν τον άξονα του αστικού πολιτικού συστήματος συνολικά δεξιότερα, αντιδραστικότερα.

Και τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κεφαλαίου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι εκπαιδευμένα να προλαβαίνουν τις επιθυμίες των αφεντικών τους. Ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι και παίζει το ρόλο του εκπαιδευόμενου λαγού στην προβολή αντιδραστικών αντιλήψεων, της συκοφάντησης και προβοκάτσιας ενάντια στο ΚΚΕ και συνολικά στο ταξικό εργατικό κίνημα.

Και ω του θαύματος, η ΝΔ αλλά και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν άργησαν να ανταποκριθούν σαν πρόθυμοι από καιρό κυνηγώντας το λαγό. Ξεσηκώνονται από το ζήτημα των μεταναστών, υπόσχονται και πράττουν για τη γρήγορη εφαρμογή των αντιδραστικών μέτρων της ΕΕ. Νέα γκέτο προστίθενται, νέα κατασταλτικά και θεσμικά μέτρα θεσπίζονται για το αλυσόδεμα της εργατικής τάξης της χώρας μας, Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων.

Το εργατικό κίνημα ένα δρόμο έχει: Μαζί Ελληνες και αλλοδαποί εργαζόμενοι να σφυρηλατήσουν ακόμη περισσότερο το ταξικό τους μίσος και να εντείνουν τη δράση τους ενάντια σε όλους αυτούς που γεμίζουν κάθε χώρα, μαζί και τη δική μας, με στρατιές εξαθλιωμένων για να φουσκώνουν τα θησαυροφυλάκιά τους.

Σωματείο σε ρόλο «επενδυτικού συμβούλου»

Την Τρίτη που μας πέρασε, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ανακοίνωσε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1,2 δισ. ευρώ. Είναι φανερό ότι ακόμα και σε συνθήκες κρίσης, οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι συνεχίζουν τις επιχειρηματικές κινήσεις τους, διεκδικώντας καλύτερες θέσεις στη σκακιέρα του ανταγωνισμού, όχι βέβαια προς όφελος των εργαζομένων, αλλά προς όφελος των μεγαλομετόχων τους και συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή την άποψη όμως φαίνεται πως δε τη συμμερίζεται και η συνδικαλιστική πλειοψηφία στο Σύλλογο των εργαζομένων στην τράπεζα. Γι' αυτό και σε ανακοίνωσή της, αντί να πει οτιδήποτε άλλο για την προσπάθεια του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου να ενισχυθεί σε συνθήκες κρίσης, εκφράζει την ανησυχία της ότι «η πρωτοβουλία αυτή της διοίκησης, εάν δε διασφαλιστούν κάποιες προϋποθέσεις, μπορεί ουσιαστικά να μειώσει τη συμμετοχή των Ασφαλιστικών Ταμείων στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας και έτσι με αυτόν τον τρόπο να συρρικνώσει τον δημόσιο και εθνικό χαρακτήρα της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας».

Για να στηρίξει μάλιστα το συλλογισμό της, παραθέτει και το εξής σκεπτικό:

«Η πρόσφατη χρηματιστηριακή κρίση ανέδειξε την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας τράπεζας που να ελέγχεται μέσω των Ασφαλιστικών Ταμείων από την κυβέρνηση». Καταλήγοντας, τονίζει την ανάγκη «τα Ασφαλιστικά Ταμεία να συμμετάσχουν στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ, έτσι ώστε να μη μειωθεί, ούτε κατ΄ελάχιστο, η συνολική θέση τους στη μετοχική σύνθεση της ΕΤΕ». Ούτε λίγο ούτε πολύ, η συνδικαλιστική πλειοψηφία διεκδικεί θέση «επενδυτικού συμβούλου», σκορπίζοντας μάλιστα αυταπάτες περί «κοινωνικού χαρακτήρα» των τραπεζών, σ' έναν κλάδο μάλιστα όπου έχουν αλωθεί πλήρως οι εργασιακές σχέσεις και τα λαϊκά στρώματα αφαιμάσσονται στην κυριολεξία από τα δάνεια και τις άλλες υποχρεώσεις προς τις τράπεζες. Τέτοια είναι η συνδικαλιστική πλειοψηφία και στη συγκεκριμένη τράπεζα. Η οποία μάλιστα καυχιέται ότι μιλάει από τη θέση του εκπροσώπου «θεσμικών μετόχων της Εθνικής Τράπεζας που εκπροσωπούμε εκατομμύρια μετοχές». Καυχιέται, δηλαδή, για το γεγονός ότι η διοίκηση της τράπεζας συνδιαλέγεται όχι με εκπροσώπους εργαζομένων, αλλά με εκπροσώπους μετόχων!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επίθεση σε στεριά και θάλασσα

Η σαρωτική επιδρομή που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα επιτελεία της ΕΕ και των κομμάτων της ολιγαρχίας στην Ελλάδα, σε βάρος των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, αφορά συνολικά τους εργαζόμενους στεριάς και θάλασσας. Η σειρήνα του κινδύνου ηχεί για όλους. Οι ναυτεργάτες το γνωρίζουν καλά. Οι εφοπλιστές, θέλοντας να διαφυλάξουν την τρελή κερδοφορία τους από την κρίση, επιδιώκουν να ξεριζώσουν κάθε ναυτεργατικό δικαίωμα που έχει απομείνει όρθιο. Εχουν φτάσει στο σημείο να παραβιάζουν ακόμα και το αυτονόητο, την καταβολή των μισθών. Σκληρή μάχη δίνουν κάθε τόσο οι ναυτεργάτες με τις ταξικές δυνάμεις στο ναυτεργατικό κίνημα, για να καταβάλλονται τα λεφτά τους.

Με αέρα στα πανιά τους από την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι εφοπλιστές εντείνουν την επίθεση, απειλώντας ευθέως και τους νησιώτες. Η επιστολή που έστειλαν πρόσφατα προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και την ΠΝΟ είναι αποκαλυπτική. Αξιώνουν να καταργηθεί η 10μηνη υποχρεωτική δρομολόγηση των ακτοπλοϊκών πλοίων. Δηλαδή, να τα δρομολογούν όποτε και για όσο διάστημα αυτοί θέλουν, που σημαίνει ακόμα χειρότερο εφιάλτη από αυτόν που ζουν, ήδη, οι νησιώτες με την αυθαίρετη ακινητοποίηση 44 πλοίων. Ζητούν, ακόμα, οι μισθοί των ναυτεργατών να επιδοτούνται από το κράτος όσο θα είναι ακινητοποιημένα τα καράβια! Ο,τι, δηλαδή, αξιώνουν και οι εργοδότες της στεριάς, που προτείνουν η εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας να συνδυαστεί με κάλυψη από τον ΟΑΕΔ των μεροκάματων που θα χάνει ο εργαζόμενος τις μέρες που δε θα δουλεύει.

Οι νέες αξιώσεις που προβάλλουν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές έρχονται να προστεθούν σε αυτές που έχουν ήδη διατυπώσει, όπως η ναυτολόγηση ενός μικρού αριθμού Ελλήνων ναυτεργατών (δηλαδή, ναυτεργατών που θα έχουν στοιχειώδη συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα) και από εκεί και πέρα ο εφοπλιστής να μπορεί να ναυτολογεί ναυτεργάτες χαμηλόμισθους, χωρίς κανένα δικαίωμα. Η πρόκληση είναι τεράστια. Εκφράζουν αυτές τις απαιτήσεις την ίδια στιγμή, που, ακόμα και σε περίοδο κρίσης, οι εταιρείες τους καταγράφουν κέρδη και από πάνω η κυβέρνηση της ΝΔ τους «ταΐζει» με εκατοντάδες εκατομμύρια ζεστό χρήμα με την «πατέντα» των λεγόμενων άγονων γραμμών. Αδιάψευστος μάρτυρας, οι ισολογισμοί τους για το 2008 και τα 107 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ που θα βάλουν στην τσέπη κατά την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο.

Σε αυτά ακριβώς καλούνται να απαντήσουν οι ναυτεργάτες, σε κοινό μέτωπο με τους συναδέλφους τους στη στεριά. Με τους αγώνες τους και μπροστάρηδες τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, καταφέρνουν αυτές τις μέρες να επιβάλουν την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Ομως, οι αγώνες πρέπει να πάνε παραπέρα. Το σύνθημα από τα δύο σωματεία έχει δοθεί: «Καλούμε τους ναυτεργάτες σε οργάνωση - συσπείρωση δυνάμεων να απαντήσουμε με πολύμορφους αγώνες και απεργιακούς αγώνες (...) να ενισχύσουμε τις ταξικές δυνάμεις, την ταξική πάλη και στο ναυτεργατικό κίνημα για να ανοίξει ο δρόμος προς όφελος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων». Είναι επιτακτική ανάγκη από τις εξελίξεις αυτό το κάλεσμα να πιάσει τόπο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ