Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΩΝ
«Πήγαινε - έλα» που επιβεβαιώνουν την επικίνδυνη εμπλοκή

Ο Αλ. Τσίπρας με τον Γ. Στόλτενμπεργκ

Eurokinissi

Ο Αλ. Τσίπρας με τον Γ. Στόλτενμπεργκ
Με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, συναντήθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, σε μια περίοδο που τα ευρωατλαντικά σχέδια που μυρίζουν μπαρούτι στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο γγ του ΝΑΤΟ ήρθε στην Ελλάδα αμέσως μετά από συναντήσεις που είχε στα Σκόπια με ανώτερους αξιωματούχους της ΠΓΔΜ, όπου πήγε για να συνδράμει με τη σειρά του τις προσπάθειες της εκεί κυβέρνησης ενόψει του δημοψηφίσματος στα τέλη Σεπτέμβρη για την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Την ίδια ώρα, με αφορμή την επέτειο ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ στις 8 Σεπτέμβρη, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, σε συγχαρητήριο μήνυμα που απηύθυνε στον ομόλογό του Γκιόργκι Ιβάνοφ, τόνιζε ότι η ΠΓΔΜ «έχει πολλά για τα οποία μπορεί να είναι υπερήφανη φέτος» και ανέφερε ως τέτοιο στοιχείο την «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, που επιλύει το μακροχρόνιο ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα» και παράλληλα «ανοίγει το δρόμο» για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Για το «γεύμα εργασίας» που παρέθεσε επί δίωρο ο πρωθυπουργός στον Γ. Στόλτενμπεργκ, τηρήθηκε «σιγή ασυρμάτου» από την κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ότι κλιμακώνονται φανερές και κρυφές διαβουλεύσεις και βαθαίνει η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Αλλωστε, πριν από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη στην Αθήνα στις 17 Σεπτέμβρη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις συναντήσεις ξεχωρίζουν ως θέματα η πορεία της Τουρκίας και η ένταση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, αλλά και η διαχείριση των επιπτώσεων της όξυνσης αυτής σε επίπεδο ΝΑΤΟ, η επιθετικότητα της γειτονικής χώρας σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ, οι εξελίξεις στη Συρία, με τις επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ να προκαλούν ανησυχία για νέες μαζικές προσφυγικές ροές, καθώς και η διατήρηση της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με πρόσχημα τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας φαίνεται κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ΥΠΕΞ να έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες της γαλλικής κυβέρνησης σχετικά με τη δημιουργία «κοινής ευρωπαϊκής άμυνας», έναν ακόμα κρίκο των στρατιωτικοπολιτικών σχεδιασμών.

Μήνυμα Στόλτενμπεργκ

Μιλώντας την Παρασκευή το βράδυ στον «ΣΚΑΪ», ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωνε πως «είμαι απολύτως βέβαιος ότι αν υπάρξει θετική ψήφος - ναι - στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ, θα την εφαρμόσουν, γιατί αυτό εξέλαβα σε όλες τις πολιτικές συναντήσεις μου στα Σκόπια». Πρόσθετε με νόημα πως «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υποχρεώσει καμία χώρα να κάνει κάτι που δεν θέλει, αλλά είμαι βέβαιος ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί και στις δυο χώρες, γιατί είναι ουσιώδες όταν μια χώρα υπογράφει μια συμφωνία και η άλλη πλευρά την εφαρμόζει, και τα 2 συμβαλλόμενα μέρη να υλοποιήσουν τη συμφωνία. Οτιδήποτε άλλο θα υπονομεύσει σοβαρά την εθνική αξιοπιστία οποιασδήποτε χώρας. Επίσης, πιστεύω ακράδαντα ότι είναι δυνατόν να το κάνουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει σχεδιαστεί, δηλαδή ότι μπορεί να συμβεί αυτό από την αρχή του επόμενου έτους».

Πρόσθεσε για το ενδεχόμενο μια επόμενη κυβέρνηση στα Σκόπια να επαναφέρει τη ρητορική Γκρούεφσκι: «Πρώτα απ' όλα, μιλάμε για αλλαγές στο Σύνταγμα, κάτι που είναι ένα πολύ περίπλοκο πράγμα, απαιτείται δημοψήφισμα και κοινοβουλευτική πλειοψηφία 2/3. Δεν είναι τίποτε το νέο στις διεθνείς σχέσεις, τα κράτη υπογράφουν συμφωνίες βασισμένες σε ένα μίνιμουμ εμπιστοσύνης και στην περίπτωση αυτή ισχύει το ίδιο και στις δυο πλευρές. Αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, δεν υπάρχει τρόπος να καταλήξεις σε οποιαδήποτε συμφωνία, ειδάλλως δεν μπορείς να έχεις οποιαδήποτε συνεργασία, οποιουδήποτε είδους πρόοδο στη σχέση μεταξύ δύο χωρών».

Πρόσθεσε ότι όλη αυτή η «συνεργασία» έχει οικοδομηθεί βήμα το βήμα και ότι ήταν επωφελής για την Ελλάδα και συνολικά τα Δυτικά Βαλκάνια «και τώρα είμαστε πολύ κοντά στο να κάνουμε ένα ακόμη βήμα και αυτό θα είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλη την ευρύτερη περιοχή».

Σχέδια για παραπέρα εξοπλισμούς

Στο μεταξύ, με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντεπί συναντήθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος. Επισήμως «έκαναν ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας». Κοινό μυστικό ότι συζητούν πώς θα προχωρήσει η απόκτηση γαλλικών φρεγατών κατηγορίας «Belharra». Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητείται τρόπος να ενταχθούν σταδιακά στο Πολεμικό Ναυτικό δύο τέτοιες φρεγάτες έως το 2023, με προοπτική για άλλες δύο αργότερα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε κάθε βήμα της(2019-01-19 00:00:00.0)
«Γρυλίσματα» προς τη Ρωσία ενόψει δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ(2018-09-18 00:00:00.0)
Ο Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε τον Ζάεφ στο ΝΑΤΟ(2018-06-30 00:00:00.0)
Χαιρετίζει τον «πολύτιμο» ρόλο της Ελλάδας στην υλοποίηση επικίνδυνων σχεδίων(2018-05-10 00:00:00.0)
«Τρέχει» τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Δυτικά Βαλκάνια(2018-05-02 00:00:00.0)
Εντείνεται το παζάρι εντός ΝΑΤΟικού χρονοδιαγράμματος(2018-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ