Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο «ζενίθ» της η στρατιωτική εμπλοκή

Από συνεκπαίδευση ελληνικών και αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων
Από συνεκπαίδευση ελληνικών και αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων
Σε μια τέτοια βάση, όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, μόνο «καμπανάκι» μπορεί να σημάνει η παρατήρηση του πρέσβη ότι «η αμυντική συνεργασία μας σήμερα βρίσκεται στο ζενίθ της», απαριθμώντας: «Γνωρίζετε πόσο σημαντική είναι η βάση της Σούδας για το σύνολο των περιφερειακών επιχειρήσεών μας. Κάναμε σημαντική πρόοδο με την Ελλάδα, για παράδειγμα, με την ανάπτυξη των drones MQ-9 στη Λάρισα, την επέκταση των αεροπορικών ασκήσεων "Ηνίοχος", τη διέλευση αμερικανικών ελικοπτέρων από την Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη».

Ειδικά η Β. Ελλάδα αποκτά ολοένα και περισσότερο χαρακτηριστικά «προγεφυρώματος» για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας σε Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη. Γι' αυτό ο Πάιατ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο NRDC (Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ) στη Θεσσαλονίκη, «που παρότι δεν είναι πολύ γνωστό, έχει αναλάβει την ευθύνη των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ».

Εστειλε το μήνυμα πως «περιμένω ότι αυτού του είδους οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν», αναγνωρίζοντας πως «το σημαντικό είναι ότι το κάνουμε με ισχυρή υποστήριξη και συνεργασία από τους Ελληνες συμμάχους μας και τους Ελληνες στρατιωτικούς ομολόγους μας».

Διόλου τυχαία, δυο 24ωρα αργότερα, την Τρίτη, κατέφτανε στο ΓΕΕΘΑ, για επίσημη επίσκεψη, ο ίδιος ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των ΗΠΑ, στρατηγός Τζ. Ντάνφορντ, για να συζητήσουν με τον Ελληνα ομόλογό του Ευ. Αποστολάκη, τρόπους να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τη διμερή «συνεργασία».

Επισήμως συζήτησαν «το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής». Επίσης, «έγινε επισκόπηση της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας και εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσής της στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης των τριών Κλάδων των ΕΔ, των ειδικών δυνάμεων καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών».

Συνομιλίες για αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας

Ο Ντάνφορντ, δε, μιλώντας σε Αμερικανούς δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι του και κάνοντας μιαν αποτίμηση των επαφών του στην Αθήνα, είπε: «Οι Ελληνες είναι ανοικτοί στην αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ», ότι ο Ελληνας ομόλογός του τον διαβεβαίωσε πως «θα ήταν πρόθυμοι να το εξετάσουν αυτό και εγώ σίγουρα ενθουσιάστηκα με αυτήν την δυνατότητα». Πρόσθεσε ότι η διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύσουν στην Ευρώπη (EUCOM) και το αμερικανικό ΥΠΕΞ «θα συνεργαστούν με τα ελληνικά υπουργεία για να συνεχίσουν αυτές τις συνομιλίες».

«Αν κοιτάξετε τη γεωγραφία και εξετάσετε τις τρέχουσες επιχειρήσεις στη Λιβύη και τις τρέχουσες επιχειρήσεις στη Συρία, και εξετάσετε πιθανές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές», δήλωσε αναδεικνύοντας τη σημασία της Ελλάδας για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην ευρύτερη ζώνη.

Ενώ υπονοώντας το τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες τόνισε:

-- Οτι ο Ελληνας Α/ΓΕΕΘΑ «εξέφρασε ενδιαφέρον για την επέκταση της πρόσβασής μας στις βάσεις τους», με τους Αμερικανούς επιτελείς να σπεύδουν να εξηγήσουν ότι η πρόσβαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διεκπεραίωση προσωπικού και εξοπλισμού μέσα και έξω από πεδία επιχειρήσεων.

-- Οτι η ελληνική πλευρά είναι πρόθυμη να αυξήσει τις ευκαιρίες εκπαίδευσης για τις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην Ευρώπη, ιδιαίτερα για εκπαίδευση με ελικόπτερα, παραπέμποντας δηλαδή στα σχέδια για αμερικανική βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη.

-- Παρατήρησε ότι «η Ελλάδα διαδραματίζει επίσης έναν μοναδικό ρόλο στην περιοχή όσον αφορά στην υλοποίηση πολυεθνικών ασκήσεων. Οι ΗΠΑ σίγουρα μπορούν να συμμετάσχουν στις ασκήσεις αυτές», ενώ προανήγγειλε ότι «πιθανότατα θα υπάρχουν περισσότερα στελέχη των Αμερικανών που θα πηγαινοέρχονται στη χώρα για εκπαίδευση και ασκήσεις».

Η ελληνοαμερικανική «συνεργασία» απλώνεται, βέβαια, και σε άλλους τομείς. Οι δύο αρχηγοί μίλησαν π.χ. για τη σημασία της ανταλλαγής αναλύσεων και πληροφοριών, ιδίως στον τομέα της αντιτρομοκρατίας και βέβαια για τον έλεγχο του ρου των ρωσικών πλοίων στη ΝΑ Μεσόγειο, στον «ανθυποβρυχιακό πόλεμο», στην συνεκπαίδευση ειδικών δυνάμεων.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με άλλες πηγές και δημοσιεύματα μέσα στη βδομάδα, ο ανώτατος διοικητής των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη, στρατηγός Κ. Σκαπαρότι «αξιολογεί αρκετές επιλογές για αύξηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων για επισκευές σε προωθημένες βάσεις (σ.σ. όπως η Σούδα ή η Σύρος) και πρόσθετες πολυμερείς ασκήσεις».

«Αυτές είναι οι συζητήσεις που έχει ο Σκαπαρότι και άλλοι αυτήν τη στιγμή, καθώς εξετάζουν σφαιρικά την περιοχή από την άποψη του πού θέλουν να τοποθετήσουν δυνάμεις μέσα στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια», φέρεται να δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ