Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Υπερασπίζεται με συνέπεια τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Τη NATOικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών υπερασπίστηκε, για άλλη μια φορά την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Real fm».

Σχολιάζοντας την πρόσφατη αναφορά του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στην ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» ο Ν. Κοτζιάς φρόντισε να συντηρήσει την ανέξοδη κόντρα για το ονοματολογικό, που κρύβει το ΝΑΤΟικό περιεχόμενο της συμφωνίας, κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για «υποκρισία και ανοησία», αφού, όπως είπε, αυτό το όνομα έχει αναγνωριστεί έτσι επί των κυβερνήσεών τους, ενώ «επί δικής μας κυβέρνησης μόλις τελειώσει η διαδικασία θα ονομάζεται και από τους Αμερικανούς "Βόρεια Μακεδονία"».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα περί «μακεδονικής γλώσσας», που κατά την ηγεσία της ΠΓΔΜ αναγνωρίζεται με τη συμφωνία, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι έχει αναγνωριστεί από το 1977, όπως και ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ - και η ρητορική του - απευθύνεται στον κόσμο του, ότι υπερτονίζει το ζήτημα, «καθώς θέλει να κερδίσει ένα δημοψήφισμα στο οποίο αλλάζει το όνομα της χώρας του, εγχείρημα διόλου εύκολο».

Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι αν περάσει η συμφωνία στην ΠΓΔΜ, θα περάσει και από την ελληνική Βουλή, καθώς υπάρχει πλειοψηφία βουλευτών, και κάλεσε τη ΝΔ «να μη σηκωθεί να φύγει από τη Βουλή με κάποιο πρόσχημα όταν θα έρθει η συμφωνία, να μείνει και να πει στους βουλευτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ - που προχτές στην επίσκεψή του στα Σκόπια ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι υπερψήφιση της συμφωνίας στο δημοψήφισμα και ένταξη στο ΝΑΤΟ πάνε «πακέτο» - τα εξήγησε «πολύ ορθά» στους Σκοπιανούς.

Σε ένα θέμα που σχετίζεται με τους αμερικανοΝΑΤΟικούς ρόλους που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στα Βαλκάνια και την κόντρα με τη Ρωσία, απαντώντας για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι «αυτή ήταν μια πράξη αυτοπροστασίας της χώρας μας, διότι δεν μπορούν να κινούνται με τρόπο εκτός Συντάγματος και διεθνούς νόμου». Εσπευσε, εξάλλου, να βάλει θέμα ότι υπάρχουν «μερικές γείτονες χώρες που ενοχλούνται από τη συμφωνία αυτή. Ανεξάρτητα τι δηλώνουν δημοσίως».

Για την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σμύρνη για τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου, τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, είπε ότι «συζητάμε ανοιχτά τις διαφωνίες μας αλλά και τις δυνατότητες συνεργασίας μας». Ερωτηθείς, εξάλλου, αν αλλάζει το κλίμα με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Το παλεύουμε ν' αλλάξει, δεν λέω ότι θ' αλλάξει».

Τέλος, προανήγγειλε ότι εντός τριμήνου το ΥΠΕΞ θα ανοίξει στην Κορυτσά της Αλβανίας το σπίτι του Σεφέρη ως προξενείο.

Σημειωτέον, ο ΥΠΕΞ είχε την Παρασκευή συνάντηση στην Αθήνα με τον Λετονό ομόλογό του, Ε. Ρινκέβιτς, εστιάζοντας στην «ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς που μπορούμε, όπως (...) τα ζητήματα ασφάλειας», αφού κατά τον υπουργό «ο Βορράς και ο Νότος της Ευρώπης θέλουν ένα ασφαλές περιβάλλον για να αναπτυχθούν. Θέλουμε ασφάλεια και στη Βαλκανική και στη Μεσόγειο, αλλά θέλουμε και ασφάλεια για τις Βαλτικές Χώρες».

Σε ανάλογο πνεύμα, ο Λετονός ΥΠΕΞ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη «στήριξή» της «στις συζητήσεις εντός του ΝΑΤΟ. Ζούμε σε ενδιαφέρουσες περιοχές του κόσμου. Η γειτονιά μας είναι ενδιαφέρουσα και ως εκ τούτου καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον καλύτερα όταν συζητάμε τα θέματα της ασφάλειας. Συμμετέχετε σε αποστολές στη Βαλτική. Εμείς συμμετέχουμε στη Frontex στην Ελλάδα με συνοριοφύλακες». Συνεχάρη, εξάλλου, τον Ν. Κοτζιά για «το θάρρος και την ηγετική θέση» που επέδειξε στο Σκοπιανό, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι «τα θέματα θα επιλυθούν και ότι θα έχουμε ένα ακόμα κράτος - μέλος» στο ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ