Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
«Το 2018 είναι πραγματικά το έτος της Αμερικής στην Ελλάδα»

«Το 2018 είναι πραγματικά το έτος της Αμερικής στην Ελλάδα». Αυτό τονίζει ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, με άρθρο του στο περιοδικό του ΑΠΕ - ΜΠΕ «Πρακτορείο», που είναι αφιερωμένο στη φετινή ΔΕΘ, όπου «τιμώμενη χώρα» είναι οι ΗΠΑ. Προαναγγέλλει, δε, ότι οσονούπω ξεκινά, κατόπιν απόφασης των δύο κυβερνήσεων, «στρατηγικής σημασίας διακυβερνητικός διάλογος» προς ενίσχυση των διμερών σχέσεων στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας και της οικονομίας.

Ξεκινώντας από την πρώτη κιόλας παράγραφο την επίδοση ευσήμων στην ελληνική κυβέρνηση για το χαλί που στρώνει με κάθε ευκαιρία στους Αμερικανούς, ο πρέσβης γράφει:

«Περίπου πριν από ένα χρόνο, θυμάμαι τον ενθουσιασμό που αισθανθήκαμε όλοι, εγώ και το σύνολο της ομάδας στην πρεσβεία και το προξενείο, όταν δεχτήκαμε την πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετέχουμε ως τιμώμενη χώρα στην 83η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ακόμα περισσότερο όταν τον Οκτώβριο του 2017 η συμμετοχή μας επισημοποιήθηκε στο Rose Garden του Λευκού Οίκου, όπου ο Πρόεδρος Τραμπ έκανε δεκτή την πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης».

«Το 2018 είναι πραγματικά το έτος της Αμερικής στην Ελλάδα», γράφει παρακάτω και εξηγεί ανά τομέα, με έμφαση καταρχάς στη διμερή στρατιωτική συνεργασία:

«Εχουμε δει αξιοσημείωτη πρόοδο στη σχέση μας αναφορικά με την ασφάλεια και την άμυνα: Υπογράψαμε συμφωνία που θα επιφέρει κρίσιμο εκσυγχρονισμό του ελληνικού στόλου των F-16, διευρύναμε τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και συμφωνήσαμε για την εγκατάσταση μη εξοπλισμένων MQ-9 στη Λάρισα (...) Το Ελληνικό Ναυτικό διεξήγαγε κοινές επιχειρήσεις με την Ομάδα Κρούσης του "Harry S. Truman" και το αμερικανικό πλοίο (σ.σ. η ναυαρχίδα του αμερικάνικου 6ου Στόλου, που για την περίσταση κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης) μαζί με τα ελικόπτερα Blackhawk εδώ στη ΔΕΘ είναι σύμβολα των κοινών προσπαθειών την τελευταία χρονιά».

Κάνοντας εξάλλου μία επισκόπηση στα επιχειρηματικά σχέδια των αμερικανικών μονοπωλίων, σημειώνει: «Βλέπουμε παρουσίες κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών στη ΔΕΘ αυτή τη χρονιά, μεταξύ των οποίων κορυφαίοι υποστηρικτές, όπως οι Microsoft, Google, Coca Cola, Cisco, Visa, IBM, Intralot, Pfizer και Hewlett-Packard, που (...) καταδεικνύουν τη δέσμευσή τους να επενδύσουν και να είναι παρούσες στην Ελλάδα. Η ExxonMobil μόλις κέρδισε την προσφορά για έρευνες ανοιχτά της Κρήτης, η Avis επέστρεψε στην ελληνική αγορά με επενδύσεις ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων, οι εταιρείες Hyatt, Marriott και Wyndham ανοίγουν νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και η Tesla άνοιξε νέο ερευνητικό γραφείο. Η ΟΝΕΧ ξανάδωσε ζωή στο σημαντικό Ναυπηγείο της Σύρου. Αυτές είναι κάποιες από τις μεγάλες επενδύσεις που έγιναν, και βλέπουμε τη ΔΕΘ ως απαράμιλλη ευκαιρία για την Ελλάδα για να τονίσει τις ευκαιρίες και να επικοινωνήσει με μεγάλους Αμερικανούς επενδυτές».

Τέλος, αποσαφηνίζει πως η μέχρι τώρα εμπλοκή είναι... μόνο η αρχή: «Οταν ολοκληρωθεί η ΔΕΘ θα έχουμε κι άλλη, αρκετή δουλειά να κάνουμε. Πριν από το τέλος του 2018 προσβλέπουμε στην έναρξη στρατηγικής σημασίας διακυβερνητικού διαλόγου για να διερευνήσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεών μας στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας και της οικονομίας για να αντιμετωπίσουμε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στην περιοχή, όπως συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών, Πομπέο και Κοτζιά. Η ΔΕΘ θα είναι ένα σημείο αναφοράς στις διμερείς σχέσεις, αλλά είναι μόνο μία στάση σε ένα μακρύ κοινό ταξίδι, που σίγουρα θα δώσει θετικό τόνο στην επόμενη χρονιά και στα χρόνια που ακολουθούν»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ