Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2018 - αριθ. φύλλου: 13077

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ «COSCO» - ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΝ ΕΒΓΑΛΕ ΠΑΡΑΝΟΜΗ
Με όπλο τους αντιαπεργιακούς μνημονιακούς νόμους που διατηρεί και ενισχύει η κυβέρνηση
  • ΚΚΕ: Κούφια κυβερνητικά λόγια για την προστασία των εργαζομένων, άθικτο το αντεργατικό πλαίσιο που στηρίζει εργοδοσία και κρατική καταστολή
  • Συνεχίζουν αποφασιστικά οι εργαζόμενοι σήμερα. Αλληλεγγύη από εργαζόμενους άλλων κλάδων

ΣΕΛ.  8

«Πήγαινε - έλα» και συζητήσεις που μυρίζουν μπαρούτι

...την ίδια ώρα που στη Θεσσαλονίκη, η «απόβαση» Αμερικανών επιχειρηματιών και στελεχών της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη ΔΕΘ έχει κάνει στρατοκρατούμενη την πόλη

  • Τα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια στα Βαλκάνια βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και η στρατιωτική ένταση κλιμακώνεται σε Μέση Ανατολή και Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι απανωτές επισκέψεις στη χώρα μας και οι δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τον «πρωταγωνιστικό ρόλο» της Ελλάδας στην περιοχή πραγματικά μυρίζουν μπαρούτι για το λαό, που πρέπει να ανησυχεί και να κινητοποιηθεί ενάντια στην ελληνική εμπλοκή.
  • Στις χτεσινές επαφές της κυβέρνησης τόσο με τον γγ του ΝΑΤΟ, όσο και με τον ΥΠΕΞ της Γαλλίας, στο επίκεντρο βρέθηκε η συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ. Επιβεβαιώθηκε από όλες τις πλευρές ότι η συμφωνία είναι ΝΑΤΟικής κοπής και ότι αποτελεί «κλειδί» για να προχωρήσει η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στα Βαλκάνια, με καθοριστική συμβολή της Ελλάδας, βάζοντας σε νέους κινδύνους τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απάντηση στην κοροϊδία

Το αυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ με σύνθημα «Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες» και τα συλλαλητήρια με το ίδιο σύνθημα στην Αθήνα στις 13 Σεπτέμβρη, στον Πειραιά, στο Κορωπί και νωρίτερα στον Βόλο, μπορούν να αποτελέσουν το αναγκαίο βήμα κλιμάκωσης των εργατικών αγώνων ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ.

Με αφετηρία αυτές τις κινητοποιήσεις, να δοθεί ώθηση στον αγώνα για την υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονα δικαιώματα, ενάντια στην εργασιακή «ζούγκλα», να δυναμώσει η πάλη για τα οξυμένα προβλήματα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας (Υγεία, Παιδεία, προστασία της ζωής κ.λπ.), για την κατάργηση του αντεργατικού μνημονιακού οπλοστασίου.

Αυτόν το δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα απαντώντας στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να καλλιεργήσει αυταπάτες με το «μεταμνημονιακό» παραμύθι της, να μην πατήσουν τη νέα μπανανόφλουδα.

Τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ παίρνουν τη σκυτάλη από αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα και δίνουν συνέχεια στην προσπάθεια οργάνωσης και κινητοποίησης της εργατικής τάξης σε κλάδους και χώρους δουλειάς.

Οπως η απεργία των ναυτεργατών, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ΣΕΜΠΟ του Πειραιά, που συνεχίζουν και σήμερα 24ωρη απεργία κόντρα στην επίθεση της εργοδοσίας.

Συνδέεται με τους αγώνες των οικοδόμων σε μεγάλα εργοτάξια, όπως στον ΤΑΡ στη Βόρεια Ελλάδα, που παλεύουν για ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς, τον αγώνα των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, που κατάφεραν την υπογραφή ΣΣΕ.

Με τις κινητοποιήσεις σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών που συνεχίζουν την πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις λαϊκών κατοικιών, σε μια περίοδο που κυβέρνηση και τράπεζες σφίγγουν τη θηλιά τους.

Τέτοιοι αγώνες, μικροί και μεγάλοι, δείχνουν το δρόμο και την ανάγκη να φουντώσουν κι άλλες εστίες αντίστασης και διεκδίκησης. Να ανέβει η οργάνωση στα σωματεία, η αλληλεγγύη, η διεκδίκηση κόντρα στο συμβιβασμό που καλλιεργούν η κυβέρνηση και η εργοδοσία, στη λογική των χαμηλών απαιτήσεων και του «μικρότερου κακού».

Να γίνουν το επόμενο διάστημα θαρρετά βήματα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, να ριζώσει πιο βαθιά η κοινή δράση των εργαζομένων με τους αυτοαπασχολούμενους και τη μικρομεσαία αγροτιά, περισσότερες γυναίκες και νεολαίοι από τα λαϊκά στρώματα να συμμετάσχουν στο σχεδιασμό και την οργάνωση του αγώνα.

Να γίνουν οι κινητοποιήσεις αφορμή για συζήτηση μέσα στους χώρους δουλειάς για το τι εμποδίζει σήμερα την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Να δυναμώσει ο προσανατολισμός που αμφισβητεί την ανάκαμψη για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. Να απαντηθεί το κλίμα αναμονής, των ψεύτικων προσδοκιών, η λογική της διαρκούς μείωσης των απαιτήσεων.

Οι διεργασίες αυτές βοηθούν να αποκαλυφθεί η προσπάθεια τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, να εγκλωβίσουν το λαό στο δίλημμα ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής των μνημονίων διαρκείας που φέρνει η ...«μεταμνημονιακή εποχή» τους.

Να ανοίξει πιο ουσιαστική συζήτηση για τις δυνατότητες και την ανάγκη μιας ανάπτυξης που θα βάζει στο επίκεντρο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, με το λαό στην εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει. Να γίνουν βήματα στην κατεύθυνση της αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων.

Με αφετηρία το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, όπου «τιμώμενη χώρα» είναι οι ΗΠΑ, χρειάζεται να απαντηθούν μαζικά οι επικίνδυνοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και η εμπλοκή της χώρας σ' αυτούς, να σημάνει πραγματικά συναγερμός μπροστά στις εξελίξεις που κυοφορεί η ένταση των ανταγωνισμών σε Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια.
ΣΥΡΙΑ
Στρατιωτικές και διπλωματικές εξελίξεις γύρω από το Ιντλίμπ

ΣΕΛ.  4
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Πολλές εκδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις τις επόμενες μέρες

ΣΕΛ.  16


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org