Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Η δική μας «αφετηρία» για νέους μεγάλους αγώνες

MotionTeam

Ως «αφετηρία» παρουσιάζεται η ΔΕΘ από την κυβέρνηση για το ξεδίπλωμα της πολιτικής της το επόμενο διάστημα, με έμφαση στην προπαγάνδα περί επιστροφής στην «κανονικότητα» λόγω της τυπικής λήξης του 3ου μνημονίου. Οι «εξαγγελίες» του πρωθυπουργού μετά τις φιέστες του υπουργείου Εργασίας για τις ΣΣΕ επιχειρούν να συντηρήσουν το κλίμα αναμονής στα εργατικά - λαϊκά στρώματα και να αποσπάσουν την ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική. Ταυτόχρονα, η «νέα εποχή» που ως «αρχή» της παρουσιάζεται η ΔΕΘ περιλαμβάνει παροχές προς το μεγάλο κεφάλαιο ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην ανάπτυξη της κερδοφορίας του, στην προσέλκυση επενδύσεων κ.λπ. Αυτό άλλωστε αναγνωρίζεται δεόντως από τους επιχειρηματικούς ομίλους, με τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας να πλέκουν το εγκώμιο στην κυβέρνηση, όπως έκαναν την περασμένη βδομάδα, ενόψει των εγκαινίων της Εκθεσης.

«Νέα πορεία» αντιλαϊκής κλιμάκωσης

Ταυτόχρονα, η ΔΕΘ χαρακτηρίζεται «αφετηρία» για τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, με τον Αμερικανό πρέσβη να κάνει λόγο για διοργάνωση - «σημείο αναφοράς» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, «μία στάση σε ένα μακρύ κοινό ταξίδι», όπως είπε, εννοώντας βέβαια την εδραίωση της Ελλάδας ως «πυλώνα» για την προώθηση βρώμικων σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, τα πηγαινέλα του γγ του ΝΑΤΟ και αξιωματούχων των ΗΠΑ και της ΕΕ πυκνώνουν όλο και πιο πολύ τις φανερές και κρυφές συζητήσεις που μυρίζουν μπαρούτι. Αλλωστε, πράγματι η ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, ως εμβληματικός σταθμός στη στρατιωτικο-πολιτική συνεργασία της ελληνικής με την αμερικανική κυβέρνηση, πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι αντιθέσεις οξύνονται επικίνδυνα σε μια σειρά από μέτωπα: Από τη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο, όπου συγκεντρώνεται ξανά τεράστια δύναμη πυρός, μέχρι τα Σκόπια, όπου έχουν πέσει λυτοί και δεμένοι για να υλοποιηθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Και από το Κόσσοβο και τη Σερβία μέχρι την Ουκρανία, όπου κλιμακώνονται οι αντιθέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας. Εξελίξεις που επιβεβαιώνουν ότι στο βάλτο τα «βουβάλια» ξανατσακώνονται με σοβαρούς κινδύνους για τα «βατράχια», δηλαδή τους λαούς της περιοχής. Και σε αυτό το σκηνικό η Ελλάδα είναι μπλεγμένη μέχρι τα μπούνια, σηκώνοντας ψηλά τη σημαία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ως προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί η γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, εγκαινιάζοντας μια χρονιά που περιλαμβάνει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, η ΔΕΘ παρουσιάζεται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα υπόλοιπα αστικά κόμματα ως σημείο κλιμάκωσης των διεργασιών για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Ηδη έχει γίνει καθαρό ότι το βήμα της Εκθεσης θα αξιοποιηθεί για να ενταθεί η κάλπικη πόλωση ώστε να εδραιώνονται ψευτοδιλήμματα στους εργαζόμενους, πάντα στη λογική του μικρότερου κακού: Ψευτοπαροχές ή «αυτοσυγκράτηση», αναβολή για μερικούς μήνες του τσεκουριού στις συντάξεις ή μειώσεις εδώ και τώρα, αυξήσεις - ψίχουλα με βάση την ανταγωνιστικότητα ή μεγαλύτερες εισφοροαπαλλαγές και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους κ.ο.κ. Οι καβγάδες ανάμεσα στα αστικά κόμματα, στο φόντο της δεδομένης στρατηγικής στην οποία όλα συγκλίνουν, πάνε μαζί με ζυμώσεις και σενάρια συνεργασιών, στο όνομα της κυβερνητικής σταθερότητας της «επόμενης μέρας».

Οι παραπάνω «αφετηρίες», για τις οποίες το κεφάλαιο τρίβει τα χέρια του, αφού όλες περιλαμβάνονται στο οπλοστάσιό του για τη μετατροπή της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο, για την εργατική τάξη σηματοδοτούν τον νέο γύρο έντασης της εκμετάλλευσης, διάδοσης αυταπατών και εκβιασμών για να κρατάει χαμηλά τον πήχη των απαιτήσεών της.

Καμιά αναμονή!

Γι' αυτό και πρέπει οι μεγάλες κινητοποιήσεις που ξεκινούν με το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, τα αντίστοιχα συλλαλητήρια σε Πειραιά, Κορωπί, Βόλο κ.α. να γίνουν η μεγάλη «λαϊκή αφετηρία» για νέους, μαζικούς και μαχητικούς αγώνες. Να αποτελέσουν σημείο κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, την εργοδοσία και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Οι μάχες αυτές, μαζί με την πλούσια δραστηριότητα που αναπτύχθηκε σε χώρους δουλειάς, κλάδους και εργατογειτονιές γύρω από τα καυτά προβλήματα των εργαζομένων, προσφέρουν πολύτιμη πείρα, που πρέπει να κατατεθεί στη μεγάλη αναμέτρηση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος.

Οι μάχες για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις, ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα, ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας πρέπει το επόμενο διάστημα να συγκεντρώσουν ακόμα περισσότερες δυνάμεις. Ο αγώνας για την Υγεία, την Παιδεία και την Πρόνοια, για να έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς, η διεκδίκηση μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων είναι η απάντηση που πρέπει να δοθεί στην κοροϊδία της κυβέρνησης και των βιομηχάνων.

Οι εργαζόμενοι μπορούν πράγματι να κάνουν «σημείο αναφοράς» τους τη ΔΕΘ τόσο με τη μαζική τους συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ όσο και με την αποφασιστική στροφή που πρέπει να σηματοδοτήσει αυτή η περίοδος στην οργάνωση της πάλης. Να γίνουν χιλιάδες εκείνοι που οργανώνονται στα σωματεία τους, που παίρνουν μέρος στις διαδικασίες, στις Γενικές Συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις. Να δυναμώσει η κοινή πάλη με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες και τη νεολαία. Να γίνει αποφασιστικό βήμα στην αλλαγή των συσχετισμών παντού, σε βάρος της κυβέρνησης και της εργοδοσίας και υπέρ των ταξικών δυνάμεων, ώστε να ισχυροποιηθεί η λαϊκή πάλη.

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες

Κυρίως, με την οργάνωση της πάλης να χρεοκοπήσουν σε εργατικές - λαϊκές μάζες ο εφησυχασμός και η παραίτηση, να δυναμώσει ο προσανατολισμός εκείνος που αμφισβητεί τη διέξοδο που πλασάρουν τα αστικά κόμματα, δηλαδή την καπιταλιστική ανάκαμψη. Στην προμετωπίδα να μπει η διεκδίκηση με κριτήριο τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες, της πλήρους αποκατάστασης των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών, που εμπόδιό τους είναι το κυνήγι της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Γιατί «νέα πορεία» για το λαό είναι να ανοίξει πιο ουσιαστικά η συζήτηση για τις δυνατότητες που σήμερα υπάρχουν να ζήσει καλύτερα, με μια ανάπτυξη που θα έχει στο επίκεντρο τις δικές του ανάγκες, με τον ίδιο στην εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει. «Νέα πορεία» σημαίνει ο λαός να ξεμπερδεύει με τους θανάσιμους κινδύνους που του φορτώνονται από τη συμμετοχή στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, να αποδεσμευτεί η χώρα από τις λυκοσυμμαχίες, να κλείσουν οι βάσεις και να ζήσει νοικοκύρης στον τόπο του. Αυτή η «νέα πορεία» απαιτεί συσπείρωση, συμπόρευση με το ΚΚΕ, συνδέεται με μεγάλες και μικρές μάχες για την αλλαγή των συσχετισμών παντού.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org