Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
«Γρυλίσματα» προς τη Ρωσία ενόψει δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ

Για παρέμβαση «χωρίς καμία αμφιβολία» της Ρωσίας στο δημοψήφισμα έκανε λόγο ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζ. Μάτις, λίγο πριν την επίσκεψη στα Σκόπια

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Τζ. Μάτις (αριστερά) με την Σκοπιανή ομόλογό του Λ. Σεκερίνσκα και τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ

Copyright 2018 The Associated

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Τζ. Μάτις (αριστερά) με την Σκοπιανή ομόλογό του Λ. Σεκερίνσκα και τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ
ΣΚΟΠΙΑ - ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σταματημό δεν έχει η κλιμάκωση των παρεμβάσεων υψηλόβαθμων Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων στα Σκόπια, με κεντρικό στόχο την ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια και τον έλεγχο κρίσιμων «διαύλων» και σφαιρών επιρροής στην περιοχή, μέσω του σχεδιασμού της «ευρωατλανικής ολοκλήρωσης», δηλαδή της ένταξης των χωρών της περιοχής σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Στο σχεδιασμό αυτό πρωτοστατεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προσδοκώντας ανταλλάγματα για την ελληνική αστική τάξη.

Χτες, νωρίς το πρωί, κατέφθασε στα Σκόπια με καθυστέρηση 24ώρου το «βαρύ πυροβολικό» της κυβέρνησης Τραμπ, ο υπουργός Αμυνας, στρατηγός ε.α. Τζέιμς Μάτις, επιχειρώντας να ενισχύσει την εκστρατεία του «Ναι» στο δημοψήφισμα της μεθεπόμενης Κυριακής 30 Σεπτέμβρη, και στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής εξαπέλυσε «μύδρους» εναντίον της Ρωσίας για το ρόλο της στην ΠΓΔΜ και στην ευρύτερη περιοχή. Πριν φτάσει καλά - καλά στα Σκόπια, ο Μάτις είπε πως το «Ναι» στο δημοψήφισμα «είναι πολύ σημαντικό (...) για εκείνους η ζωή των οποίων μπορεί να αλλάξει από τις οικονομικές ευκαιρίες και την ασφάλεια στους κόλπους (...) 30 δημοκρατικών κρατών».

Και συνέχισε: «Κοιτάμε πώς θα αποφασίσουν να διαμορφώσουν το μέλλον τους, όχι ένα μέλλον που θα διαμορφώσει κάποιος άλλος. Δεν θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να κάνει εδώ αυτό που έχει προσπαθήσει να κάνει σε τόσες πολλές χώρες». Πρόσθεσε ότι τον ανησυχεί η «παρέμβαση» της Μόσχας, καθώς «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι χρηματοδότησε «πολιτικές ομάδες» που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα.

Πάντως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας σε διήμερη εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις «Μέρες των Μέσων Ενημέρωσης» στα Σκόπια είπε ότι δεν διαθέτει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Ρωσία ή άλλες χώρες χρησιμοποιούν «ψεύτικες ειδήσεις» για να δημιουργήσουν εκστρατεία κατά του δημοψηφίσματος στη χώρα.

Παρ' όλα αυτά, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας επέμεινε στις κατηγορίες κατά της Ρωσίας κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, μαζί με τον πρωθυπουργό Ζάεφ και την ομόλογό του Λ. Σεκέρινσκα, και κατήγγειλε τη «ρωσική εκστρατεία επιρροής» και «ανάμειξης στις εκλογές, από την Εσθονία έως τις ΗΠΑ». Τις κατηγορίες έναντι της Ρωσίας επανέλαβε και η Λόρα Κούπερ, ανώτερο στέλεχος του Πενταγώνου, αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο Ρωσίας και Κεντρικής Ευρώπης, η οποία ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα «πληρώνει ψηφοφόρους» για να απέχουν από το δημοψήφισμα.

Δηλώσεις Ιβάνοφ... υπέρ του ΝΑΤΟ

Αίσθηση προκάλεσαν πάντως οι δηλώσεις που έκανε χτες μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος έχει εκφραστεί υπέρ των σχέσεων με την Ρωσία και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων των Σκοπίων, «ΜΙΑ», είπε πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ «παραμένει στρατηγικός στόχος» της χώρας και είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα για τη συμβολή της στην «πρόοδο και την ευημερία όλης της περιοχής».

Η ΠΓΔΜ, τόνισε, παραμένει «σταθερός στρατηγικός εταίρος» των ΗΠΑ, θα συνεχίσει να πιέζει «για την ασφάλεια, την ελευθερία και τη δημοκρατική πρόοδο της περιοχής» και θα συμβάλει ενεργά «σε κοινές δραστηριότητες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και άλλων διεθνών απειλών». Πρόσθεσε ότι ο στρατός της ΠΓΔΜ «είναι συμβατός με το ΝΑΤΟ», την ένταξη στο οποίο χαρακτήρισε «επένδυση στο μέλλον».

Στην ίδια γραμμή και ο Στόλτενμπεργκ

Αλλά και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμποδίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο ομιλίας που έδωσε το απόγευμα της Παρασκευής στο συντηρητικό πολιτικό ίδρυμα «Heritage Foundation» στην Ουάσιγκτον.

«Η Ρωσία προσπαθεί να εμποδίσει την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, όπως έγινε με την περίπτωση του Μαυροβουνίου, όπου είχαμε την εμπειρία μίας αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος», είπε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλά παραδείγματα ρωσικών προσπαθειών για παρέμβαση στην πολιτική διαδικασία διαφόρων χωρών και εταίρων του ΝΑΤΟ».

Ο Στόλτενμπεργκ ολοκλήρωσε σημαντικές επαφές στην Ουάσιγκτον στο τέλος της περασμένης βδομάδας και εκφώνησε ομιλία στο «Heritage», προσπαθώντας να «θυμίσει» στην κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ποιους λόγους τής είναι χρήσιμο το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ, κατά τον Στόλτενμπεργκ, είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ επειδή προσφέρει «ειρήνη και σταθερότητα στην Ευρώπη, που είναι ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ», επειδή οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι «μοιράζονται και υποστηρίζουν τις βασικές κοινές αξίες με τις ΗΠΑ» και «ενισχύουν τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ». Ταυτόχρονα, πρότεινε να υπάρξουν «καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία σε ζητήματα ελέγχου των όπλων και του πολιτικού διαλόγου», εκτιμώντας πως «θα χάσουμε όλοι αν επιστρέψουμε σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, σε μία νέα κούρσα εξοπλισμών».

Στα Σκόπια είναι από χτες και ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, ενώ σήμερα μεταβαίνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, μιλώντας χτες στον «ΑΝΤ1» έλεγε ότι «τα σύνορα αλλάζουν στα Βαλκάνια» και πρόσθετε πως «με τη συμφωνία των Αμερικανών μοιράζεται το Κόσσοβο μεταξύ Σέρβων και Αλβανών». Αναφερόμενος, εξάλλου, στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ για το ονοματολογικό, επανέλαβε ότι θα αποσύρει την εμπιστοσύνη από τη συγκυβέρνηση όταν έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Δεν απέκλεισε ωστόσο «ένας ή δύο βουλευτές» των ΑΝΕΛ να τη στηρίξουν, εξ ου και τόνισε ότι θα βάλει θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Στο μεταξύ, στη σκιά των κλιμακούμενων παρεμβάσεων στα Σκόπια και των εντεινόμενων πιέσεων από τις Βρυξέλλες για «μία τελική συμφωνία ομαλοποίησης» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ξεκίνησε χτες επίσκεψη στο Πεκίνο.

Προανήγγειλε μάλιστα ότι θα προτείνει στην κινεζική ηγεσία μία «περίεργη πρόταση - αίτημα», με στόχο, όπως υποστήριξε, να αυξηθεί «το συγκριτικό πλεονέκτημα» της χώρας του στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και της Ευρώπης.

Αξίζει, τέλος, να καταγραφεί και το δημοσίευμα του περιοδικού «Politico», που παρουσιάζει τη ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια ως «φωλιά κατασκόπων, τρίτη και μικρότερη αιχμή σ' ένα τρίγωνο που περιλαμβάνει το Βελιγράδι και τη Σόφια», ενώ καταγράφει και το ενδιαφέρον της Κίνας για τις εξελίξεις, επικαλούμενο δηλώσεις του Λ. Παλέφκσι - πρώην στελέχους των Σοσιαλδημοκρατών - ότι «η Ρωσία είναι μόνο μύες. Ο εγκέφαλος και τα χρήματα είναι η Κίνα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ