Τετάρτη 2 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Τρέχει» τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Δυτικά Βαλκάνια

Συνεχίζονται οι προσπάθειες διευθέτησης ανοιχτών ζητημάτων στα Δυτ. Βαλκάνια προκειμένου να «τρέξουν» σχεδιασμοί των ΝΑΤΟ - ΕΕ για την περιοχή.

Καθώς η ελληνική κυβέρνηση παίζει σε αυτά τα σχέδια ρόλο σημαιοφόρου, αύριο και μεθαύριο διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη την 3η υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, όπου θα ξανασυναντηθούν και οι ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ, στην προσπάθεια κατάληξης σε μια συμφωνία για το ονοματολογικό της γείτονος, ώστε να μπει στο ΝΑΤΟ.

Καθώς η ελληνική πλευρά βάζει ως προαπαιτούμενο αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, είπε σε συνέντευξή του ότι η χώρα του θα πρέπει σίγουρα να ανοίξει το θέμα του Συντάγματός της, πριν από την ένταξή της στην ΕΕ, όπως όλα τα άλλα μέλη της Ενωσης, «μεταφέροντας ένα τμήμα της κυριαρχίας της στην Ενωση. Αν απαιτούνται πρόσθετες εγγυήσεις, ως ασφάλεια για τους Ελληνες πολίτες, τότε αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί ως επιλογή», πρόσθεσε.

«Αναζητούμε όλες τις πιθανές δημιουργικές επιλογές για μια λύση, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια λύση είναι εφικτή αν οι θεσμοί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ ψηφίσουν υπέρ της», συμπλήρωσε. Παραπέμποντας σε ψήφιση της όποιας συμφωνίας από τα δύο Κοινοβούλια συνέχισε λέγοντας ότι οι θεσμοί θα πρέπει να εγκρίνουν τη λύση και όχι ο ίδιος ή ο Αλ. Τσίπρας, ή οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών. Πριν από λίγες μέρες, ο Ζάεφ εξέφρασε την αισιοδοξία του για επίλυση του ονοματολογικού τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα διενέργειας δημοψηφίσματος, για να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στο Σύνταγμα της χώρας του.

Στο μεταξύ, σε μια παράλληλη εξέλιξη, τη Δευτέρα έγινε στα Τίρανα ο πρώτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών. «Η συνάντηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας», διαμηνύεται από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να λυθεί το ζήτημα για να «τρέξουν» οι μπίζνες του κεφαλαίου, στην Ενέργεια και άλλα πεδία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ