Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η «αριστερά» και ο πυρηνικός εφιάλτης

Πριν από λίγες μέρες το Αθηναϊκό Πρακτορείο δημοσίευσε ένα άρθρο για τα 73 χρόνια από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Αρθρο που αναδημοσιεύτηκε σε πολλές ιστοσελίδες και αναπαρήγαγε και πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤ. Στο άρθρο, πέρα από γνωστά ιστορικά στοιχεία και γενικόλογες πασιφιστικές αναφορές του δημάρχου της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι, υπήρχε και μια επικριτική αναφορά στην κυβέρνηση του Σίνζο Αμπε. Σημειωνόταν: «Πέρυσι, η δεξιά, εθνικιστική κυβέρνηση της Ιαπωνίαςεπέλεξε να μην υπογράψει μια διεθνή συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, που υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ (...)».

Σωστό! Ωστόσο, το άρθρο αποσιωπά τη στάση των «αριστερών» κυβερνήσεων. Αλήθεια, τι έπραξε στο συγκεκριμένο ζήτημα της Συνθήκης απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων η «αριστερή» ελληνική κυβέρνηση κατά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ; Μήπως διαφοροποιήθηκε κατά την ψηφοφορία από τη «δεξιά, εθνικιστική» κυβέρνηση της Ιαπωνίας;

Οχι, βέβαια! Συντάχθηκε μαζί με όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, μαζί με τις ΗΠΑ και τις άλλες πυρηνικές δυνάμεις, που καταψήφισαν τη συγκεκριμένη συμφωνία!

Επιπλέον, η ελληνική «αριστερή» κυβέρνηση περηφανεύεται για τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την παράδοση της βάσης της Σούδας στην Κρήτη που αποτελεί ορμητήριο για αμερικανοΝΑΤΟικά σκάφη που μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Ακόμη, όπως έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, πραγματοποιεί εργασίες εκσυγχρονισμού στη βάση του Αραξου, για να δεχτεί στην Ελλάδα πυρηνικά όπλα, μετατρέποντας τη χώρα σε «θέατρο» μιας μελλοντικής πυρηνικής σύγκρουσης και τον ελληνικό λαό σε «θύτη» στο «βωμό» των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων.

Αλλά μήπως έπραξε διαφορετικά η «αριστερή» γαλλική κυβέρνηση του κ. Μακρόν; Οχι, βέβαια! Αντίθετα, ήταν αυτή που συνυπέγραψε κοινή τοποθέτηση με ΗΠΑ και Βρετανία υποστηρίζοντας πως η Συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων δεν συμβαδίζει με «τις πραγματικότητες του διεθνούς περιβάλλοντος ασφαλείας».

Οπως φαίνεται από τα παραπάνω, και στο ζήτημα των πυρηνικών όπλων τα καπιταλιστικά κράτη «έχουν συνέχεια» στην πολιτική τους, είτε κυβερνούν «δεξιά» είτε κυβερνούν «αριστερά» κόμματα. Μάταια οι διαστρεβλωτικοί φακοί των απολογητών του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν να βρουν ουσιαστικές διαφορές. Η μόνη διαφορά εδώ βρίσκεται στο ότι οι «αριστεροί» τύπου ΣΥΡΙΖΑ προωθούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια έχοντας το θράσος και την υποκρισία να προφέρουν ταυτόχρονα και διάφορα πασιφιστικά ευχολόγια, του είδους ότι «στηρίζουν τον πυρηνικό αφοπλισμό».

Η πραγματικότητα, όμως, δεν μπορεί να κρυφτεί. Τα πυρηνικά όπλα κατέχουν εξέχουσα θέση και αναβαθμίζουν τη στρατιωτική ισχύ της κάθε καπιταλιστικής δύναμης και των συμμαχιών της. Αξιοποιούνται ως «εργαλεία» στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για τις πρώτες ύλες, τα μερίδια των αγορών, τους δρόμους περάσματος των εμπορευμάτων, ακόμη κι όταν δεν χρησιμοποιούνται. Είναι στη φύση των καπιταλιστών και στην πάλη τους για το κέρδος να οπλίζονται σαν αστακοί, σήμερα και με πυρηνικά όπλα.

Να γιατί η πάλη ενάντια στα πυρηνικά όπλα είναι σήμερα αναπόσπαστα δεμένη με την επίκαιρη και αναγκαία πάλη ενάντια στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με την εργατική τάξη στην εξουσία, κάτι που θα σημάνει και την οριστική απεμπλοκή της χώρας μας και κάθε άλλης χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.


Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ