Σάββατο 5 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μέρα τιμής και αγώνα

Χιροσίμα, Ναγκασάκι, δυο πόλεις σύμβολα. Δυο τόποι μαρτυρίου για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Αύριο, 6 Αυγούστου, κλείνουν δυο χρόνια από την τραγική για την ανθρωπότητα εκείνη μέρα, όταν οι ΗΠΑ έριξαν την πρώτη ατομική βόμβα. Σήμερα, 55 χρόνια μετά από την εγκληματική ενέργεια των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών, η Ιαπωνία «φιλοξενεί» ακόμη πυρηνικά όπλα στο έδαφός της. Στη χώρα όπου ο λαός βίωσε τον πυρηνικό όλεθρο και πληρώνει γενιές ολόκληρες, μέχρι και σήμερα, το βαρύτατο «αντίτιμο» του ραδιενεργού πολέμου, υπάρχουν πυρηνικές κεφαλές, στο νησί Οκινάουα και αλλού... Και είναι μερικές μόνο, από τις 30.000 πυρηνικές βόμβες του ολέθρου, που εξακολουθούν να υπάρχουν σε διάφορα σημεία σε όλο τον πλανήτη. Οπλα, που χρησιμοποιούνται από τους «ισχυρούς» του πλανήτη, για να τρομοκρατούν τους λαούς και να εξυπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντά τους.

Η 55η επέτειος του ολοκαυτώματος της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι βρίσκει τον πλανήτη «ζωσμένο» με πυρηνικά όπλα. Η λήξη του «ψυχρού πολέμου», που εγκαινίασαν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, κάθε άλλο παρά οδήγησε στην καταστροφή των πυρηνικών. Παρά τις δεσμεύσεις των πυρηνικών δυνάμεων, για τη μείωση των όπλων αυτών, τα πυρηνικά οπλοστάσια παραμένουν σχεδόν ακέραια... Και όχι μόνο διατηρούνται, αλλά είναι άμεσος ο κίνδυνος μιας σοβαρής και επικίνδυνης παραπέρα κλιμάκωσης. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, παραβιάζοντας προηγούμενες διεθνείς συμφωνίες για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους, έχουν ανακοινώσει και, ήδη, κάνουν δοκιμές του διαβόητου προγράμματος «Εθνική Πυραυλική Αμυνα», προωθώντας ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό νέους εξοπλισμούς. Νέους στρατιωτικούς ανταγωνισμούς, που αυξάνουν τους κινδύνους για την παγκόσμια κοινότητα.

Δίπλα σ' όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί η διατήρηση χιλιάδων πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, ενώ το νέο πυρηνικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ προβλέπει την εγκατάσταση νέων πυρηνικών κεφαλών και σ' άλλες χώρες της Ευρώπης. Η «βαρβαρότητα» της Νέας Τάξης Πραγμάτων δε σταματάει, όμως, μόνο στην εγκατάσταση πυρηνικών οπλοστασίων. Σήμερα, 55 χρόνια μετά, η ανθρωπότητα «ξαναέζησε», σκηνές φρίκης, οι οποίες αναβίωσαν στη Γιουγκοσλαβία. Οι ΝΑΤΟικοί εγκληματίες δε δίστασαν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και βόμβες με απεμπλουτισμένο ουράνιο... Αναβιώνοντας φρικαλέες μνήμες.

Μπροστά σ' αυτόν τον κυνισμό των ιμπεριαλιστών, το παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό και φιλειρηνικό κίνημα δυναμώνει τους αγώνες του και υψώνει φωνή αντίστασης. Μόλις πριν δυο βδομάδες, δεκάδες χιλιάδες Ιάπωνες φιλειρηνιστές περικύκλωσαν τη βάση της Οκινάουα, απαιτώντας την απομάκρυνση των αμερικάνικων στρατιωτικών βάσεων από την περιοχή. Το Παγκόσμιο Φιλειρηνικό Κίνημα, τον περασμένο Μάη, μέσα από τις αποφάσεις που πήρε στο Παγκόσμιο Συνέδριο που έγινε στην Αθήνα, αποφάσισε να ξεκινήσει σταυροφορία σε συνδυασμό με δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες για την καταστροφή των πυρηνικών όπλων και την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.

Το λαϊκό κίνημα της πατρίδας μας, μπροστάρης στους αντιπολεμικούς και αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες, διεκδικεί και απαιτεί με κάθε μέσο, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα. Αντιτάσσεται στους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης, που, κάτω από τις εντολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σχεδιάζει τη διχοτόμηση της Κύπρου και του Αιγαίου. Στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, την επόμενη Τετάρτη, ο λαός της πρωτεύουσας θα συγκεντρωθεί για να τιμήσει τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος. Θα συγκεντρωθεί για να βροντοφωνάξει «Οχι άλλη Χιροσίμα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Πέμπτη οι συγκεντρώσεις της ΕΕΔΥΕ(2014-08-05 00:00:00.0)
Σήμερα η εκδήλωση μνήμης και τιμής(2003-08-06 00:00:00.0)
Καταστροφική η πορεία που χαράσσουν οι ΗΠΑ και οι ομοϊδεάτες τους(2003-08-05 00:00:00.0)
Στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης(2002-08-07 00:00:00.0)
1 Το ΝΑΤΟ επιμένει στον πυρηνικό εφιάλτη(1996-08-11 00:00:00.0)
Πάλη για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων(1996-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ