Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ ΓΙΑ ΤΑ 73 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Μήνυμα καταδίκης της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος που προκάλεσε η ρίψη ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, τίμησαν χτες εργαζόμενοι και νεολαία, μέλη συνδικάτων και μαζικών φορέων, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και πήραν μέρος στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στο Βράχο της Ακρόπολης.

Η εκδήλωση αποτέλεσε ταυτόχρονα βήμα καταδίκης των σημερινών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και της εμπλοκής της Ελλάδας με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, απαιτώντας:

Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν. Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα. Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό. Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές. Οχι στη μεταφορά πυρηνικών στον Αραξο ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ. Επίσης, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος.


Συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής του Γραμματείας, και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, με το μέλος της Εκτελεστικής του Γραμματείας, Ηρακλή Τσαβδαρίδη. Πήραν ακόμα μέρος αντιπροσωπείες της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Λαμπράκης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του Γιώργου Σαρρή και του Μάριου Χριστόπουλου.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης κρατώντας πανό και πικέτες, μοιράζοντας ανακοινώσεις, στα Ελληνικά και άλλες γλώσσες, και φωνάζοντας συνθήματα: «Οχι δαπάνες ΝΑΤΟικές, σχολεία και κατοικίες εργατικές», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», «Δεν θέλουμε του ΝΑΤΟ την προστασία, έξω τώρα η λυκοσυμμαχία», «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε όταν η πορεία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας κατέληξε, μέσω της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο Σύνταγμα.

Οι λαοί να κλείσουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα

Ο Γ. Λαμπράκης
Ο Γ. Λαμπράκης
Στην ομιλία του ο Γιώργος Λαμπράκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η τελική απόφαση για τη ρίψη των δύο ατομικών βομβών λήφθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Χ. Τρούμαν, που η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια, που ξεπλένει στο πρόσωπό του τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, που δεν διστάζει να καταστείλει με ωμή χρήση βίας διαδηλώσεις μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων, να στέλνει σε δίκη νεολαίους επειδή διαδήλωναν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ (...) Η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι ήταν μια προσπάθεια εκφοβισμού της Σοβιετικής Ενωσης, λόγω και της γεωγραφικής γειτνίασης των χωρών, καθώς και μία επίδειξη στρατιωτικής υπεροχής των ΗΠΑ εν γένει απέναντι στο σοσιαλισμό που οικοδομούνταν και στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα».

Σημείωσε ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η ιμπεριαλιστική ειρήνη είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, «του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που στο επίκεντρό του βάζει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που για τους λαούς σπέρνει τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τον πόλεμο, την προσφυγιά».

Στο πλαίσιο αυτό, τη στιγμή που η Ελλάδα «δαπανά το 2,4% του ΑΕΠ της για ΝΑΤΟικές δαπάνες, δηλαδή περίπου 4,3 δισ. ευρώ» θεωρούνται κόστος οι λαϊκές ανάγκες, όπως «οι δαπάνες για πυροπροστασία, για αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα, για νοσοκομεία, για Παιδεία. Και το αποτέλεσμα της πολιτικής τους είναι σε πολλές περιπτώσεις τραγικό, όπως συνέβη με τις φωτιές στην Ανατολική Αττική και τους πάνω από 90 νεκρούς, τους πνιγμένους στις φωτιές στη Μάνδρα και άλλες πολλές περιπτώσεις».

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σημείωσε ότι στο εσωτερικό της χώρας εντείνει την αντιλαϊκή πολιτική ενώ βαθαίνει «την εμπλοκή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, αναλαμβάνει επιθετικές πρωτοβουλίες παίζοντας το ρόλο του σημαιοφόρου για τα συμφέροντα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή των Δ. Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου, βάζοντας το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες (...) Στο όνομα της "σταθερότητας", η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα υιοθετούν και στηρίζουν όλο το πακέτο παλιών και νέων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή».

Χαιρέτισε την απελευθέρωση της νεαρής Παλαιστίνιας Αχέντ Ταμίμι και της μητέρας της, «αποτέλεσμα και του τεράστιου κινήματος αλληλεγγύης, που απλώθηκε σε όλο τον κόσμο, και εδώ στην Ελλάδα, ενάντια στη φυλάκιση τόσο της νεαρής Αχέντ όσο και όλων των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων, που ακόμη κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές».

Τόνισε την ανάγκη να δυναμώσει «η πάλη του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του εργατικού - λαϊκού κινήματος ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα (...) Να δυναμώσει η διεθνιστική αλληλεγγύη προς τους αγωνιζόμενους λαούς (...) Να συμβάλουμε ώστε οι εργαζόμενοι, ο λαός μας να κρίνουν τις εξελίξεις από τη σκοπιά των δικών τους συμφερόντων και αναγκών».

Οι λαοί, σημείωσε, «μέσα από την πάλη τους μπορούν να κλείσουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, να οικοδομήσουν έναν κόσμο με πραγματική ειρήνη, ευημερία, όπου θα είναι κυρίαρχοι και ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν, αφέντες και νοικοκύρηδες στον τόπο τους».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org