Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΔΥΕΘ
Με πορεία στο αμερικάνικο προξενείο

Το ιμπεριαλιστικό έγκλημα σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι και την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με ευθύνη της κυβέρνησης, καταδίκασαν εργαζόμενοι και νεολαία της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή τους στη μαχητική διαδήλωση που οργάνωσε η ΕΔΥΕΘ χτες το απόγευμα.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία η οποία κατέληξε έξω από το αμερικάνικο προξενείο. Με τα πανό και τα συνθήματά τους κάλεσαν το λαό της πόλης σε επαγρύπνηση και αγώνα ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και στην ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας. Βροντοφώναξαν «Αμερικάνοι φονιάδες των λαών», «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουν δουλειά».

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, μίλησε ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τα τύμπανα ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου ηχούν σήμερα ακόμη πιο δυνατά, μετά τις Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία και στις Βρυξέλες. Στις συνάξεις αυτές οι ηγέτες των χωρών - μελών της λυκοσυμμαχίας επιβεβαίωσαν τη θανάσιμη για τους λαούς απειλή τους για τη χρήση "πρώτου πυρηνικού πλήγματος". Οι αποφάσεις της φετινής Συνόδου στις Βρυξέλλες συμπληρώνονται με την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, επιταχύνουν την υλοποίηση των δολοφονικών τους σχεδιασμών με την ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και τον Καύκασο, στο πλαίσιο του επικίνδυνου ανταγωνισμού με τη Ρωσία και των σχεδίων περικύκλωσής της.

73 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, στις κοινές ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μαζί με την απόφασή τους για τον στρατιωτικό τους συντονισμό, δηλώνουν έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν ξανά πυρηνικά όπλα.

73 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα, εδώ στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού, υπάρχει το Στρατηγείο των Δυνάμεων Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ, NRDC-GR, στο οποίο προβλέπεται η εγκατάσταση όπλων μαζικής καταστροφής - πυρηνικών, χημικών, βιολογικών».

Ανέδειξε επίσης τις βαριές ευθύνες διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων και της σημερινής, που όπως είπε, «την ίδια στιγμή που διαθέτει τεράστια ποσά για τις ΝΑΤΟικές δαπάνες, στερεί από το λαό μας βασικά μέσα και έργα αντιπυρικής, αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης. Στις συνθήκες της "ιμπεριαλιστικής ειρήνης" ο λαός θρήνησε εκατόμβη νεκρών στην πρόσφατη φωτιά της Αττικής, όπως θρήνησε και πέρυσι δεκάδες νεκρούς στις πλημμύρες της Μάνδρας. Η ζωή των απλών ανθρώπων δεν αξίζει τίποτε μπροστά στα κέρδη της ολιγαρχίας του πλούτου. Τα όμορφα παραμύθια της κυβέρνησης, για δήθεν έξοδο από τα μνημόνια, όμορφα καίγονται στις φλόγες της απάνθρωπης πολιτικής της, μαζί με τις ζωές δεκάδων ανθρώπων».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, απηύθυνε κάλεσμα κλιμάκωσης του αγώνα, λέγοντας ότι η καλύτερη τιμή στα αμέτρητα θύματα του ιμπεριαλισμού, από τις επεμβάσεις και τους πολέμους, είναι η ένταση του αγώνα για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. «Η μόνη δύναμη που είναι ικανή να το κάνει αυτό είναι οι ίδιοι οι λαοί, η αλληλεγγύη τους, η κοινή τους δράση και αγώνας», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org