Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ
Πολλά ερωτήματα για τις ανακατασκευές και επισκευές των σπιτιών στα καμένα

Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής στους πυρόπληκτους που έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους από την πυρκαγιά στο Μάτι και την Κινέτα, υπέγραψαν χτες τα υπουργεία Υποδομών, Οικονομικών, Οικονομίας και Εσωτερικών. Στην απόφαση αυτή, που εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεπλύνει τις ευθύνες της από τη μεγάλη καταστροφή, υπάρχουν πολλές «γκρίζες ζώνες» που δημιουργούν ανησυχία στους πληγέντες για το αν θα μπορέσουν πραγματικά να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους.

Το βασικό πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναφέρει ως συνολικό κόστος για την ανακατασκευή ή επισκευή κτιρίων το ποσό των 132 εκατ. ευρώ. Ποσό πολύ μικρό αν αναλογιστεί κανείς ότι τα σπίτια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή μερικώς φτάνουν τα 2.000...

Προκύπτει επίσης ζήτημα για το τι θα γίνει με τις λαϊκές κατοικίες που κατατάσσονται στα αυθαίρετα και καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές, καθώς η ΚΥΑ τις εξαιρεί από το ποσό της στεγαστικής συνδρομής, είτε με τη μορφή δωρεάν κρατικής αρωγής, είτε με τη μορφή άτοκων δανείων.

Ασαφές παραμένει επίσης αν οι πληγέντες θα πρέπει να πάρουν οπωσδήποτε δάνειο από τράπεζα ή όχι. Ωστόσο, αυτό που αναφέρει ξεκάθαρα, αφού προηγουμένως περιγράφει το ποιο είναι το ύψος των ποσών που δίνονται, είναι ότι «τα εν λόγω δάνεια θα χορηγηθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα». Από την εμπειρία παλιότερων αντίστοιχων περιπτώσεων, πυρόπληκτοι που πήραν δάνεια δεν μπόρεσαν να τα αποπληρώσουν, με αποτέλεσμα τα σπίτια να περάσουν στις τράπεζες, αφού προϋπόθεση για δανειοδότηση (το αναφέρει και η ΚΥΑ) είναι να υποθηκευτεί το σπίτι ή το μελλοντικό σπίτι που θα φτιαχτεί.

Ακόμα, προβλέπεται η «χορήγηση αρωγής», 1.000 ευρώ ανά τ.μ. για κτίριο που χρήζει πλήρους ανακατασκευής έως 150 τ.μ., και 300 ευρώ ανά τ.μ. για κτίριο που επισκευάζεται, επίσης έως 150 τ.μ. Βεβαίως, για το θέμα των επισκευών υπάρχει κι άλλο ένα σοβαρό ζήτημα: Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι ένα σπίτι δεν πρέπει να κατεδαφιστεί αλλά να επισκευαστεί, από τη στιγμή που έχει υποστεί σημαντικές φθορές από τη φωτιά; Και τι θα γίνει σε περίπτωση σεισμού, αφού έχει υποστεί αλλοιώσεις στη στατικότητά του;

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κατάθεση αιτήσεων από τους πυρόπληκτους σε Ανατολική Αττική και Κινέτα για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, οι οποίες χτες είχαν φτάσει τις 3.320. Από αυτές οι 1.171 κατατέθηκαν στο δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, οι 1.263 στο δήμο Μαραθώνα, οι 539 στο δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 347 στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ακόμη, μέχρι χτες είχε καταβληθεί το επίδομα των 5.000 ευρώ σε 569 νοικοκυριά κι εκείνο των 8.000 ευρώ σε 30 επιχειρήσεις.

Πάντως, ήδη έχουν αρχίσει να ανακύπτουν προβλήματα γραφειοκρατικού τύπου στη χορήγηση των επιδομάτων, εξαιτίας περιπτώσεων συνιδιοκτησιών, καθώς θα πρέπει όλοι όσοι εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες των ακινήτων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές να καταθέσουν τις αντίστοιχες αιτήσεις. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται σε διαδικασία επικοινωνίας με τους ενδιαφερόμενους για να ρυθμιστούν οι υποθέσεις αυτές.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org