Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κλιμακώνεται η κόντρα με τη Ρωσία

Κλιμακώνεται η κόντρα Ελλάδας - Ρωσίας. Κληρικοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανέφεραν πως ο Ελληνας γενικός πρόξενος αρνήθηκε να τους χορηγήσει βίζα, χωρίς να τους παράσχει εξηγήσεις, τις οποίες έσπευσε να ζητήσει από την ελληνική πρεσβεία το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η ίδια η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε χτες ότι «έχουμε στείλει τη σχετική επισήμανση στην πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Μόσχα, ζητώντας να σχολιάσει σχετικά με την κατάσταση, είτε να επιβεβαιώσει είτε να απορρίψει (σ.σ. την πληροφορία)... Αναμένουμε αντίδραση από την ελληνική πλευρά».

Παράλληλα, επεσήμανε πως οποιαδήποτε διάκριση στις εκδόσεις βίζας είναι απαράδεκτη. «Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί πάντα στενά την κατάσταση γύρω από τις εκδόσεις βίζας για τους Ρώσους πολίτες. Ασφαλώς, οποιαδήποτε διάκριση όσον αφορά την έκδοση κάποιας βίζας, είτε έχει να κάνει με τη χώρα, είτε με το επάγγελμα είτε με τη θρησκεία, είναι απαράδεκτη», δήλωσε η ίδια.

Η υπόθεση με τις βίζες έρχεται στη σκιά της έντασης που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις από τις αρχές Ιούλη, όταν η Αθήνα ανήμερα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ διέταξε την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και απαγόρευσε την είσοδο σε άλλους δύο Ρώσους πολίτες, καταγγέλλοντας πως δρούσαν υπονομευτικά για τη συμφωνία στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Η Ρωσία απάντησε ανάλογα, προβαίνοντας στην απέλαση Ελλήνων διπλωματών τη Δευτέρα.

Η στάση της Μόσχας ενόχλησε την κυβέρνηση, με διπλωματικές πηγές να κάνουν λόγο για «ασύμμετρη» ενέργεια, καθότι η Ρωσία δεν μπορούσε να προσάψει υπονομευτική ή εχθρική δράση στους Ελληνες διπλωμάτες. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει περαιτέρω «δράσεις» ως απάντηση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα κλήθηκε τη Δευτέρα στο ΥΠΕΞ για εξηγήσεις.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org