Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Νέα επικοινωνιακή φιέστα, με επίκεντρο την Πολιτική Προστασία

Οι αλλαγές που εξήγγειλε στο σχέδιο και στις δομές, συνεχίζουν να απαξιώνουν την πρόληψη και την ευθύνη του κράτους γι' αυτή

Eurokinissi

Νέα επικοινωνιακή φιέστα με στόχο τη συγκάλυψη των τραγικών ευθυνών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι έστησε χτες ο Αλ. Τσίπρας, αυτή τη φορά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απ' όπου ανακοίνωσε το περιλάλητο νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία.

Φρόντισε εκεί να συντηρήσει την κοκορομαχία με την αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την που ζητά «κάλπες πάνω στα αποκαΐδια», καθώς και όσους ενοχοποιούν τους ανθρώπους που έδωσαν τη μάχη της διάσωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το σημαντικό σήμερα δεν είναι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά να διερευνήσουμε σε βάθος τα αίτια της τραγωδίας».

Την ίδια ώρα, βέβαια, που σπεύδει να εμφανιστεί υπέρμαχος και υπερασπιστής τους, είναι η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που τους καθιστά εξιλαστήρια θύματα, αφού δεν τους εξασφαλίζει ούτε τα βασικά για να επιτελέσουν το έργο της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει για νέες ενδεχόμενες τραγωδίες από φυσικές καταστροφές, επικαλέστηκε και πάλι την κλιματική αλλαγή που συντελείται και τις επαφές που είχε με επιστήμονες, από τους οποίους ζήτησε ...εκθέσεις και μελέτες για την πορεία του φαινομένου.

Σε ό,τι αφορά το νέο οργανόγραμμα που ανακοίνωσε, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπως είναι σήμερα επισήμως, καταργείται και αντικαθίσταται από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, μία αυτοτελή υπηρεσία που θα υπόκειται απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών, με διοικητή που θα ορίζεται, μόνιμο επιστημονικό συμβούλιο και μόνιμο συμβούλιο διοίκησης, με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, της Δασικής Υπηρεσίας, όπως και των «εθελοντικών σωμάτων», για τα οποία ο πρωθυπουργός είπε ότι θα «πιστοποιηθούν».

Σύμφωνα με όσα είπε, θα ενιαιοποιεί όλους τους διαθέσιμους επιστημονικούς, επιχειρησιακούς και ανθρώπινους πόρους στην πρόληψη, επιχείρηση και αποκατάσταση, και θα έχει την απόλυτη ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων φορέων πρόληψης - προετοιμασίας και της αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών.

Εξάλλου, η Υπηρεσία θα εφαρμόζει προσαρμοσμένα μοντέλα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών που εφαρμόζουν άλλες χώρες, όπως ΕΕ, ΗΠΑ και Καναδάς, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, στο όνομα της αξιοποίησης ...εμπειρίας και τεχνογνωσίας...

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, έταξε 500 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και το Δημόσιο Πρόγραμμα Επενδύσεων, ενώ επανέλαβε ότι θα «αξιοποιηθεί» και ο «παράγοντας του εθελοντισμού».

Τέλος, να καταγραφεί μια αποστροφή του λόγου του ότι πτυχές όπως η οικιστική αυθαιρεσία αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, τομέας όπου εμπλέκονται όλο και πιο ανοιχτά πλέον οι Ενοπλες Δυνάμεις, όπως φαίνεται και από τη δομή της νέας αυτής υπηρεσίας (με εμπλοκή των Γενικών Επιτελείων), με τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόζει κατά γράμμα, και σε αυτό το θέμα, τα ΝΑΤΟικά προτάγματα και πρότυπα λειτουργίας.

Αλλωστε, η λεγόμενη Πολιτική Προστασία αποτελεί τομέα όπου το ΝΑΤΟ αναπτύσσει ευρεία δραστηριότητα, χρησιμοποιώντας την και ως εργαλείο για την υλοποίηση των επικίνδυνων στόχων του. Διόλου τυχαία, και κατ' αναλογία με όσα εξήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του λεγόμενου «πολιτικού πυλώνα» του ΝΑΤΟ λειτουργεί η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών της Συμμαχίας (Civil Emergency Planning Committee - CEPC) ως «το κορυφαίο συμβουλευτικό όργανο του ΝΑΤΟ για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και τη χρήση πολιτικών πόρων για την υποστήριξη των στόχων του ΝΑΤΟ», στην οποία εκπροσωπούνται όλα τα κράτη - μέλη, όπως και οι χώρες - εταίροι της Συμμαχίας (Euro Atlantic Partnership Countries - EAPC).

«Ο Πολιτικός Σχεδιασμός Εκτάκτων Αναγκών παρέχει στο ΝΑΤΟ βασικές γνώσεις και δυνατότητες πολιτικού χαρακτήρα στους τομείς της ετοιμότητας και διαχείρισης συνεπειών της τρομοκρατίας, της ανθρωπιστικής βοήθειας και της αντιμετώπισης καταστροφών, και της προστασίας υποδομών ζωτικής σημασίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά από τα κεντρικά της λυκοσυμμαχίας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org