Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018 - αριθ. φύλλου: 13057

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα επεισόδια στην επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών της για τις φονικές πυρκαγιές

Στα αποκαΐδια της αντιλαϊκής πολιτικής προσπαθεί να ξαναζεστάνει το παραμύθι της «καθαρής εξόδου»


ΣΕΛ.  6
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
«Υπεύθυνη οικονομική πολιτική» η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Δημοσιοποίησε χτες την έκθεση για το β' τρίμηνο του 2018


ΣΕΛ.  8

Κίνδυνος για το λαό από την όξυνση των ανταγωνισμών και την εμπλοκή της Ελλάδας

Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση σήμερα από την ΕΕΔΥΕ, στις 8 μ.μ., στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

  • Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλη, που έδωσε το έναυσμα για επέκταση και κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων σε Βαλκάνια, Μεσόγειο, Μ. Ανατολή και αλλού, οξύνεται η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, ενώ στη Βαλκανική κυοφορούνται νέες εντάσεις και αλλαγές συνόρων.
  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βαθαίνει την εμπλοκή της Ελλάδας σ' αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς. Εχει μετατρέψει τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο και παίζει ρόλο σημαιοφόρου για τα συμφέροντα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, βάζοντας το λαό σε μεγάλους κινδύνους και περιπέτειες.
  • Η όξυνση των ανταγωνισμών για τη διανομή αγορών και πλουτοπαραγωγικών πηγών προβάλλει την ανάγκη το εργατικό - λαϊκό κίνημα να έχει σταθερά στον προσανατολισμό του την πάλη για απεμπλοκή της Ελλάδας, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στις αιτίες που τον γεννούν.

ΣΕΛ.  3,    4  -  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στην αναμπουμπούλα...

Λίγες μόνο μέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στην Ανατ. Αττική, σε αρθρογραφία στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» σημειώναμε μεταξύ άλλων: «Τα "μέτρα στήριξης" των πυρόπληκτων αναδεικνύουν πως το αστικό κράτος όχι μόνο δεν θέλει και δεν μπορεί να δράσει ως ουσιαστικός αρωγός των λαϊκών στρωμάτων μετά από μια τέτοια καταστροφή, αλλά, αντίθετα, πως αξιοποιεί μια τέτοια καταστροφή τόσο για να εμφανίσει ένα επικοινωνιακό πρόσωπο, αλλά ακόμα και για να επιταχύνει την κερδοφορία του κεφαλαίου».

Σχεδόν 20 μέρες μετά την καταστροφή, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας τις εκτιμήσεις αυτές. Μιλώντας τις προάλλες από το Λαύριο, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει με αποφασιστικότητα «αλλαγές» και «τομές», στο όνομα της «καταπολέμησης παθογενειών του παρελθόντος», που δεν αντιμετωπίζουν όμως τις πραγματικές αιτίες της καταστροφής ούτε βέβαια κινούνται έξω από το πλαίσιο της πολιτικής στήριξης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Αντίθετα, το θωρακίζουν και το διευρύνουν. Και δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη γι' αυτό από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα αυθαίρετα.

Η «δέσμη» των 20 μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης είναι μια αναπαραγωγή προηγούμενων ρυθμίσεων και αποφάσεων κατεδάφισης που επιταχύνονται, ενώ ενισχύονται και κάποιοι μηχανισμοί για την υλοποίησή τους.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση, από τη μια, επικεντρώνει σκόπιμα τις αιτίες της καταστροφής στα αυθαίρετα, αφήνοντας στο σκοτάδι όλες τις σοβαρές ευθύνες της για την απουσία ουσιαστικής πρόληψης, σχεδίου και μέσων για την αντιμετώπιση της καταστροφής και, από την άλλη, κρύβει ότι με δικούς της νόμους, σε συνέχεια των προηγούμενων, έγινε ένα γενναίο βήμα στην παραχώρηση δασών και ακτών στους επιχειρηματικούς ομίλους για κερδοφόρες επενδύσεις.

Υπάρχει όμως και μια ακόμα πλευρά: Πολλά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ως «αντίδοτο» τάχα στην αυθαιρεσία, αποτελούν πάγιες αξιώσεις του ΣΕΒ, που ζητάει διευκόλυνση των επενδύσεων για την υλοποίηση «μεγάλων εμβληματικών έργων», με «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, σε συνεργασία με το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων!

Στη λίστα των προτάσεων που καταθέτει ο ΣΕΒ, «ώστε να κινηθούν γρήγορα και σε καθαρό τοπίο στη γη» οι επενδύσεις, περιλαμβάνονται πολλά από τα μέτρα που εξήγγειλε προχτές ο Τσίπρας από το Λαύριο.

Αυτά τα μέτρα, αν συνδυαστούν με το συνολικότερο νομικό πλαίσιο που διέπει την εμπορευματοποίηση της γης, θα επισπεύσουν την επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου στα δάση και τις δασικές εκτάσεις... Να λοιπόν πώς η μεγάλη καταστροφή αξιοποιείται από το κεφάλαιο και το κράτος του για νέα μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας του.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η ανοικοδόμηση της περιοχής, τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν οι πληγέντες από τα λαϊκά στρώματα να ξαναστήσουν το σπιτικό τους και τα «κριτήρια» που θέτει η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα διευκολύνουν τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή, όπως περιγράφονται τόσο στο χωροταξικό όσο και στο «αναπτυξιακό» σχέδιο της κυβέρνησης, για την «τουριστική αξιοποίηση» της Ανατ. Αττικής από τα μονοπώλια και ιδιαίτερα των περιοχών - φιλέτων.

Η επέλαση «εθελοντών» και καλοθελητών από συγκεκριμένες επιχειρήσεις, που υπόσχονται «βοήθεια» στους πληγέντες, οι καταγγελίες ότι μεσιτικά κοράκια σαρώνουν ήδη την περιοχή, κάνοντας κρούσεις στους πληγέντες για αγορά γης, αλλά και η βέβαιη ανάμειξη των τραπεζών στη διαχείριση της γης, μέσα από το δανεισμό στον οποίο θα αναγκαστούν να καταφύγουν οι πληγέντες, είναι βέβαιο ότι διευκολύνουν τέτοιους σχεδιασμούς, στο έδαφος πάντα της εμπορευματοποίησης και των αλλαγών χρήσης γης.

Δίπλα σ' αυτά δεν περνάει απαρατήρητη η συζήτηση για την «αποτελεσματικότητα της Πυροσβεστικής» που ενθαρρύνεται από συγκεκριμένα κέντρα, όχι στη βάση των ελλείψεων που υπάρχουν σε σχέδιο, προσωπικό και μέσα, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά ως «αδυναμία» του σημερινού «μοντέλου» και μηχανισμού πυρόσβεσης να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες.

Στο έδαφος αυτό, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι πυροσβέστες, επιταχύνονται διαλυτικές αναδιαρθρώσεις που ξεκίνησαν εδώ και μία 20ετία, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων πυροπροστασίας σε δήμους, ιδιώτες και εθελοντικές οργανώσεις. Ανάλογες πλευρές υπάρχουν και στην αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, για την οποία, όπως δείχνει και ο διορισμός του νέου επικεφαλής, θα αξιοποιηθεί και ΝΑΤΟική «τεχνογνωσία».

Είναι επομένως φανερό ότι «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται». Κι όπως δείχνουν τα πράγματα, η καταστροφή στην Ανατ. Αττική είναι μια ιδανική αναμπουμπούλα για το κεφάλαιο ώστε το κράτος του να προωθήσει σχέδια και μέτρα θωράκισης και διεύρυνσης της κερδοφορίας του.


Eurokinissi

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
Οι πυροσβέστες δεν έχουν πάρει μπότες και κράνη εδώ και 10 χρόνια!

Αποκαλυπτικές μαρτυρίες για τις τραγικές συνέπειες από την υποχρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος, που αναδείχτηκαν και στη φονική πυρκαγιά στην Ανατ. Αττική.


ΣΕΛ.  7


ΠΑΜΕ
Παρέμβαση για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα του ΟΑΕΔ

ΣΕΛ.  13
ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗ
Στους 92 έως τώρα οι νεκροί από την πυρκαγιά

ΣΕΛ.  7
ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ
Την Κυριακή 12 Αυγούστου η εκδήλωση προς τιμήν του ΔΣΕ

ΣΕΛ.  8

Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ