Κυριακή 11 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΙΟ "ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ" ΣΕΝΑΡΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ
1 Το ΝΑΤΟ επιμένει στον πυρηνικό εφιάλτη

Με το νέο πυρηνικό στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ δίνεται προτεραιότητα στην ανάπτυξη πιο "εύχρηστων" πυρηνικών όπλων, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όποτε οι ανάγκες της "συμμαχίας" το επιβάλουν

Ο πυρηνικός εφιάλτης συνεχίζει να πλανάται πάνω από τη Γη πενήντα ένα χρόνια μετά το ολοκαύτωμα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Τα πυρηνικά όπλα όχι μόνο διατηρούνται, αλλά και εκσυγχρονίζονται και εντάσσονται σε νέες πιο επιθετικές και επικίνδυνες στρατηγικές των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων οι οποίες διατηρούν τα όπλα του ολέθρου, χωρίς καν να έχουν τώρα το "άλλοθι" του "σοβιετικού κινδύνου". Στοχεύουν βέβαια σε αυτό που στόχευαν πάντοτε στην τρομοκράτηση και την καθυπόταξη των λαών.

Τα όπλα αυτά, σύμφωνα και με το αναπροσαρμοσμένο νέο επιθετικό δόγμα του ΝΑΤΟ που τέθηκε σε ισχύ μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στρατιωτικής και πολιτικής ισχύος και επιβολής της θέλησης αυτών που τα κατέχουν στις άλλες χώρες.

Ο προσανατολισμός του ΝΑΤΟικού πυρηνικού οπλοστασίου είναι κυρίως στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων πιο εύχρηστων,δηλαδή όπλων που σύμφωνα με τα σενάρια των ΝΑΤΟικών επιτελείων μπορούν να ενταχτούν στο σύγχρονο οπλοστάσιο του ΝΑΤΟ. Οπλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όχι σε έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο, που είναι τόσο απίθανος όσο και ολοκληρωτικά καταστροφικός, αλλά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με βάση τις σημερινές πολιτικοστρατιωτικές συνθήκες. Αυτά είναι τα τακτικά πυρηνικά όπλα,όπως μια ατομική βόμβα "περιορισμένης" ισχύος ή ένα βλήμα πυροβόλου με πυρηνική γόμωση.

Πιο "ρεαλιστικό" ένα πυρηνικό πλήγμα

Τα όπλα αυτά είναι ακόμα πιο τρομακτικά, γιατί η χρήση τους εντάσσεται στα τυχοδιωκτικά αμερικανο-ΝΑΤΟικά σενάρια, τα οποία φαντάζουν πιο ρεαλιστικά από έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο.Το πάτημα του κουμπιού που θα σήμαινε την εκτόξευση ενός διηπειρωτικού πυρηνικού πυραύλου, την εποχή που υπήρχε η Σοβιετική Ενωση, ήταν περισσότερο από σαφές ότι θα σήμαινε παγκόσμια καταστροφή, χωρίς νικητές και ηττημένους. Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα αρρωστημένα μυαλά των επιτελών του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η χρήση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου μπορεί να αποτελεί ένα ρεαλιστικό σενάριο, όταν οι "ανάγκες" της συμμαχίας το επιβάλλουν.Αλλοι φραγμοί δεν υπάρχουν. Δε λειτουργεί η αποτροπή που προκαλούσε ο φόβος του δεύτερου χτυπήματος και της κλιμάκωσης.

Αυτή είναι η νέα ΝΑΤΟική πυρηνική στρατηγική.Είναι η ίδια λογική των ίδιων δυνάμεων, που, για να πραγματοποιήσουν τη μεγαλύτερη και πιο φονική επίδειξη δύναμης που έγινε ποτέ στην ιστορία του πλανήτη μας, δε δίστασαν να θυσιάσουν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Οχι μόνο ποτέ δε μετάνιωσαν για την πράξη τους, αλλά σήμερα προσπαθούν να επιβάλουν την παγκόσμια κυριαρχία τους, κρατώντας στα χέρια τους ζωντανό αυτό το τέρας.

Οπλο τρόμου

Εξάλλου, η εμμονή τους στην πυρηνική λογική επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι διατηρείται στο ακέραιο το πυρηνικό οπλοστάσιο. Εκατοντάδες χιλιάδες "Χιροσίμες" και "Ναγκασάκια" κοιμούνται στα σπλάχνα του πλανήτη μας. Πάνω από 17.674 ατομικές βόμβες,σύμφωνα με στοιχεία της "Γκρίνπις", είναι αποθηκευμένες σε όλο τον κόσμο, που σε ισχύ ισοδυναμούν με μισό περίπου εκατομμύριο βόμβες της Χιροσίμα.

Ο αριθμός το 2003 αναμένεται να κυμανθεί στις 15.315,ποσότητα που είναι αρκετή να καταστρέψει πολλές φορές ολόκληρη τη Γη. Τα όπλα αυτά βρίσκονται υπό την κατοχή των πέντε πυρηνικών δυνάμεων, ΗΠΑ, Ρωσία (και στις άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες), Γαλλία, Μ. Βρετανία, Κίνα,ενώ ατομικά όπλα κατέχουν επίσης το Ισραήλ,η Ινδία και το Πακιστάν.Οσον αφορά τον εκσυγχρονισμό αυτού του οπλοστασίου γίνονται κατά καιρούς πυρηνικές δοκιμές.Από το 1945 που έγινε η πρώτη δοκιμή των όπλων του ολέθρου, στην έρημο του Νέου Μεξικού, μέχρι σήμερα, ο αριθμός τους έχει φτάσει τις 2.035.

Ο στόχος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι προφανής. Θέλουν με την πυρηνική υπεροπλία και την τρομοκρατία του πυρηνικού ολέθρου να επιβάλουν τη "νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων" και να κάμψουν έτσι κάθε φωνή αντίστασης των λαών και χωρών. Ταυτόχρονα, προκαλούν τεράστια οικολογική καταστροφή και σπαταλιούνται αστρονομικά ποσά πολύτιμα για την ανθρωπότητα, τη στιγμή που η φτώχεια, η πείνα και η εξαθλίωση μαστίζει πάνω από το 1/3 των κατοίκων του πλανήτη μας.

Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν και το υποκριτικό ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον κίνδυνο διασποράς των πυρηνικών όπλων στην πρώην Σοβιετική Ενωση, το οποίο αποτέλεσε προπέτασμα καπνού για τον αφοπλισμό αυτών των χωρών και την απόκτηση έτσι του πυρηνικού μονοπωλίου των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Πυρηνικός αφοπλισμός

Οι εργαζόμενοι, ο λαός και οι φιλειρηνικές οργανώσεις μπορούν και πρέπει να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα από την πορεία του πυρηνικού τρόμου, που εγκαινίασε ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, με πρόσχημα την παράδοση της Ιαπωνίας, τη συνέχισε με την ψεύτικη και υποκριτική δικαιολογία του κινδύνου από τη Σοβιετική Ενωση και την ακολουθεί σήμερα με το αιτιολογικό της ασφάλειας και της ειρήνης. Πίσω από αυτές τις ψεύτικες και υποκριτικές υποτιθέμενες αιτίες κρύβεται η μόνιμη επιδίωξη του ιμπεριαλισμού να υποτάξει τους λαούς και να επιβάλει τα συμφέροντα των πολυεθνικών, που εκτός των άλλων κερδίζουν τεράστια ποσά από την ανάπτυξη και παραγωγή των πυρηνικών όπλων.

Το μόνο αίτημα - απαίτηση που μπορεί να υπάρχει σήμερα είναι όχι μόνο η οριστική παύση των πυρηνικών δοκιμών, αλλά ο γενικός πυρηνικός αφοπλισμός. Ετσι, θα σταματήσει να κρέμεται πάνω από την ανθρωπότητα ο κίνδυνος του πυρηνικού ολοκαυτώματος, θα σταματήσει ένα μέρος της καταστροφής του περιβάλλοντος και θα εξοικονομηθούν πόροι για την αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων. Μόνο μια συμφωνία που θα προβλέπει την πλήρη απαγόρευση παραγωγής πυρηνικών όπλων, την καταστροφή αυτών που υπάρχουν και θα παρέχει διεθνείς εγγυήσεις για την εφαρμογή της, θα αποτελούσε ολοκληρωμένη και οριστική λύση του προβλήματος. Αυτή μπορεί να επιβληθεί με την πάλη των λαών και την ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ