Κυριακή 15 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΡΩΣΙΑ
Καταδικάζει την επίθεση και ζητάει σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο στρατηγός Σεργκέι Ρουτσκόι στη συνέντευξη στο υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας

Copyright 2018 The Associated

Ο στρατηγός Σεργκέι Ρουτσκόι στη συνέντευξη στο υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας
Η επίσημη αντίδραση της Ρωσίας για τα πυραυλικά χτυπήματα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, Βρετανίας και Γαλλίας, εκφράστηκε με ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος σημείωσε:

«Στις 14 Απρίλη, οι ΗΠΑ, με την υποστήριξη των συμμάχων τους, έπληξαν με πυραύλους τις εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και πολιτικών υποδομών της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας. Αυτό αποτελεί μια πράξη επιθετικότητας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους που είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, πράξη η οποία γίνεται χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά παράβαση του Χάρτη του ΟΗΕ και των κανόνων και αρχών του Διεθνούς Δικαίου».

Πρόσθεσε ακόμα: «Για άλλη μια φορά, όπως και πέρυσι, όταν οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στην αεροπορική βάση στη Συρία "Σαριάτ", ως πρόσχημα χρησιμοποιείται η χρήση χημικών παραγόντων κατά του άμαχου πληθυσμού - αυτήν τη φορά στην Ντούμα, ένα προάστιο της Δαμασκού. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, αφού επισκέφθηκαν τον τόπο του φερόμενου περιστατικού, δεν βρήκαν ίχνη χρήσης χλωρίου ή άλλων δηλητηριωδών ουσιών. Κανένας κάτοικος δεν επιβεβαίωσε τη χημική επίθεση. Ο Διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων έστειλε τους εμπειρογνώμονές του στη Συρία για να διευκρινίσει όλες αυτές τις περιστάσεις. Ωστόσο, μια ομάδα δυτικών χωρών αγνόησε κυνικά αυτό το γεγονός, αναλαμβάνοντας στρατιωτική δράση, χωρίς να περιμένει το αποτέλεσμα της έρευνας».

Στη συνέχεια, δικαιολογώντας την εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο στη Συρία, κάνει λόγο για «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η Ρωσία καταδικάζει αποφασιστικά την επίθεση στη Συρία, όπου οι Ρώσοι στρατιώτες βοηθούν τη νόμιμη κυβέρνηση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι ΗΠΑ με τις ενέργειές τους επιδεινώνουν περαιτέρω την ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία, την οποία υφίσταται ο άμαχος πληθυσμός, αντί να πολεμούν τους τρομοκράτες που βασανίζουν το λαό της Συρίας για επτά χρόνια, προκαλώντας ένα νέο κύμα προσφύγων από τη χώρα και την περιοχή στο σύνολό της.

Η σημερινή κλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία έχει καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο των διεθνών σχέσεων. Η Ιστορία θα θέσει τους πάντες στη θέση τους και έχει ήδη καταγράψει τη μεγάλη ευθύνη της Ουάσιγκτον για τα αιματηρά αντίποινα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ και της Λιβύης».

Και καταλήγει: «Η Ρωσία καλεί σε επείγουσα συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθούν οι επιθετικές ενέργειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους». Το Συμβούλιο στον ΟΗΕ είχε προγραμματιστεί για τις 6.00 το απόγευμα του Σαββάτου και το ρωσικό ψήφισμα καλούσε σε καταδίκη της επίθεσης στη Συρία. Τελικά στην ψηφοφορία 3 χώρες από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας το στήριξαν (Ρωσία, Κίνα, Βολιβία), 8 το καταψήφισαν (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, Πολωνία, Κουβέιτ, Ακτ. Ελεφαντοστού) και 4 απείχαν (Αιθιοπία, Καζακστάν, Ισημερινή Γουινέα και Περού).

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου της Ρωσίας, Μαρία Ζακχάροβα, είχε δηλώσει σε ανάρτηση στο «Facebook» τα εξής:

«Ο συριακός λαός δοκιμάστηκε πρώτα από την "Αραβική Ανοιξη", μετά από το "Ισλαμικό Κράτος", τώρα από "έξυπνους" αμερικανικούς πυραύλους. Η πρωτεύουσα μιας κυρίαρχης κυβέρνησης, που προσπαθεί επί χρόνια να επιβιώσει από μια τρομοκρατική επιδρομή, δέχτηκε επίθεση». Και πρόσθεσε: «Πρέπει να είσαι πολύ ανώμαλος για να επιτεθείς στην πρωτεύουσα της Συρίας ακριβώς τη στιγμή που είχε μια ευκαιρία για ένα ειρηνικό μέλλον».

Το απόγευμα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε ότι τα χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα και ότι η «χημική επίθεση» στην Ντούμα ήταν κατασκευασμένη, και κατήγγειλε για άλλη μια φορά την οργάνωση «Λευκά Κράνη», ενώ σημείωσε ότι η χώρα του θέλει να υπάρξει μια εμπεριστατωμένη έρευνα από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, κάτι που δεν θέλουν οι «Δυτικοί εταίροι».

Από την πλευρά του το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι «κανένας από τους πυραύλους "Κρουζ" που εκτοξεύτηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους δεν μπήκε στη ζώνη ευθύνης της ρωσικής αεράμυνας που προστατεύει τις εγκαταστάσεις στην Ταρτούς και τη Χμέιμιμ», ενώ ο στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι ενημέρωσε ότι «η συριακή αεράμυνα κατάφερε να αναχαιτίσει 71 από τους 103 πυραύλους «Κρουζ». Σημειώνει ότι αυτό έγινε με συστήματα «BUK», παραγωγής επί Σοβιετικής Ενωσης, και δεν χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονα σύστημα «S-300», ενώ η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει μ' αυτά τη Συρία. Επίσης σημειώνει ότι χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικά πλοία από την Ερυθρά Θάλασσα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ