Κυριακή 15 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Με καταμερισμό στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και στη συγκέντρωση πολεμικών μέσων

Το πλοίο «USS Porter» που πραγματοποίησε τη χτεσινή επίθεση, ελλιμενισμένο πρόσφατα στη Σούδα
Το πλοίο «USS Porter» που πραγματοποίησε τη χτεσινή επίθεση, ελλιμενισμένο πρόσφατα στη Σούδα
Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καμώνεται την «αθώα περιστέρα» για τη νέα επίθεση του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στη Συρία, σε «πλήρη ανάπτυξη» βρίσκονται οι διευκολύνσεις και οι υποδομές που παίζουν κρίσιμο ρόλο στο να ξεδιπλωθούν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί στην περιοχή, σε συντονισμό και με τις υπόλοιπες βάσεις που διατηρούν ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, η επίθεση έγινε από αμερικανικά βομβαρδιστικά «B1», βρετανικά «Tornado» που σηκώθηκαν από τη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου (πληροφορίες αναφέρουν ότι σημειώνεται τις τελευταίες μέρες «κινητικότητα» και στην έτερη βρετανική βάση στο νησί, στη Δεκέλεια), γαλλικά «Rafale» και «Mirage», που σηκώθηκαν από την Ιορδανία, και επίσης 3 αμερικανικά πλοία, τα «Porter», «Donald Cook» και «Higgins».

Από τα πλοία, το «Donald Cook» είχε δέσει προηγούμενα στη Λάρνακα, απ' όπου απέπλευσε στις 9 Απρίλη. Οπως αναφέρεται επισήμως από το Αμερικανικό Ναυτικό, η «προγραμματισμένη επίσκεψη» «ενίσχυσε τις σχέσεις ΗΠΑ - Κύπρου, καθώς τα δύο έθνη συνεργάζονται για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

Επίσης, μαζί με το «Porter» δένουν συχνά - πυκνά στη βάση της Σούδας για ανεφοδιασμό, επισκευές και γενικώς υποστήριξη, όντας στη δύναμη του 6ου αμερικανικού Στόλου, που περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική.

Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι τα δύο πλοία συμμετείχαν και πέρυσι τέτοιο καιρό σε αντίστοιχη επίθεση κατά του λαού της Συρίας, με το «Porter» να ανεφοδιάζεται τότε, λίγες μέρες πριν την επίθεση, από τη Σούδα.

Επιπλέον, πηγές αναφέρουν ότι πριν δυο μέρες, προκειμένου να «θολώσει τα νερά» σε σχέση με τις αμερικανικές προθέσεις, το «Donald Cook», ενώ αρχικά, μετά τον απόπλου από Λάρνακα, κατευθυνόταν προς Συρία, αντέστρεψε ρότα, δείχνοντας ότι κατευθύνεται προς Κρήτη. Σε κάθε περίπτωση, στην πορεία του αυτή ήταν υπό επιτήρηση από τη νεότευκτη ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Γκριγκόροβιτς».

Βάση υποστήριξης η Σούδα

Η Κρήτη, γενικώς, έχει την ...τιμητική της τις τελευταίες μέρες, στη διεκπεραίωση δυνάμεων, αλλά και ως «βάση υποστήριξης» και προπαρασκευής της νέας φάσης πολεμικών επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οπως προκύπτει από νεότερα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ριζοσπάστης», δεν ήταν μόνο τα δυο αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη (τύπου «MC-12S EMARSS» το ένα και «MC-12W Liberty» το άλλο) που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου την Πέμπτη.

Τουλάχιστον άλλο ένα τέτοιο αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (τύπου «MC-12W Liberty») προσγειώθηκε στο αεροπορικό σκέλος της βάσης της Σούδας τις προηγούμενες μέρες, μετά από περιπολίες στην Ανατολική Μεσόγειο, για να απογειωθεί ακολούθως με πορεία τη βάση του Αβιάνο στην Ιταλία.

Επιπλέον, επιβεβαιωμένες πληροφορίες κάνουν λόγο και για ένα ακόμη αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου RC - 135V (θεωρείται από τα σημαντικότερα αναγνωριστικά αεροπλάνα) που απογειώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα από τη Σούδα και πέταξε πάνω από την ακτογραμμή της Ανατολικής Μεσογείου, συλλέγοντας πληροφορίες και καταδεικνύοντας στόχους για την επικείμενη επίθεση.

Επίσης, εκτιμάται ότι υπάρχει ετοιμότητα στη βάση, όπως και σε άλλες αεροπορικές βάσεις στην Ελλάδα, για παροχή υποστήριξης σε αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη, όπως και UAV (μη επανδρωμένα), αλλά και ιπτάμενα τάνκερ των Αμερικανών (υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 10 από αυτά επιχειρούν αυτήν τη στιγμή στη Μεσόγειο, για εναέριο ανεφοδιασμό αμερικανοΝΑΤΟικών αεροσκαφών που πετούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου). Σύμφωνα δε με πηγές μεγάλη κινητικότητα και συγκέντρωση πολεμικού τύπου αεροσκαφών παρατηρείται τις τελευταίες μέρες και στην Ανδραβίδα.

Η Σούδα, εξάλλου, είναι και η μοναδική βάση στην περιοχή όπου μπορεί να δέσει το αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman», που μαζί με την αρμάδα συνοδείας του (άλλα 7 πολεμικά πλοία), πήρε εντολή και κατευθύνεται στην περιοχή.

Εξάλλου, σε ανάλογη περίπτωση, η Σούδα είχε πάρει «φωτιά», πριν κάποιες βδομάδες, όταν στην Ανατολική Μεσόγειο κατέπλευσε το αμερικανικό γιγαντιαίο πλοίο αμφίβιων επιθέσεων «Iwo Zima», στην αρμάδα συνοδείας του οποίου είχε ενταχθεί και το ελληνικό υποβρύχιο «Παπανικολής». Αεροσκάφη τύπου «MV-22 Osprey» μετέφεραν εφόδια στο προαναφερόμενο πλοίο, από τη Σούδα, με τους Αμερικανούς να εξάρουν για άλλη μια φορά τις τέτοιες δυνατότητες υποστήριξης από τη βάση.

Να καταγραφεί και το γεγονός ότι από τη Σούδα απέπλευσε χτες το πετρελαιοφόρο του αμερικανικού πολεμικού στόλου «Patuxent», χαράσσοντας πορεία προς τα ανατολικά. Το πετρελαιοφόρο είχε σταθμεύσει στη βάση και στις 2/4 και 26/3, σε ένα συνεχές πήγαινε - έλα εκεί αμερικανικών πλοίων.

Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι τις τελευταίες βδομάδες στελέχη των ΗΠΑ «περιδιαβαίνουν» όλη την Ελλάδα, επιθεωρώντας βάσεις και υποδομές, με πλέον χαρακτηριστική στο φόντο των πολεμικών προπαρασκευών τη συνεδρίαση την Πέμπτη της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας - ΗΠΑ», όπου παρουσία του αν. βοηθού υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Τ. Γκόφους, και του αν. βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζ. Κοέν,«οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για Μνημόνιο Κατανόησης για προβλήτα ΝΑΤΟ και εγκαταστάσεις ναυτικής υποστήριξης, καθώς και Τεχνική Διευθέτηση για ανάπτυξη αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ».

«Επιτηρώντας» τους διαύλους

Ταυτόχρονα, με τα πολεμικά μέσα να συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στην περιοχή, κρίσιμες αποδεικνύονται και οι υπηρεσίες «επιτήρησης» των διαύλων που παρέχει η κυβέρνηση σε «σταθερή βάση» στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά «σε ασφαλή απόσταση», όπως διαβεβαιώνουν στρατιωτικές πηγές, πλέει ελληνική φρεγάτα, η «Θεμιστοκλής», ενταγμένη στη δύναμη UNIFIL, που με «καπέλο» ΟΗΕ «αποτρέπει τη μεταφορά όπλων στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου».

Τέλος, τη δική του ξεχωριστή σημασία έχει το γεγονός ότι η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 (η «Αιχμή του Δόρατος» των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη νότια πτέρυγά του, Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, όπως παρουσιάζεται), η οποία βρίσκεται στο Αιγαίο κατόπιν πρόσκλησης και της ελληνικής κυβέρνησης και με πρόσχημα το Προσφυγικό ελέγχει τον κρίσιμο γεωστρατηγικά δίαυλο του Αιγαίου και τον πλου ρωσικών πλοίων προς Συρία, έχει αυξήσει το τελευταίο διάστημα την ισχύ πυρός της, εντάσσοντας στη δύναμή της βαριά πλοία ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, δηλαδή Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία, αλλά και δύο τουρκικά, αντί του ενός που είναι συνήθως η συνεισφορά της Αγκυρας στην εν λόγω ΝΑΤΟική αποστολή. Η ελληνική πλευρά συμμετέχει με τρία.

Ολα προσανατολισμένα σε μια επιχείρηση θαλάσσιας επιτήρησης, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την παρακολούθηση πλοίων όπως το ρωσικό «Alexandr Tkachenko», που από το ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα πέρασε το Βόσπορο, κατευθυνόμενο μέσα από το Αιγαίο (χτες έπλεε στα δυτικά της Λέσβου) προς το λιμάνι του Ταρτούς στη Συρία, φορτωμένο με ελαφρά περιπολικά πλοιάρια «03160 Raptor», πλοιάρια «BMK-T» που χρησιμεύουν στην υποστήριξη πλωτών γεφυρών και εξάτροχα εκτός δρόμου στρατιωτικά φορτηγά «Ural 4320»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ