Κυριακή 15 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στηρίζει και δικαιολογεί την επίθεση

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με ανακοίνωσή της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, στηρίζει την επίθεση ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας στη Συρία, υιοθετώντας το πρόσχημα της «απεχθούς επίθεσης με χημικά όπλα» πριν από λίγες μέρες στην Ντούμα, από την οποία «πέθαναν πολλά παιδιά, γυναίκες και άνδρες». Ωστόσο, συνεχίζει να κρατάει αποστάσεις από μια στρατιωτική συμμετοχή της στη Συρία, επιδιώκοντας να εμφανιστεί ως μια «ειρηνευτική» δύναμη, την ώρα που δικαιολογεί και στηρίζει το νέο έγκλημα κατά του συριακού λαού και διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο συνολικά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Ολα τα διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύουν την ευθύνη του καθεστώτος Ασαντ, το οποίο χρησιμοποίησε επίσης χημικά όπλα κατά του ίδιου του λαού του στο παρελθόν. Για μια ακόμη φορά, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ρωσία εμπόδισε την ανεξάρτητη διερεύνηση των γεγονότων με το βέτο της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», σημειώνει η γερμανική κυβέρνηση και προσθέτει πως γι' αυτόν το λόγο «οι Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι σύμμαχοί μας πραγματοποίησαν στοχευμένες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων του συριακού καθεστώτος», με στόχο «να περιοριστεί η ικανότητα του καθεστώτος να χρησιμοποιεί χημικά όπλα και να το εμποδίσει από περαιτέρω παραβιάσεις της Σύμβασης για τα Χημικά Οπλα».

«Υποστηρίζουμε αυτήν την ανάληψη ευθύνης από τους Αμερικανούς, Βρετανούς και Γάλλους συμμάχους μας, ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η στρατιωτική επιχείρηση ήταν απαραίτητη και έλλογη για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας της διεθνούς απαγόρευσης χρήσης χημικών όπλων και για την προειδοποίηση του συριακού καθεστώτος για περαιτέρω παραβιάσεις. Εκατό χρόνια μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όλοι μας καλούμε να αντιμετωπίσουμε τη διάβρωση της Σύμβασης για τα Χημικά Οπλα. Η Γερμανία θα υποστηρίξει αποφασιστικά όλες τις διπλωματικές ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση», καταλήγει η καγκελάριος.

Μάας: «Χρειαζόμαστε το διάλογο με τη Ρωσία»

Σε συνέντευξή του στο «Spiegel» το Σάββατο, η οποία δόθηκε πριν την επίθεση στη Συρία, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, σημείωσε: «Η χρήση χημικών όπλων στη Συρία πρέπει να τερματιστεί και δεν μπορεί να συνεχίζεται χωρίς συνέπειες» και «υποστήριξα από την πρώτη στιγμή τη γαλλική πρωτοβουλία, όπου χρησιμοποιούνται χημικά όπλα να τιμωρούνται οι υπεύθυνοι».

«Είμαστε σε στενή διαβούλευση με τους εταίρους μας, για να βρεθεί πολιτική λύση στη σύγκρουση με τη Συρία. Παρεμπιπτόντως, δεν υπήρξε συζήτηση για στρατιωτική συνεισφορά (σ.σ. της Γερμανίας) στη Συρία», είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ και απαντώντας στο «γιατί», συμπλήρωσε: «Σε αυτήν τη σύγκρουση, δεν είναι αυτός ο ρόλος που θέλουμε να παίξουμε σε συντονισμό με τους εταίρους μας».

Αποκρούοντας τις «κατηγορίες» ότι η Γερμανία δεν αναλαμβάνει «ευθύνη» και «αφήνει τους Αμερικανούς και άλλους να κάνουν την "ανήθικη δουλειά"», απάντησε ότι η Γερμανία είναι «ο δεύτερος μεγαλύτερος χρηματοδότης των Ηνωμένων Εθνών» και «συμμετέχει σε πλήθος ειρηνευτικών αποστολών». «Μόνο την περασμένη βδομάδα η γερμανική Βουλή αποφάσισε την επέκταση δυο εξωτερικών αποστολών του γερμανικού στρατού», πρόσθεσε.

Πάντως, σχετικά με τη στάση της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, υπογράμμισε πως «πρέπει να παραμείνουμε σε διάλογο με τη Ρωσία. Χρειαζόμαστε τη Ρωσία αν θέλουμε να επιλυθεί η σύγκρουση στη Συρία και όχι μόνο». «Χρειαζόμαστε τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο γείτονα της Ευρώπης. Αλλά και η Ρωσία μάς χρειάζεται, πολιτικά και - όχι λιγότερο - οικονομικά», είπε υπογραμμίζοντας την αλληλεξάρτηση που συνυπάρχει με τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Σχετικά με την επιβολή νέων κυρώσεων αν η Ρωσία κλιμακώσει την κατάσταση, απάντησε: «Δεν μας ενδιαφέρει οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση. Παρεμπιπτόντως, οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό ή απειλή, αλλά ένα πολιτικό μέσο που χρησιμοποιεί η Ευρώπη ενάντια στη Ρωσία για να επιτύχει συγκεκριμένους στόχους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρατιωτικές κινήσεις για κλιμάκωση της σύγκρουσης(2018-09-11 00:00:00.0)
Συνεχίζονται απειλές και παζάρια(2018-04-17 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της σύγκρουσης με νέα ιμπεριαλιστική επίθεση από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία(2018-04-15 00:00:00.0)
Αυξάνονται και πληθαίνουν οι τυχοδιώκτες του «Ισλαμικού Κράτους»(2014-08-20 00:00:00.0)
«Σκληρό πόκερ» μεταξύ ιμπεριαλιστών(2013-09-12 00:00:00.0)
Ξανά το πρόσχημα των «χημικών όπλων»(2013-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ