Κυριακή 15 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΓΑΛΛΙΑ
Με την προσοχή στραμμένη στο αλισβερίσι της επόμενης μέρας

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα νέα χτυπήματα στη Συρία αφορούν στη μοιρασιά του φυσικού πλούτου και των σφαιρών επιρροής στην ευρύτερη περιοχή έστειλε η Γαλλία. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία ξημερώματα, λίγο μετά τις επιθέσεις, αφού κατηγόρησε πάλι την κυβέρνηση Ασαντ για «παραβίαση του διεθνούς Δικαίου» συνέδεσε ξεδιάντροπα τη νέα επέμβαση με το στόχο «η Συρία να ξαναβρεί οριστικά την ειρήνη και να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή».

Ακόμα πιο χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Ζαν Υβ Λε Ντριάν, που, αφού έδωσε συγχαρητήρια στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας για τον «επαγγελματισμό» και την «ψυχραιμία» τους, είπε ότι η συριακή κρίση «επηρεάζει απευθείας την ασφάλεια της Γαλλίας και της Ευρώπης». Ισχυρίστηκε ότι η νέα επέμβαση «δεν στοχεύει τους συμμάχους του Ασαντ ούτε τον άμαχο πληθυσμό» και χαρακτήρισε προτεραιότητα την «επιστροφή στη σταθερότητα που απαιτεί πολιτική λύση».

Επίσης, σε μια περίοδο που οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν στο πεδίο της μάχης, ο Λε Ντριάν συμπεριέλαβε στις επιτακτικές ανάγκες, στις οποίες το Παρίσι θα εστιάσει τη δράση του το επόμενο διάστημα, «μια κατάπαυση του πυρός στο σύνολο της συριακής επικράτειας», αλλά και «ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, που πρέπει να βρεθεί με μια πολιτική λύση». Κατέληξε, λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε σε αυτήν την κατεύθυνση από αυτήν τη στιγμή, με όλες τις χώρες που μπορούν να συμβάλουν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ