Κυριακή 15 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμάκωση της σύγκρουσης με νέα ιμπεριαλιστική επίθεση από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία

Τα ξημερώματα του Σαββάτου έπληξαν πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους σε Δαμασκό και Χομς

Από τις επιθέσεις των ΗΠΑ - Βρετανίας - Γαλλίας στα περίχωρα της Δαμασκού

Associated Press

Από τις επιθέσεις των ΗΠΑ - Βρετανίας - Γαλλίας στα περίχωρα της Δαμασκού
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία εξαπέλυσαν τις πρωινές ώρες του Σαββάτου νέα ιμπεριαλιστική επίθεση στη Συρία, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη φερόμενη επίθεση με χημικά, πριν από μια βδομάδα, στην πόλη Ντούμα της Συρίας. Γύρω στις 4 το πρωί και για μια περίπου ώρα, πραγματοποίησαν συντονισμένες πυραυλικές επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ερευνητικά κέντρα σε Δαμασκό και Χομς.

Με τον τρόπο αυτό επέλεξαν να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των πολυετών επεμβάσεων που πραγματοποιούν στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο ισχυρών ανταγωνισμών για το μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής.

Παρ' όλα αυτά, εμφανής ήταν στις δηλώσεις τους η προσπάθεια να δείξουν ότι η επίθεση ολοκληρώθηκε σ' αυτή τη φάση, χωρίς να θίξουν ρωσικούς στόχους στη Συρία, υπολογίζοντας εμφανώς τις αντιδράσεις της Μόσχας, σύμμαχου της Συρίας και βασικού τους ανταγωνιστή στο πεδίο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Στην επίθεση, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν βομβαρδιστικά τύπου «Β-1» και εκτόξευσαν πάνω από 100 πυραύλους «Κρουζ», κυρίως από ναυτικές δυνάμεις που διατηρούν ανοιχτά της Συρίας, τονίζοντας πως οι πύραυλοι που εκτόξευσαν ήταν διπλάσιοι από αυτούς που χρησιμοποίησαν τον περσινό Απρίλη με παρόμοιο πρόσχημα.


Οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν τέσσερα καταδιωκτικά αεροπλάνα «Tornado», εξοπλισμένα με πυραύλους «Storm Shadow», που απογειώθηκαν από τη βάση τους στο Ακρωτήρι της Κύπρου. Οι Γάλλοι χρησιμοποίησαν βομβαρδιστικά τύπου «Rafale» και έριξαν τουλάχιστον 12 πυραύλους από φρεγάτες τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε «αρκετούς» από τους πάνω από 100 πυραύλους που χρησιμοποιήθηκαν και πως ορισμένοι από αυτούς «εκτροχιάστηκαν στην πόλη Χομς, προκαλώντας τον τραυματισμό τριών ατόμων».

Στη συνέχεια, η συριακή τηλεόραση έδειξε εικόνες από χιλιάδες πολίτες που έσπευσαν να γεμίσουν από νωρίς το πρωί τις κεντρικές πλατείες της Δαμασκού, κρατώντας στα χέρια συριακές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατά της επίθεσης των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Ο Πρόεδρος της χώρας Μπασάρ Ασαντ εμφανίστηκε από νωρίς στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί, ενώ αξιωματούχος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε την επίθεση ως «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Χάρτας του ΟΗΕ».

Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι θα μεταβεί κατά τον αρχικό σχεδιασμό η ομάδα επιθεωρητών του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ), που αναμενόταν εντός του Σαββάτου στην πόλη Ντούμα, σε περιοχές όπου φέρεται πως πριν από μια βδομάδα έγινε επίθεση με χημικά σε βάρος αμάχων.

Νέες απειλές και πιέσεις Τραμπ

Τη στιγμή που άρχισαν να πέφτουν οι πρώτοι πύραυλοι σε ανατολικά προάστια της Δαμασκού και σε περιοχές της πόλης Χομς, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, για να δικαιολογήσει τη νέα ιμπεριαλιστική επίθεση και να στείλει «μηνύματα» σε Ρωσία και Ιράν.

«Ο σκοπός των ενεργειών μας απόψε είναι μία ισχυρή αποτρεπτική δύναμη κατά της παραγωγής, διάδοσης και χρήσης χημικών όπλων. Αυτή η αποτρεπτική δύναμη είναι ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ» είπε ο Τραμπ και δήλωσε έτοιμος «να συνεχίσουμε αυτήν την απάντηση μέχρις ότου το συριακό καθεστώς σταματήσει τη χρήση απαγορευμένων χημικών παραγόντων»

Απευθυνόμενος σε Ρωσία και Ιράν, ξεπέρασε κάθε όριο υποκρισίας, λέγοντας: «Τι είδους χώρα θέλει να συνδέεται με το μαζικό φόνο αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών; Οι χώρες μπορούν να κριθούν από τους φίλους τους. Καμία χώρα δεν μπορεί να πετύχει στο τέλος προωθώντας χώρες - παρίες, κτηνώδεις τυράννους και φονικούς δικτάτορες».

Σε άλλο σημείο, πρόσθεσε: «Στη Συρία, οι ΗΠΑ, με μία μικρή δύναμη που χρησιμοποιούν για να εξαλείψουν ό,τι απέμεινε από το Ισλαμικό Κράτος, κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουν τον αμερικανικό λαό (...) Οι ΗΠΑ ξανάχτισαν τις φιλίες τους στη Μέση Ανατολή. Ζητήσαμε από τους εταίρους μας να αναλάβουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα για την εξασφάλιση της περιοχής τους, συμπεριλαμβανομένης της συνεισφοράς μεγάλων χρηματικών ποσών για τους πόρους, τον εξοπλισμό και ό,τι άλλο αφορά τις προσπάθειες κατά του ΙΚ. Η αυξημένη συμμετοχή από τους φίλους μας, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ, της Αιγύπτου και άλλων, μπορεί να εξασφαλίσει ότι το Ιράν δεν κερδίζει από την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους».

Στο ίδιο πνεύμα, σημείωσε ότι «η Αμερική δεν επιζητεί επ' αόριστον παρουσία στη Συρία, υπό καμία περίσταση» και ότι «αναζητούμε τη μέρα που θα μπορούμε να φέρουμε τους μαχητές μας πίσω στην πατρίδα, καθώς άλλες χώρες αυξάνουν τις συνεισφορές τους» στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, τόνισε πως η στρατιωτική δράση ήταν «αντίποινα» για την (αναπόδεικτη) επίθεση με χημικά, σφοδρότερα από τα περσινά, προσθέτοντας: «Είναι καιρός όλα τα πολιτισμένα έθνη να ενωθούν, επειγόντως, και να βάλουν τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, υποστηρίζοντας την ειρηνευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη».

Το διάγγελμα της Μέι

Το ίδιο διάστημα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ενημέρωνε τον βρετανικό λαό για τη νέα κλιμάκωση της επέμβασης στη Συρία, λέγοντας πως συμμετείχε στην επίθεση έκανε «για να σταματήσει αυτό το επίμονο πρότυπο συμπεριφοράς, όχι μόνο για την προστασία αθώων ανθρώπων στη Συρία από τρομερούς θανάτους και απώλειες από τα χημικά όπλα, αλλά και γιατί δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη διάβρωση της διεθνούς κατάστασης, που απαγορεύει τη χρήση τέτοιων όπλων».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει τα γεγονότα ως «αναπόφευκτα», υποστηρίζοντας: «Δεν υπάρχει πρακτική εναλλακτική από τη χρήση βίας για να υποβαθμιστεί και να αποτραπεί η χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς», ενώ προσπάθησε να καλύψει τα νώτα της απέναντι στις ρώσικες αντιδράσεις, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται για επέμβαση σε εμφύλιο πόλεμο. Δεν πρόκειται για αλλαγή καθεστώτος. Πρόκειται για περιορισμένη και στοχευμένη επίθεση, που δεν κλιμακώνει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει θύματα μεταξύ αμάχων».

Αργότερα το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου η Μέι προσπάθησε να δικαιολογήσει ξανά την επίθεση, ισχυριζόμενη πως οι μυστικές υπηρεσίες διέθεταν «σημαντικά στοιχεία» για τη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η επίθεση ήταν «δίκαιη και νόμιμη», μολονότι πραγματοποιήθηκε χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η δήλωση του Εμ. Μακρόν

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν: «Δεν χωρά αμφιβολία για τα γεγονότα και τις ευθύνες του συριακού καθεστώτος. Η κόκκινη γραμμή που έθεσε η Γαλλία το Μάη του 2017 παραβιάστηκε. Διέταξα συνεπώς τις γαλλικές Δυνάμεις να επέμβουν στο πλαίσιο διεθνούς επιχείρησης με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, στην κατεύθυνση του κρυμμένου χημικού οπλοστασίου του συριακού καθεστώτος».

Ακολούθως ο Γάλλος Πρόεδρος προσπάθησε και αυτός, όπως και οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, να καθησυχάσει το λαό του πως η επίθεση ήταν «περιορισμένη», με «συγκεκριμένο στόχο», τονίζοντας: «Η απάντησή μας περιορίζεται στο χτύπημα εγκαταστάσεων του συριακού καθεστώτος που επιτρέπουν την παραγωγή και χρήση χημικών όπλων». Σε επόμενο σημείο επικαλέστηκε το άρθρο 35 του γαλλικού Συντάγματος, διαβεβαιώνοντας πως θα γίνει - κατόπιν εορτής - «ενημέρωση» του γαλλικού κοινοβουλίου...

Στηρίζουν ΝΑΤΟ και ΕΕ

Την αμέριστη συμπαράστασή τους στην επίθεση ΗΠΑ - Βρετανίας - Γαλλίας εξέφρασαν από νωρίς το Σάββατο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μολονότι στη νέα επίθεση στη Συρία απέφυγαν να συμμετάσχουν άμεσα με στρατιωτικά μέσα οι Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία, ο Ντόναλντ Τουσκ με μήνυμά του στο «Twitter» υποστήριξε με θέρμη την επίθεση, αντανακλώντας τα γενικότερα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στην ΕΕ. Ισχυρίστηκε και αυτός ότι η επίθεση έγινε ώστε να αποσαφηνιστεί στο «συριακό καθεστώς», τη Ρωσία και το Ιράν, πως «δεν μπορούν να συνεχίσουν αυτήν την ανθρώπινη τραγωδία, τουλάχιστον όχι χωρίς κόστος». Ξεκαθάρισε επίσης πως η ΕΕ «θα σταθεί με τους συμμάχους μας στο πλευρό της δικαιοσύνης».

Ακολούθησε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, που ζήτησε να διαδραματίσει «η Ευρώπη μεγαλύτερο ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης και στην αποτροπή της επιδείνωσης των ανθρωπιστικών κρίσεων, όπως τα δεινά του λαού της Συρίας».

Η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, Φ.Μογκερίνι, δικαιολόγησε πλήρως το πρόσχημα της επιδρομής και κατά τα άλλα δήλωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η «πολιτική διαδικασία της Γενεύης» και ανακοίνωσε για τις 24-25 Απρίλη Διάσκεψη για την Συρία στις Βρυξέλες.

Αργότερα το μεσημέρι του Σαββάτου, το ΝΑΤΟ συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες. Ο γγ του, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε την υποστήριξή του «στις ενέργειες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας κατά των εγκαταστάσεων και των δυνατοτήτων των χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος, που θα μειώσουν την ικανότητά του να επιτεθεί περαιτέρω στους ανθρώπους της Συρίας με χημικά όπλα».

Σε άλλο σημείο, ο Στόλτενμπεργκ προέτρεψε και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να συμμετάσχουν σε επόμενες φάσεις επεμβάσεων στη Συρία, τονίζοντας ότι η «προστασία» διεθνών συμφωνιών κατά των χημικών όπλων απαιτεί «συλλογική και αποτελεσματική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας».

Αργότερα, πάντως, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ «διευκρίνισε» ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο «δεν είχε συμμετοχή» στην πραγματοποίηση των αεροπορικών και πυραυλικών πληγμάτων κατά συριακών στόχων.

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, παίζοντας για μία ακόμη φορά ρόλο «Πόντιου Πιλάτου», παρείχε ουσιαστικά κάλυψη στη νέα εγκληματική επίθεση ΗΠΑ - Βρετανίας - Γαλλίας στη Συρία, «ξεχνώντας» πως έγινε δίχως καν μία προσχηματική απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στη συνέχεια, κάλεσε υποκριτικά τις χώρες - μέλη του Οργανισμού σε... «αυτοσυγκράτηση σ' αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες».

Πρώτες αντιδράσεις Ρωσίας και Ιράν

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έσπευσε να επισημάνει ότι η συριακή αεράμυνα «στους τομείς ευθύνης της» στη Συρία κατέρριψε «71 από 103» πυραύλους και ότι δεν επλήγησαν ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη χώρα. Στη συνέχεια, το Κρεμλίνο καταδίκασε την επίθεση, επισημαίνοντας ότι θα «επιδεινώσει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία», αφετέρου ζήτησε την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθούν «οι εχθρικές ενέργειες» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους (δες αναλυτικά στις επόμενες σελίδες).

Πρώτος αντέδρασε ο ανώτατος Σιίτης ιερωμένος στο Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, που χαρακτήρισε την επίθεση «εγκληματική», εκτιμώντας πως θα έχει «ολέθριες επιπτώσεις» στην ευρύτερη περιοχή. Ακολούθησε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, επίσης προειδοποιώντας για τις «περιφερειακές συνέπειες» της «τυχοδιωκτικής ενέργειας». Επιπλέον, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί προειδοποίησε ότι η επίθεση κατά της Συρίας «μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση μεγαλύτερης καταστροφής στην Μέση Ανατολή», επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ μέσω τέτοιων επιθέσεων «επιδιώκουν να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ