Κυριακή 15 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Καλωσορίζει τη νέα επέμβαση και παζαρεύει

Τον γγ του ΝΑΤΟ υποδέχεται αύριο Δευτέρα στην Τουρκία ο Ερντογάν
Τον γγ του ΝΑΤΟ υποδέχεται αύριο Δευτέρα στην Τουρκία ο Ερντογάν
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε «κατάλληλη απάντηση» την επέμβαση στη Συρία, σε σχετική ανακοίνωση που ταυτόχρονα αντανακλά και το σκληρό «παζάρι» που η τουρκική αστική τάξη εντείνει με όλες τις πλευρές.

Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία θεωρεί την επιχείρηση που έφεραν σε πέρα νωρίς το πρωί ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία την κατάλληλη απάντηση στη χημική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε πολλούς αμάχους στην Ντούμα στις 7 Απρίλη. Καλωσορίζουμε αυτήν την επιχείρηση που ανακουφίζει την απαίτηση της ανθρωπότητας να απαντηθεί η επίθεση στην Ντούμα, για την οποία υπάρχουν ευρείες υποψίες ότι την έκανε το καθεστώς (Ασαντ)».

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι «επιθέσεις με όπλα μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων των χημικών όπλων, που πλήττουν αδιακρίτως αμάχους συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και ότι «έχει κρίσιμη σημασία τέτοια εγκλήματα να μη μένουν ατιμώρητα και πως η λογοδοσία θα διασφαλιστεί έτσι ώστε να εμποδιστεί η επανάληψη παρόμοιων εγκλημάτων». Καταλήγοντας, αναφέρει ότι «είναι ουσιαστικό η διεθνής κοινότητα, και ειδικά τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να συμφωνήσουν σε κοινά βήματα για να διασφαλιστεί ότι η χρήση χημικών όπλων δεν θα μείνει ατιμώρητη».

Αλλά και ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχήμ Καλίν, προτίμησε να αναφερθεί γενικά σε ευθύνες της «διεθνούς κοινότητας» (γενικά και όχι ειδικότερα του ΝΑΤΟ ή άλλων συνασπισμών της Δύσης), καλώντας την «να θεσπίσει μια συνολική πολιτική στρατηγική, που θα τερματίσει τους θανάτους εξαιτίας όλων των χημικών και συμβατικών όπλων». Νωρίτερα, είχε θεωρήσει «αδιανόητο» το να μείνουν αναπάντητες οι επιλογές του καθεστώτος Ασαντ, προσθέτοντας: «Οι προσπάθειες μόνο για την καταστροφή των χημικών όπλων δεν θα είναι αρκετή για τον τερματισμό της αστάθειας στην περιοχή. Στόχος πρέπει να είναι ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, φρόντισε να διευκρινίσει ότι οι επιτελάρχες των Τουρκίας και ΗΠΑ ήταν σε επαφή, σύμφωνα με εντολές των Προέδρων των δύο χωρών, αλλά και ότι «η βάση του Ιντσιρλίκ δεν χρησιμοποιήθηκε». Βάφτισε «καθαρή» τη στάση της Τουρκίας για την κατάσταση στη Συρία και είπε ότι η χώρα του «είναι ενάντια στο καθεστώς Ασαντ... αλλά και ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις συμπεριλαμβανομένων του "Ντάες", PKK, KCK, PYD/YPG (σ.σ. κουρδικών οργανώσεων)».

Στην Αγκυρα ο Στόλτενμπεργκ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι τη Δευτέρα 16 Απρίλη, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, «θα κάνει επίσκεψη εργασίας» στην Τουρκία. Τον Στόλτενμπεργκ θα δεχτεί ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, ενώ θα έχει συναντήσεις και με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας. «Οι συναντήσεις θα επιτρέψουν μια πλήρη επισκόπηση των συνεχιζόμενων ετοιμασιών για την επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 11-12 Ιούλη του 2018», περιορίζεται να αναφέρει το υπουργείο.

Η επίσκεψη Στόλτενμπεργκ γίνεται σε μια περίοδο που εντείνεται η συζήτηση για το μέλλον της συνεργασίας Τουρκίας - Δύσης, ειδικότερα των σχέσεων Τουρκίας με ΗΠΑ αλλά και ΝΑΤΟ, καθώς οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις πλέκουν ένα όλο και πιο σύνθετο κουβάρι ανταγωνισμών αλλά και συμβιβασμών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ