Κυριακή 15 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΚΙΝΑ
Ζητά επιστροφή στο «πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου»

Η Κίνα «αντιτίθεται συνεχώς στη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνουίνγκ, σε μια πρώτη αντίδραση του Πεκίνου για τις εξελίξεις. Οπως μετέδωσαν δυτικά ΜΜΕ, η Χούα είπε ότι η Κίνα «υποστηρίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών».

Τα ίδια ρεπορτάζ εμφάνισαν την εκπρόσωπο του κινεζικού ΥΠΕΞ να μιλά για μονομερή στρατιωτική δράση, που προσπερνά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και «προσθέτει νέους παράγοντες που περιπλέκουν την επίλυση του συριακού ζητήματος». Κατέληξε λέγοντας πως «η Κίνα πιστεύει ότι μια πολιτική λύση αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική έξοδο» και «καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιστρέψουν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και να λύσουν το ζήτημα μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων».

Αντιδράσεις άλλων χωρών

Την ισχυρότερη καταδίκη της νέας επίθεση κατά της Συρίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της εξέφρασε η κυβέρνηση της Κούβας. Σε ανακοίνωσή της, αφού αναφέρεται στο πρόσχημα της χρήσης χημικών όπλων, σημειώνει ότι «η μονομερής δράση, εκτός του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη του Οργανισμού και αποτελεί ύβρη εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, το οποίο οξύνει τη σύγκρουση στη χώρα και την περιοχή». «Η επαναστατική κυβέρνηση εκφράζει την αλληλεγγύη της προς το λαό και την κυβέρνηση της Συρίας», καταλήγει.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ, αναφερόμενο στις επιθέσεις, υποστήριξε ότι «θα δώσουν στην τρομοκρατία μια ευκαιρία επέκτασής της στην περιοχή», εκτιμώντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές σηματοδοτούν «μια επικίνδυνη εξέλιξη».

Το Ισραήλ επικρότησε την επίθεση στη Συρία, με τον Γιοάβ Γκαλάντ, που συμμετέχει στο ισραηλινό Συμβούλιο Ασφαλείας, να τονίζει ότι συνιστά «σημαντικό σήμα» προς το Ιράν, τη Συρία και τη λιβανέζικη «Χεζμπολάχ». «Η χρήση χημικών όπλων παραβιάζει μια κόκκινη γραμμή και η ανθρωπότητα δεν μπορεί πλέον να την ανέχεται», δήλωσε ο Γκαλάντ, προσθέτοντας ότι «η αμερικανική επίθεση στέλνει ένα σημαντικό σήμα προς τον Αξονα του Κακού - το Ιράν, τη Συρία και τη Χεζμπολάχ».

Αλλος Ισραηλινός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε πως το Ισραήλ είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τα πλήγματα. Ερωτηθείς πόσο έγκαιρα είχε ειδοποιηθεί, ο αξιωματούχος απάντησε: «Από 12 έως 24 ώρες πριν, πιστεύω». Ερωτηθείς αν το Ισραήλ βοήθησε στην επιλογή των στόχων, ο αξιωματούχος δήλωσε: «Οχι απ' όσο γνωρίζω».

Ο Ισραηλινός βουλευτής Οφέρ Σελάχ, που συμμετέχει στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, χαρακτήρισε την επίθεση «δικαιολογημένη», τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να είναι η τελευταία. «Είναι μια σημαντική ενέργεια από μόνη της (...) που πρέπει να αποτελέσει επίσης την αρχή μιας νέας τάξης», είπε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ