Τρίτη 3 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η πολυήμερη διακοπή της υδροδότησης αναδεικνύει την έλλειψη υποδομών

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η πολυήμερη διακοπή της υδροδότησης που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στους εργαζόμενους, σε επαγγελματίες, στη λειτουργία σχολείων, νοσοκομείων κ.α., αναδεικνύει την έλλειψη υποδομών και συντήρησης, για την οποία είναι υπεύθυνες τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή κυβέρνηση. Και καλεί την κυβέρνηση και την ΕΥΑΘ να πάρουν άμεσα μέτρα για την οριστική λύση του προβλήματος.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το γεγονός ότι ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ Σ. Φάμελλος ανέφερε, από το βήμα της πρόσφατης φιέστας του "αναπτυξιακού" συνεδρίου που οργάνωσε η κυβέρνηση, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα και την ασφάλεια του νερού της Θεσσαλονίκης, αποτελεί πρόκληση, τη στιγμή που ήταν γνωστό ότι ο συγκεκριμένος αγωγός είναι ηλικίας 40 ετών.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γ. Κρεστενίτης, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι "δεν μπορούν να δοθούν εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξουν νέα σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης".

Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΥΑΘ είναι υποχρεωμένες να πάρουν άμεσα μέτρα:

-- Για την αποκατάσταση της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού.

-- Για την άμεση και οριστική λύση του προβλήματος, με την αντικατάσταση του αγωγού και την ολοκλήρωση των έργων τροφοδοσίας από τον Αλιάκμονα.

Το γεγονός ότι αντίστοιχα έργα, όπως και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, καθυστερούν ή δεν σχεδιάζονται ολοκληρωμένα, αναδεικνύει ότι η ιεράρχηση της χρηματοδότησης υποδομών με βασικό κριτήριο την "υποβοήθηση" της καπιταλιστικής κερδοφορίας μπορεί να δημιουργήσει περιοδικά προβλήματα στην κάλυψη ακόμα και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, όπως η απρόσκοπτη τροφοδοσία με νερό.

Αποκαλύπτεται με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι η κρατική καπιταλιστική ιδιοκτησία, με τη διατήρηση του 50% +1 των μετοχών στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, το λεγόμενο και "Υπερταμείο", που ολοκληρώθηκε το φετινό Γενάρη με το πολυνομοσχέδιο για την τρίτη "αξιολόγηση", και η λειτουργία της Εταιρείας στη βάση του καπιταλιστικού κέρδους, δεν διασφαλίζουν την κάλυψη των αναγκών της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας για πρόσβαση σε ποιοτικές και φθηνές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως δεν διασφαλίζουν και τα συμφέροντα των εργαζομένων στην Εταιρεία. Οι πανηγυρισμοί υπουργείου και διοίκησης για το γεγονός ότι η ΕΥΑΘ καταγράφει και το 2017 κερδοφορία καταρρέουν μπροστά στις συνεχιζόμενες διακοπές υδροδότησης και δεν αφορούν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός της Θεσσαλονίκης μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από το γεγονός της πολυήμερης διακοπής της υδροδότησης. Οσο η ιδιοκτησία της γης, των υδάτινων πόρων, των δασών, των εργοστασίων επεξεργασίας νερού, των δικτύων ύδρευσης - άρδευσης, η υποδομή αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, αποτελούν πεδίο κερδοφορίας των κρατικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων και των μονοπωλίων, οι μόνοι χαμένοι θα είμαστε εμείς και τα παιδιά μας.

Γι' αυτό οι σημερινοί αγώνες ενάντια σε κάθε μορφή άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού, οι αγώνες για φθηνό, ποιοτικό νερό για όλους τους εργαζόμενους, για πλήρη σταθερή εργασία των εργαζομένων στον κλάδο, με διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, πρέπει να στοχεύουν στην ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού και του καπιταλιστικού συστήματος που την παράγει.

Στον αντίποδα της πολιτικής που ασκείται σήμερα και των προβλημάτων που δημιουργεί, το ΚΚΕ προβάλλει τη θέση ότι η αξιοποίηση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο.

Σ' αυτό το πλαίσιο, της εργατικής εξουσίας, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός θα μπορεί να προβλέπει και να διασφαλίζει τη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των κοινωνικών αναγκών και στον τομέα της ύδρευσης - αποχέτευσης, τη συντήρηση και ανάπτυξη όλων των απαραίτητων υποδομών».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org