Τρίτη 3 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Εκδηλώσεις τιμής στον ήρωα κομμουνιστή Ν. Μπελογιάννη

66 χρόνια συμπληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή (30 Μάρτη) από τη δολοφονία του ηρωικού μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκου Μπελογιάννη, και όπως κάθε χρόνο, οι Οργανώσεις του Κόμματος τον τίμησαν με εκδηλώσεις αφιερωμένες στη ζωή και τη δράση του, στη μνήμη και στο παράδειγμά του.

Στην Αθήνα, οι Οργανώσεις Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποίησαν μεγάλη εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», με ομιλία από τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Στο χώρο της εκδήλωσης στήθηκε επίσης έκθεση με αρχειακό υλικό σχετικό με τη ζωή και τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη. Επίσης στους συγκεντρωμένους διακινήθηκε ο καλαίσθητος φάκελος με τις κάρτες που αποτελούν αντίγραφα εικαστικών έργων, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν από κομμουνιστές στις εξορίες και τις φυλακές. Πρόκειται για το αναμνηστικό που διατίθεται από τις ΚΟ του ΚΚΕ και τη «Σύγχρονη Εποχή», και κυκλοφόρησε την περασμένη βδομάδα κατά την επίσημη παρουσίαση της έκθεσης αρχειακού υλικού για τα 100χρονα του ΚΚΕ στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

Ο Δ. Γόντικας, μιλώντας στους δεκάδες συγκεντρωμένους, ανέλυσε μεταξύ άλλων τη σημασία που έχει για το Κομμουνιστικό Κόμμα να αναπτύσσει την ικανότητά του να δουλεύει μαχητικά και ανυποχώρητα κάτω από όλες τις συνθήκες. Στάθηκε επίσης στις τρέχουσες εξελίξεις, στην ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς, αλλά και στα καθήκοντα που προκύπτουν για τους κομμουνιστές, για το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Από την εκδήλωση στην Αθήνα
Από την εκδήλωση στην Αθήνα
Η όμορφη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό αφιέρωμα από το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη».

Στο χωριό «Νίκος Μπελογιάννης» της Ουγγαρίας

Μεγάλη ήταν η συγκίνηση στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη, την Παρασκευή 30 Μάρτη, στο ιστορικό χωριό της Ουγγαρίας που φέρει το όνομα του εκτελεσμένου στελέχους του ΚΚΕ. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το δήμο του χωριού, με τη συμμετοχή της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ Ουγγαρίας και κατοίκων του χωριού. Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο δήμαρχος του χωριού, Κώστας Παπαλέξης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο Μπελογιάννης και η ιδεολογία του συνδέονται άμεσα με τις ρίζες και την ιστορία του χωριού και των κατοίκων του, τους γονείς και τις καταβολές τους.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, ο οποίος ευχαρίστησε τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο και μετέφερε τον θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό της ΚΕ του Κόμματος. Οπως είπε, «σάρκα από τη σάρκα του ΚΚΕ ο Μπελογιάννης, και η αλύγιστη στάση του αποτελεί μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της αιματοβαμμένης εκατόχρονης Ιστορίας του. (...) Το ΚΚΕ ήταν εκείνο που προσέδωσε στον Μπελογιάννη - όπως και σε χιλιάδες άλλους κομμουνιστές που θυσιάστηκαν - τα υψηλά ιδανικά, και τους διαπαιδαγώγησε στην ανιδιοτελή και αποφασιστική στάση. (...) Ο Μπελογιάννης ζει, γιατί ζει, αναπτύσσεται και αταλάντευτα παλεύει το κόμμα και το κίνημα που τον έθρεψε. Από εδώ, το χωριό Μπελογιάννη, το δηλώνουμε με πίστη ότι η αλήθεια θα λάμψει. Η υπεροχή του σοσιαλιστικού συστήματος δεν μπορεί να αποκρυφτεί, όσους τόνους λάσπης κι αν ρίξουν. Οι λαοί με την πάλη τους θα βρουν το δρόμο για μια κοινωνία όπου ο πλούτος θα ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».


Η εκδήλωση έκλεισε με αφιέρωμα στην απολογία του Ν. Μπελογιάννη και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του, στην κεντρική πλατεία του χωριού «Μπελογιάννης», που πήρε το όνομά του το 1952 με πρωτοβουλία των πολιτικών προσφύγων.


Στο χωριό «Μπελογιάννης» της Ουγγαρίας
Στο χωριό «Μπελογιάννης» της Ουγγαρίας

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org