Τρίτη 3 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Εύσημα στην κυβέρνηση για την εμπλοκή στα βρώμικα σχέδια

Μιλώντας στη Σχολή Εθνικής Αμυνας (ΣΕΘΑ) του ΥΠΕΘΑ

Το ρόλο της κυβέρνησης στην υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σκιαγράφησε ξανά χτες ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, και μάλιστα μιλώντας στη Σχολή Εθνικής Αμυνας (ΣΕΘΑ) του ΥΠΕΘΑ, σε ένα ακροατήριο ανώτερων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συνεχάρη μάλιστα τους αξιωματικούς για τη «δέσμευσή» τους να «συνεργαστούν» με τις ΗΠΑ ως «σύμμαχοι» προκειμένου «να εντοπίσουν τρόπους για να προωθήσουν τα κοινά τους στρατηγικά συμφέροντα», ενώ απαριθμώντας «απειλές» όπως τις «εν εξελίξει συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική», σημείωσε πως «η συνεργασία που προωθείται στη ΣΕΘΑ είναι μια σημαντική απόδειξη της δέσμευσής μας να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτές τις προκλήσεις».

Σε ό,τι αφορά την πλάτη που βάζει η κυβέρνηση στους στόχους που ορίζονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο πρέσβης έδωσε για άλλη μια φορά συγχαρητήρια γιατί «η Ελλάδα διαδραματίζει σήμερα ηγετικό ρόλο ως μία από τις λίγες μόνο χώρες που εκπληρώνει και υπερβαίνει τις εθνικές υποχρεώσεις της έναντι του ΝΑΤΟ», δηλαδή τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ να πηγαίνει για στρατιωτικές δαπάνες, προσθέτοντας ότι «είμαστε ευγνώμονες για τη δέσμευση της Ελλάδας» στο ΝΑΤΟ, καθώς και γιατί «και οι δύο χώρες μας συμφωνούν ότι οι συμμαχίες μας πρέπει να ενισχυθούν στο πλαίσιο του σημερινού στρατηγικού περιβάλλοντος», πρόσθεσε.

Συνέχισε σχετικά με τη γεωστρατηγική αξία της χώρας: «Η Ελλάδα καταλαμβάνει μια ιδιαίτερα απαιτητική στρατηγική γεωγραφία (...) Αλλά η Ελλάδα έχει επίσης αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία νέων συμμαχιών και τη σύγκληση μιας ολοένα διευρυνόμενης ομάδας περιφερειακών εταίρων με αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία», συμπλήρωσε, επαινώντας την κυβέρνηση και για τη βρωμοδουλειά να «δένει» και άλλες χώρες της περιοχής στα προτάγματα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πάιατ δήλωσε καθαρά ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν έντονα» τις σχέσεις με Ισραήλ, Κύπρο και Αίγυπτο, όπως «και άλλες αναδυόμενες στρατηγικές γεωγραφίες», ενώ ως παράδειγμα έφερε την πρόσφατη άσκηση «Ηνίοχος», μια πραγματική πρόβα πολέμου, όπου συμμετείχαν πιλότοι και μαχητικά από ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Υπηρεσίες διεκπεραίωσης στην κόντρα με τη Μόσχα

Στο ίδιο τέμπο, συνέχισε: «Θεωρούμε ότι η θέση της Ελλάδας είναι κρίσιμη και μοναδική στον κόσμο, και ειδικότερα κατά μήκος της νότιας πλευράς της Ευρώπης. Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω στο σημείο σύνδεσης τριών χωριστών συνόλων στρατηγικών προβλημάτων. Αφενός, υπάρχει η συνεχιζόμενη συριακή διαμάχη, η απειλή του Ιράν και οι ασύμμετρες απειλές από την Ανατολική Μεσόγειο. Στα νότια, η αστάθεια και η εμφάνιση προσφύγων και άλλα προβλήματα που προέκυψαν από μια ακόμη προς επανενοποίηση Λιβύη, και στο βορρά η κακοήθης επιρροή της Ρωσίας που ασκήθηκε μέσω της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας και της αυξημένης στρατιωτικοποίησης της Μαύρης Θάλασσας. Η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στην αντιμετώπιση και των τριών αυτών προβλημάτων».

Φρόντισε δε να παραπέμψει στη Στρατηγική Εθνικής Αμυνας των ΗΠΑ, που «δηλώνει σαφώς ότι ο διακρατικός στρατηγικός ανταγωνισμός, και όχι η τρομοκρατία, αποτελεί σήμερα το κύριο μέλημα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ». Σε αυτήν τη βάση, καταδίκασε εκ νέου ενέργειες της Μόσχας, μίλησε για «συλλογική αντίδραση» απέναντί της και εξήρε το ρόλο της Ελλάδας στην υλοποίηση ασκήσεων όπως η «Atlantic Resolve», που δοκιμάζουν στην πράξη σχέδια ταχείας μεταφοράς δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία:

«Φέτος η Ελλάδα συνέβαλε τεράστια στην επιτυχία της Atlantic Resolve, επιτρέποντας σε ένα σημαντικό τμήμα της 10ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (σ.σ. των ΗΠΑ) να εισέλθει στο ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και να αναχωρήσει από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ως αποτέλεσμα, αποδείχθηκε η ικανότητα υλικοτεχνικής υποστήριξης της Συμμαχίας, η διαλειτουργικότητα και η ικανότητα αποτελεσματικής κινητοποίησης πόρων. Διαπιστώσαμε επίσης έναν καλύτερο και πιο καινοτόμο τρόπο για να χρησιμοποιήσουμε υπάρχοντες πόρους εδώ στην Ελλάδα για να επιτύχουμε τους κοινούς και πολυμερείς στόχους μας, κάτι που σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε στο μέλλον». Γενικόλογες φράσεις που πρέπει να διαβαστούν σε συνδυασμό με τα σχέδια για την εδραίωση αμερικανικής βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, σε συνδυασμό με το λιμάνι της και τη χρήση του οδικού δικτύου έως το Ορμένιο.

«Σημαιοφόρος» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια

Στη συνέχεια ο Πάιατ έδωσε εύσημα και για τις υπηρεσίες της κυβέρνησης στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στα Βαλκάνια: «Στην ίδια κατηγορία, θα ήθελα να επισημάνω τα Βαλκάνια ως μια ιδιαίτερα εύθραυστη περιοχή όπου εκτιμούμε την ηγεσία της Ελλάδας στην προώθηση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Εκτιμούμε επίσης την υποστήριξη της Ελλάδας στον αγωγό TAP και τον διασυνδετήριο IGB, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας», υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι ένας βασικός σύμμαχος και ένας πυλώνας σταθερότητας σε αυτήν την ευμετάβλητη περιοχή, και θα τη δούμε ως ενεργειακό κόμβο της Νότιας Ευρώπης».

Κατέληξε λέγοντας: «Αυτό που οι ΗΠΑ είναι σε θέση να επιτύχουν σε αυτό το μέρος του κόσμου μαζί με τους συμμάχους μας, οφείλεται εν πολλοίς στην ισχυρή διμερή αμυντική σχέση που απολαμβάνουμε με την Ελλάδα και τις περιφερειακές συνεργασίες που μοιράζονται από κοινού Ελλάδα και ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ