Τρίτη 3 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μοιραία εξέλιξη όταν το νερό είναι εμπόρευμα

Κοστοβόρες χαρακτηρίζει η ΕΥΑΘ τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης

Από παλιότερη κινητοποίηση

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση
Αποκαταστάθηκαν χτες και τα τελευταία προβλήματα υδροδότησης που παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη, από την περασμένη Τρίτη, εξαιτίας μεγάλης βλάβης στον κεντρικό αγωγό υδροδότησης της πόλης από τις πηγές της Αραβησσού, που τροφοδοτεί με νερό, μαζί με τον Αλιάκμονα, το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Η αντιπαράθεση που υπάρχει ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το ποιος έχει την ευθύνη είναι εντελώς αποπροσανατολιστική, καθώς με αυτήν επιχειρείται να κρυφτεί η ουσία του προβλήματος, που είναι η μετατροπή του νερού σε εμπόρευμα και η εκμετάλλευσή του για την καπιταλιστική κερδοφορία, είτε κρατικών είτε ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χτες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Γ. Κρεστενίτης, ζήτησε συγγνώμη από το λαό της πόλης για την πολυήμερη ταλαιπωρία και ανακοίνωσε ότι η διοίκηση της ΕΥΑΘ εξετάζει μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών και ενίσχυσης ευαίσθητων δομών, όπως νοσοκομεία και σχολεία. Παράλληλα, επέμεινε ότι τεχνικά δεν υπήρχε καμία άλλη δυνατότητα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της θραύσης του αγωγού της Αραβησσού, ούτε και μπορούσε να περατωθεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Σε σχέση με την κατανομή των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού (περίπου το 70% της κανονικής συνολικής παροχής) είπε ότι «εφαρμόσαμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα εξασφάλιζε δίκαιη κατανομή τροφοδοσίας, με όλους τους περιορισμούς που επιβάλλει το υπάρχον υδροδοτικό σύστημα, φροντίζοντας να μη δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα στο δίκτυο». Θυμίζουμε ότι ο κεντρικός αγωγός της Αραβησσού τροφοδοτεί με 80.000 - 90.000 κ.μ. νερού τη μέρα το δίκτυο, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής τροφοδοσίας της Θεσσαλονίκης. Είναι ένας αγωγός που έχει μήκος 55 χιλιομέτρων, διάμετρο εσωτερική 1,65 μέτρων και ο οποίος λειτουργεί από το 1977. Οπως ανέφεραν τα στελέχη της ΕΥΑΘ, στα 40 και πλέον χρόνια λειτουργίας του αγωγού της Αραβησσού, έχουν εκδηλωθεί 5 βλάβες που οδήγησαν σε πολυήμερες διακοπές της υδροδότησης και δεν έχει συντηρηθεί ποτέ. Ποτέ επίσης δεν ιεραρχήθηκε η ανάγκη κατασκευής δεύτερου αγωγού, λόγω υψηλού κόστους.

Με κριτήριο το κόστος

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ πρόσθεσε μάλιστα ότι επί σειρά ετών «ο προσανατολισμός της εταιρείας είναι η επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού, γιατί, σε σχέση με τυχόν αντικατάσταση του αγωγού της Αραβησσού, είναι λύση λιγότερο κοστοβόρα και δεν αφήνει τους πολίτες επί μακρόν χωρίς νερό». Το έργο αυτό, της επέκτασης της Α2 φάσης της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού Θεσσαλονίκης, που θα αυξήσει κατά 150.000 κ.μ. τη μέρα την παροχή πόσιμου νερού από τον Αλιάκμονα, απεντάχθηκε τον Ιούλη του 2014 από την τότε κυβέρνηση, αν και είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, και το Μάρτη του 2018 υποβλήθηκε για ένταξη στο ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας, όμως παράλληλα διερευνάται η δυνατότητα χρηματοδότησής του από την ΕΥΑΘ.

Στο μεταξύ, χτες, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Α. Τζιτζικώστας, και οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης προσέφυγαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λ. Τσόγκα, ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες για το τι συνέβη καθώς και για τη λήψη μέτρων για να μην επαναληφθεί μία τέτοια κατάσταση. Οι δήμαρχοι ζήτησαν να διερευνηθεί εάν η διοίκηση της ΕΥΑΘ γνώριζε το πρόβλημα και μπορούσε να προβλέψει τη διαρροή. Θυμίζουμε ότι ο εισαγγελέας έχει ζητήσει από την Πέμπτη να διενεργηθεί διπλή έρευνα για το θέμα της ΕΥΑΘ και να εξεταστεί εάν έχουν τελεστεί κακουργήματα.

Το θέμα της ΕΥΑΘ συζητήθηκε και στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Α. Τζιτζικώστας επανέφερε το ζήτημα συμμετοχής της Τοπικής Διοίκησης στη λειτουργία της ΕΥΑΘ ΑΕ, ενώ επανήλθε με πολλούς τρόπους η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ με συμμετοχή της Τοπικής Διοίκησης. Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασίλης Ρέβας στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι τα προβλήματα στην ύδρευση προκαλούνται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διαχείρισης του νερού, που το έχει καταστήσει εμπόρευμα και μάλιστα ακριβοπληρωμένο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ