Υπό την παρουσία στελεχών επιχειρήσεων από το χώρο της Ενέργειας και της βιομηχανίας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος παρουσίασε χτες, κατά τη διάρκεια ημερίδας, τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το επονομαζόμενο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» (ΕΣΕΚ).
Οπως είπε ο υπουργός Γ. Σταθάκης, επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί σύντομα με τη «μέγιστη δυνατή συναίνεση», ώστε να υποβληθεί μέχρι το τέλος του έτους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόσθεσε πως οι κατευθύνσεις της ΕΕ θέτουν υψηλά επίπεδα συμμετοχής των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μείγμα, που θα πρέπει μέχρι το 2030 να φτάσει στο 30% και αντίστοιχα να έχει μειωθεί η κατανάλωση Ενέργειας κατά 30%, ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση των «πράσινων» επιχειρηματικών σχεδίων κινούνται και τα όσα ανέφερε για τη δέσμευση έως σήμερα κονδυλίων ύψους 1 δισ. ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ» και επιπλέον 2 δισ. ευρώ για την «ενεργειακή αναβάθμιση» δημόσιων κτιρίων, μέσω πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ο σχεδιασμός του υπουργείου περιλαμβάνει επίσης την προώθηση χρήσης «εναλλακτικών καυσίμων» στις μεταφορές, αρχής γενομένης από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και στη ναυτιλία, ώστε μέχρι το 2020 να προσεγγίσει η Ελλάδα τον στόχο της ΕΕ για χρήση Ενέργειας στις μεταφορές που έχει παραχθεί από ΑΠΕ σε ποσοστό 10% επί του συνόλου.
Το άνοιγμα αυτών των νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο όπως και τα αντίστοιχα κονδύλια που αξιοποιούνται σε αυτήν την κατεύθυνση αποτελούν «χαράς ευαγγέλια» για τους μεγάλους κατασκευαστικούς και ενεργειακούς ομίλους, για λογαριασμό των οποίων άλλωστε χαράσσεται το «εθνικό» σχέδιο για την Ενέργεια.
Ενδεικτικά, κατά τις παρεμβάσεις τους στην ημερίδα οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ και της «Motor Oil», αναφέρθηκαν στα επιχειρηματικά τους σχέδια και την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα που δημιουργούν η στροφή προς τις ΑΠΕ και η ενίσχυση χρήσης «εναλλακτικών καυσίμων». Χαρακτηριστική ήταν επίσης η παρέμβαση του εκπροσώπου των επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρισμού από αιολικές εγκαταστάσεις, που έδωσε έμφαση στις διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα και γενικότερα στις επενδύσεις στα δίκτυα ηλεκτρισμού με στόχο τις εξαγωγές.
Ταυτόχρονα, ακόμη και η ενεργειακή φτώχεια, που διαρκώς μεγαλώνει για το λαό, ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, αξιοποιείται από το υπουργείο ως πρόσχημα για την προώθηση των λεγόμενων «ενεργειακών συνεταιρισμών» και άλλων τέτοιων σχημάτων. Ως προς αυτό το ζήτημα η παρέμβαση του εκπροσώπου της «GreenPeace» ήταν άκρως αποκαλυπτική, σημειώνοντας την «ανάγκη» η ενεργειακή φτώχεια να «καταπολεμηθεί» όχι με τη σημερινή επιδοματική πολιτική αλλά μέσω πολιτικών για την «εξοικονόμηση ενέργειας» και την «ιδιοπαραγωγή»...