Τρίτη 3 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Συνεχίζει να «ανακατεύει» το πολιτικό σκηνικό

Σε μοχλό πολιτικών διεργασιών, κυρίως σε ό,τι αφορά το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, πέρα από το ρόλο της για τη θωράκιση του αστικού κράτους, εξελίσσεται η υπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Μιλώντας στο «αναπτυξιακό» συνέδριο της Ανατολικής Αττικής, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τα περί «προοδευτικής» συνταγματικής αναθεώρησης, είπε ότι όσοι αντιδρούν «φοβούνται τις θεσμικές τομές» και είναι «ταυτισμένοι με το χτες», ενώ υπέδειξε ως έναν τέτοιο φόβο τους την άρση του καθεστώτος προστασίας του νόμου περί ευθύνης υπουργών, «που είχε ως εμπνευστή τον κ. Βενιζέλο». Επαίνεσε δε προσωπικά την Φώφη Γεννηματά, που «ως προς το θέμα της αναθεώρησης συμφωνεί ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από αυτήν τη Βουλή», καθώς «οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί όχι απλά για να ανοίξει η αναθεώρηση, αλλά και για να διαμορφωθεί μια πλειοψηφία των 180 βουλευτών σε ένα πλαίσιο προοδευτικών τομών, σήμερα υπάρχουν».

Με άρθρο της στην εφημερίδα «Τα Νέα», η Φώφη Γεννηματά υπεραμύνθηκε της σχετικής διαδικασίας, προσθέτοντας πως «όσοι αρνούνται τη συζήτηση γι' αυτό με τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνούν ότι η συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και αποσιωπούν τη δυνατότητα της σημερινής πλειοψηφίας να καθορίσει τα άρθρα της αναθεώρησης μόνη της, ερήμην μας».

Απαντώντας στον πρωθυπουργό ο Ευ. Βενιζέλος, αφού αρνήθηκε ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι δικός του, συνέστησε στον πρωθυπουργό να μην ανησυχεί, καθώς «η επόμενη Βουλή θα ασχοληθεί με τις ευθύνες τις δικές του και των υπουργών του», ενώ απευθυνόμενος προς την Φ. Γεννηματά, είπε ότι κάποιοι «προτείνουν να κινηθεί μια διαδικασία που αριθμητικά (και άρα πολιτικά) ελέγχεται» από τον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «είδαμε τρία χρόνια τώρα πώς αντιλαμβάνεται το Σύνταγμα, τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη, τη λειτουργία του Κοινοβουλίου».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org