Τρίτη 3 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Στοχοποιημένος ο Παύλος Φύσσας, τον έψαχνε η ναζιστική οργάνωση

Παλιότερο στιγμιότυπο από τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Eurokinissi

Παλιότερο στιγμιότυπο από τη δίκη της Χρυσής Αυγής
Πολύ σημαντικά τα στοιχεία που είδαν τη δημοσιότητα χτες στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή από τη διαδικασία της ανάγνωσης των εγγράφων. Το πρώτο είναι η τηλεφωνική συνομιλία (από άρση τηλεφωνικού απορρήτου) του στρατολογητή του Ρουπακιά, χρυσαυγίτη Νικόλαου Αποστόλου (υπεύθυνος των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής του Πειραιά), που είναι πράγματι αποκαλυπτική, αφού ακούγεται ξεκάθαρα ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν στοχοποιημένος. Ακούγεται σε διάφορα σημεία μεταξύ άλλων από τις τηλεφωνικές συνομιλίες ότι «(...) τον ψάχναμε τόσο καιρό...», ή σε άλλο σημείο ο Αποστόλου ακούγεται να λέει «θυμάσαι που τους είχαμε πετύχει και κατεβήκαμε μετά με τον Δεβελέκο (σ.σ. πρωτοπαλίκαρο του αρχηγού Μιχαλολιάκου) και τον Μάκη και τον ψάχναμε» και πάλι για τον Φύσσα και την παρέα του «αυτούς τους ψάχναμε πολύ καιρό, είχαμε πάει και με τους Περαματιώτες 3 φορές "Ρεσάλτο"»...

Ο Αποστόλου ακούγεται να λέει ότι αυτός είχε βάλει τον Ρουπακιά στα τάγματα εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης: «Τον είχα βάλει εγώ στις ομάδες ασφαλείας». Αναφέρει επίσης πως στη δολοφονία του Φύσσα και στο κυνηγητό που προηγήθηκε ήταν ο Τσάκας και όλοι «τους κυνηγήσανε ρε, δεν έγινε μέσα στην καφετέρια (...) ήταν Τσάκας και όλοι αυτοί (...) ήταν εκεί και ο Τσάκας στο σκηνικό...», αναφερόμενος με το υποκοριστικό του σε γνωστό στέλεχος της τοπικής οργάνωσης.

Και από τις τηλεφωνικές συνομιλίες προκύπτουν και άλλες «δουλειές» της Χρυσής Αυγής, όπως πως ήταν «νονοί» σε βραδινά κέντρα Ελλήνων και πουλούσαν προστασία και σε αλλοδαπούς: «Είμαστε μια ομάδα καλή, 15 άτομα, και λέω τι το κάνουμε πού το πάμε (...) μάλλον θα δουλέψουμε στο "Caramel"», λέει ο χρυσαυγίτης Αποστόλου. Σε άλλο σημείο λέει χαρακτηριστικά: «Σου 'χει κάνει αίτημα φιλίας ένας Δημήτρης, μποξέρ, δέξου τον είναι απ' τη φρουρά του αρχηγού και ρωτάει αν πλακώνεις και τέτοια»...

Επίσης ακούγεται για πολλοστή φορά για την ιεραρχία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης ότι «ναι μωρέ, αυτό είναι η ιεραρχία πώς πήγαινε, για να κάνεις κάτι παίρνεις πρώτα τον Γιάννη (σ.σ. τον Λαγό), ο Γιάννης το λέει στον Μεγάλο (Μιχαλολιάκο) και αν δώσει το ΟΚ ο μεγάλος, πας», λέει ο Αποστόλου.

Σοβαρά ερωτήματα

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές όμως είναι και οι συνομιλίες του πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής Αντώνη Ανδρουτσόπουλου, γνωστού και ως «Περίανδρου», που καταδικάστηκε αμετάκλητα, για απόπειρα ανθρωποκτονίας του Δημήτρη Κουσουρή, όταν τον Ιούνη του 1998 ο τότε φοιτητής υπέστη επίθεση έξω από την Ευελπίδων από τάγμα εφόδου 10 ατόμων με ρόπαλα, με επικεφαλής τον τότε υπαρχηγό της.

Στις τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ άλλων ακούμε τον Ανδρουτσόπουλο να εμπλέκει τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκο, και τον βουλευτή της Ηλ. Παναγιώταρο, στη δολοφονική επίθεση κατά του Κουσουρή. Αναφέρει σχετικά: «Αν ανοίξω το στόμα μου, στέλνω φυλακή για φυσικό αυτουργό τον Παναγιώταρο και ηθικό τον Μιχαλολιάκο (...) αν πω την αλήθεια, ότι ένας από αυτούς είναι ο Παναγιώταρος και ότι με έβαλε ο Μιχαλολιάκος...».

Στο σημείο αυτό, πρέπει να επισημανθεί ότι οι παραπάνω αναφορές του Ανδρουτσόπουλου, οι οποίες άλλωστε έχουν δημοσιοποιηθεί στον Τύπο εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον, σε συνδυασμό και με την πιο πάνω αμετάκλητη απόφαση καταδίκης του, η οποία αναγνώστηκε σε προηγούμενη δικάσιμο και αναφέρει ότι στη συγκεκριμένη απόπειρα δολοφονίας εμπλέκονται και άλλα άτομα της Χρυσής Αυγής που δεν ταυτοποιήθηκαν, δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα για το γεγονός ότι δεν έχει διαταχθεί ακόμα από την Εισαγγελία ούτε καν η διενέργεια σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ επίκειται άμεσα η παραγραφή της ποινικής ευθύνης τους!

Επίσης, ο πρώην υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής αναφέρει σχέσεις της Χρυσής Αυγής με ΕΥΠ, Αστυνομία: «Είχαν προστασία από μυστικές υπηρεσίες, ΕΥΠ, από δικαστές κολλητούς του Μιχαλόλια (σ.σ. αναφέρεται στον αδερφό του αρχηγού της Χρυσής Αυγής)». Σε άλλο σημείο: «Ο αδερφός του έχει τις διασυνδέσεις, μιλάει με τις υπηρεσίες ο Τάκης (...) άλλαξε επώνυμο για να διαχωριστεί από τον αδερφό του τη δεκαετία του '80 που έμπαιναν οι βόμβες»...

Κάνει επίσης λόγο για μπραβιλίκια, εκβιασμούς, δωροληψίες της Χρυσής Αυγής και αναφέρει σχετικά στοιχεία, ενώ αναφέρεται και στην πρώτη ομάδα κρούσης που οργάνωσε και την ονόμασε «Πρωτεσίλαο». «Τα είχαν πάρει από μένα όλα αυτά τα καπέλα και τα μπλουζάκια, είχαμε μια ομάδα τον Πρωτεσίλαο (...) τα ξέρανε οι υπηρεσίες (...) κάναμε πράγματα γ...με και δέρναμε, είχαμε κοντόκανες ...σε εποχές πολύ απαγορευμένες»... Σημειωτέον ότι στο υλικό της δικογραφίας έχει κατατεθεί από τον δημοσιογράφο Δ. Ψαρρά, εκτός από το αρχικό καταστατικό της οργάνωσης, και ο δισέλιδος κανονισμός της ομάδας «Πρωτεσίλαος», τον οποίον αρνούνται τα ηγετικά στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org