Τετάρτη 28 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΒΑΡΝΑ
Ενα ακόμα επεισόδιο στο σύνθετο παζάρι που διεξάγεται στην περιοχή

Φραστικές καταδίκες της Τουρκίας τροφοδότησαν την κυβερνητική προσπάθεια εφησυχασμού του λαού, παρά τις επικίνδυνες εξελίξεις

Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο

Copyright 2018 The Associated

Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο
Μηνύματα αναθέρμανσης του παζαριού ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία, στο πλαίσιο της «στρατηγικής τους σχέσης», όπως έσπευσε να υπογραμμίσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, εξέπεμψε η ευρωτουρκική Σύνοδος στη Βάρνα της Βουλγαρίας, το βράδυ της Δευτέρας, με επίκεντρο την Ενέργεια, ζητήματα ασφάλειας, τη διαχείριση του Μεταναστευτικού κ.ά.

Η Σύνοδος αποτέλεσε μέρος ενός ευρύτερου παζαριού που διεξάγεται στην περιοχή και έχει στο επίκεντρο την Τουρκία, είτε μιλάμε για τους σχεδιασμούς της στη Συρία και το Ιράκ, είτε για τις σχέσεις της με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ή με τη Ρωσία, είτε για τις διεκδικήσεις της στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Το παζάρι αυτό, στο πλαίσιο του οποίου διατυπώθηκαν ορισμένες φραστικές καταδίκες της Τουρκίας από την πλευρά της ΕΕ, προσπάθησε να αξιοποιήσει προπαγανδιστικά η κυβέρνηση, αναπαράγοντας τη γραμμή εφησυχασμού του λαού και καλλιέργειας κάλπικων προσδοκιών, με το να αναγορεύει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ σε εγγυητές της ειρήνης στην περιοχή και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Το περιεχόμενο της Συνόδου σκιαγράφησαν με τις δηλώσεις τους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Ντ. Τουσκ, δεν έλαβαν καμία σαφή απάντηση από τον Ερντογάν «σε έναν μακρύ κατάλογο ανησυχιών», αλλά εξέφρασε την ελπίδα αυτό να αλλάξει στο μέλλον, καθώς «μόνο η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, περιλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης».

Απ' την πλευρά του, ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ δήλωσε ότι θα ήθελε «η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο η Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με Ελλάδα και Κύπρο και να επανεξετάσει την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, πριν το ορθόδοξο Πάσχα.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι συζήτησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της Αγκυρας με την ΕΕ. Είπε ακόμα ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης της ΕΕ και δείχνοντας το πολύπλευρο παζάρι για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

Καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού

Και ενώ καμία συγκεκριμένη δέσμευση δεν αναλήφθηκε, ούτε καν για το θέμα των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε σε νέους - μετά απ' αυτούς για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - πανηγυρισμούς.

Ενδεικτικά, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, υποστήριξε (ρ/σ «24/7») ότι «τα μηνύματα της ΕΕ προς την Αγκυρα ήταν σαφή και αποφασιστικά, χωρίς να δίνουν τη δυνατότητα για οποιαδήποτε παρερμηνεία από την τουρκική πλευρά (...) Ενώ επίσης ως σημαντικές πρέπει να αξιολογηθούν και οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, που δίνει και ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι το Πάσχα για την απελευθέρωση των Ελλήνων αξιωματικών, ένα, θα λέγαμε, χρονοδιάγραμμα "συμμόρφωσης" στην τουρκική πλευρά».

Ωστόσο, παρά το κλίμα εφησυχασμού που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, το τουρκικό δικαστήριο απέρριψε χτες και τη δεύτερη αίτηση αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Σήμερα οι συνήγοροί τους αναμένεται να καταθέσουν ένσταση. Το αίτημα αποφυλάκισης δεν έγινε δεκτό βάσει της ίδιας αιτιολογίας, ότι δηλαδή δεν υπάρχει η απαιτούμενη μόνιμη κατοικία των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία, όπου θα μπορούσαν να διαμείνουν έως και την απαγγελία του κατηγορητηρίου. Ο μέχρι σήμερα προγραμματισμός ήταν να γίνει συνάντηση την Παρασκευή των δικηγόρων των στρατιωτικών με τον εισαγγελέα στην Αδριανούπολη, προκειμένου να τους ενημερώσει για το αν έχει στοιχειοθετηθεί το κατηγορητήριο.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Γιλντιρίμ δήλωνε μετά τη Σύνοδο ότι η Τουρκία συμπεριφέρθηκε «ανοιχτά και ειλικρινώς», αλλά δεν είδαν κανένα σημάδι για προσέγγιση «σε δίκαιο επίπεδο της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία». Ενώ ο Ντ. Μπαχτσελί, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος MHP, σε εθνικιστικό παραλήρημα, δήλωσε ότι «ο πάτος της θάλασσας είναι γεμάτος με τους παππούδες όσων εκστόμισαν κενά λόγια. Υπέστησαν τις συνέπειες όταν προσπάθησαν να κυκλώσουν την Τουρκία. Δεν είναι αστείο».

Αποζημιώσεις εξετάζει να ζητήσει η Ελλάδα

Την «πιθανότητα διεκδίκησης οικονομικής αποζημίωσης» από την Τουρκία για τον εμβολισμό του πλοίου του Λιμενικού από την τουρκική ακταιωρό, στις 12 Φλεβάρη στην περιοχή των Ιμίων, εξετάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με γραπτή δήλωση που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Ν. Κοτζιάς (πρόκειται για γραπτή απάντηση σε σχετική Ερώτηση της ΝΔ).

Ο υπουργός ακόμα προσθέτει ότι το υπουργείο μεριμνά για τον «άμεσο εντοπισμό από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία των παράτυπων ενεργειών και παράνομων διεκδικήσεων της γείτονος, ενώ προβαίνει συστηματικά στα κατάλληλα κατά περίπτωση διαβήματα διαμαρτυρίας, καθώς και σε κάθε προβλεπόμενη ενέργεια για την ενημέρωση εταίρων και συμμάχων, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η θετική εξέλιξη δεν προσφέρεται για εφησυχασμό(18/8/2018)
Το «παιδί» για όλες τις βρωμοδουλειές ΝΑΤΟ - ΗΠΑ(13/7/2018)
Ψαλτήρια(29/3/2018)
Κλιμάκωση προκλήσεων εντός πλαισίου ΕΕ και ΝΑΤΟ(24/3/2018)
Υψηλοί τόνοι στο φόντο ευρύτερων παζαριών(27/2/2018)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org