Τετάρτη 28 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία και τις αιτίες τους

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, αλλά και τις πραγματικές αιτίες τους, ανέδειξαν μέσα από τη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν χτες στην πύλη του Ιπποκράτειου εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και στις ιδιωτικές κλινικές, στο πλαίσιο της διήμερης δραστηριότητας των σωματείων ενάντια στην «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης.

Κατήγγειλαν ότι η περιβόητη «δίκαιη ανάπτυξη» που διαφημίζει η κυβέρνηση, καμία σχέση δεν έχει με την κάλυψη των αυξημένων λαϊκών αναγκών και ότι το σύστημα που έχει για «θεό» το κέρδος, συνθλίβει το δικαίωμα για καθολική πρόσβαση σε αποκλειστικά δημόσιες, σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας.

Η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων συνεχίζεται, οι εργαζόμενοι τσακίζονται από την εντατικοποίηση και οι ελλείψεις σε προσωπικό καλύπτονται με συμβασιούχους με ημερομηνία λήξης, ενώ ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος και σε πολλές περιπτώσεις χαλασμένος και εκτός λειτουργίας, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών. Στην ιδιωτική Υγεία, όπου οι δαπάνες έχουν αυξηθεί, οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, δέχονται την αυθαιρεσία και την τρομοκρατία της εργοδοσίας.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε ότι στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο λείπουν από τον οργανισμό 200 άτομα, το ακτινοθεραπευτικό τμήμα δουλεύει με έναν γραμμικό επιταχυντή ο οποίος είναι από δωρεά, το μηχάνημα της βραχυθεραπείας, που αφορά τη θεραπεία για τον καρκίνο της μήτρας, είναι χαλασμένο εδώ και πολλά χρόνια, το κοβάλτιο που είναι για τις ακτινοθεραπείες είναι παροπλισμένο κ.λπ.

Το Ιπποκράτειο έχει 800 κλίνες με σχεδόν 800 κενές οργανικές θέσεις. Οι τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, τεχνικούς, επικουρικό προσωπικό, αντί να καλυφθούν με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μπαλώνονται με εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ με ημερομηνία λήξης. Την ίδια ώρα, στα επείγοντα η αναμονή στο ράντζο φτάνει και τις 8-10 ώρες, η αναμονή για ένα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία φτάνει στους 3-4 μήνες.

Οι εργαζόμενοι του Ιπποκράτειου έχουν αποφασίσει νέα κινητοποίηση αύριο Πέμπτη 29/3, στη 1 το μεσημέρι, για τη διεκδίκηση της κάλυψης των αναγκών του νοσοκομείου σε προσωπικό.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org