Τετάρτη 28 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Υποδαυλίζει διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό

Ως μοχλός διεργασιών για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού λειτουργεί η συζήτηση γύρω από την αναθεώρηση του Συντάγματος, με άξονα τη διασφάλιση της σταθερότητας του αστικού πολιτικού συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε στη σχετική επιστολή που έστειλε η Φώφη Γεννηματά προς όλα τα κόμματα με τις προτάσεις της. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ως προσωπική του δέσμευση πριν από το τέλος της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησης να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες. Δηλώνει ότι συμφωνεί με την Φώφη Γεννηματά πως «απαιτείται μια γενναία Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα» και πως η γενναία τομή «δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη». Αξιοποιώντας το σχήμα του «προοδευτικού προσήμου» για να συντηρήσει τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ και για να αποτυπώσει το κοινό έδαφος με το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, σημείωσε: «Ο τόπος έχει ανάγκη μια προοδευτική τομή και κατ' επέκταση μια προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία φρονώ ότι οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί - σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει - μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της Αναθεωρητικής Διαδικασίας».

Στο μεταξύ, τη διαφωνία του με αυτή την πρωτοβουλία της Φ. Γεννηματά κατέθεσε ο Ευ. Βενιζέλος, μετά τη διαφωνία του και με την πρόταση του Αλιβιζάτου (ήταν ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής για την εκλογή προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής) για «μίνι» αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρει ότι αυτή η κίνηση «προκαλεί σύγχυση στρατηγικής στο Κίνημα Αλλαγής», αφού «δεν μπορείς να παίζεις με το Σύνταγμα υπό συνθήκες θεσμικής κρίσης, όταν έχεις απέναντί σου μία κυβέρνηση, η οποία εκβιάζει τους θεσμούς» και «παραβιάζει το Σύνταγμα...». Η απάντηση στην τοποθέτηση αυτή του Ευ. Βενιζέλου από τη Χ. Τρικούπη ήταν ότι η απόφαση για συνταγματική αναθεώρηση συζητήθηκε εκτενώς στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος.

Υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης τάχτηκε και ο Στ. Θεοδωράκης καλώντας τους Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη «να απαντήσουν στη συγκεκριμένη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ