...ενώ συνεχίζονται οι επαφές του Αλ. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ζητήματα αυτά
Ολοκληρώνονται σήμερα, Παρασκευή, οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, με αντικείμενο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Χτες, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε κατά σειρά με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη.
Σήμερα, την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσουν ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης.
Η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της και για τα δύο αυτά ζητήματα, ενώ οι σχετικές τοποθετήσεις από κυβερνητικά στελέχη ή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλές φορές αντικρουόμενες, επιτείνοντας τη σύγχυση για το περιεχόμενο της πρότασης που θα υπερασπιστεί τελικώς το Μέγαρο Μαξίμου.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι παρότι η επιχείρηση αλλαγής ατζέντας είναι προφανώς βολική για την κυβέρνηση, δεν είναι αυτός ο βασικός λόγος ανακίνησης ζητήματος «θεσμικών παρεμβάσεων». Αυτός εντοπίζεται σε γενικότερες επιδιώξεις της αστικής τάξης και σε ανάγκες της π.χ. για κυβερνητική και κοινοβουλευτική σταθερότητα σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ή για συνταγματικό μανδύα στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.
Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, έχει σε ένα βαθμό ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή και του μπόνους. Αυτό επιβεβαίωσαν, άλλωστε, και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου, Π. Καμμένου, ο οποίος εγκαινίασε την Τρίτη τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον Αλ. Τσίπρα.
Τη θέση του υπέρ ενός εκλογικού συστήματος «απλής αναλογικής», αλλά με δυνατότητα μπόνους στο πρώτο κόμμα ή σε συμμαχία κομμάτων που θα λάβει πάνω από ένα ποσοστό, επανέλαβε και ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής.
Μιλώντας στο «MEGA», προσδιόρισε το μπόνους αυτό στο 10% του συνόλου των βουλευτών (30 έδρες αν παραμείνουν 300 οι βουλευτές), ενώ για το ποσοστό που θα πρέπει να συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα ή η συμμαχία κομμάτων για να το λάβει, είπε ότι μπορεί να είναι 40%, «υποθετικά και χωρίς εμμονή», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό είναι υπό συζήτηση.
«Eάν κάτι τέτοιο προκύψει, φαίνεται ότι ο ελληνικός λαός θέλει να δώσει σε αυτό το κόμμα, ή σε αυτό τον σχηματισμό, τη διακυβέρνηση της χώρας» ισχυρίστηκε.
Εξέφρασε, επίσης, την αντίθεσή του με την κατάργηση του ορίου 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, ενώ υπερασπίστηκε το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών και την καθιέρωση δικαιώματος ψήφου στα 17 έτη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα, δήλωσε: «Από την πρώτη μου συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, έθεσα το ζήτημα της ανάγκης να υπάρξει μια ευρεία συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα προσαρμόσει τον καταστατικό χάρτη της χώρας στις επιταγές του 21ου αιώνα (σ.σ. βασικά στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων). Επιμένουμε στην πρότασή μας. Αυτή η Βουλή με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση να προτείνει μια συνταγματική αναθεώρηση αρκετά ευρεία, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή, με απλή πλειοψηφία, να μπορεί να καθορίσει το περιεχόμενο αυτής της αναθεώρησης. Οι Ελληνες πολίτες θα πρέπει στις επόμενες εθνικές εκλογές να μπορούν να αποφασίσουν και για το ποια συνταγματική πρόταση θα υποστηρίξουν μέσα από την ψήφο τους».
Για αλλαγές στον εκλογικό νόμο ήταν αρνητικός: «Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν εν κινήσει και να υπακούουν σε τακτικές επιλογές της κυβέρνησης. Η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις. Κατά συνέπεια, η ΝΔ δεν μπαίνει στη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου στην παρούσα συγκυρία. Μπορεί να συζητήσει μόνο δύο επιμέρους πτυχές (...) Τη δυνατότητα ψήφου στους Ελληνες πολίτες, εκτός Ελλάδας, στο μόνιμο τόπο διαμονής τους (...) και το ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών» δήλωσε.
«Η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις και θεωρούμε ότι ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος αυτήν τη σημαντική ανάγκη την υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» επέμεινε, ενώ ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός τού παρουσίασε τη δική του πρόταση, ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν άκουσα κάποια συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη πρόταση από τον πρωθυπουργό για τα ζητήματα αυτά. Θα αναμένω τις δημόσιες τοποθετήσεις του».
Σημειωτέον, καθώς στη ΝΔ εμφανίζονται να είναι οι μόνοι που θέλουν διατήρηση του σημερινού εκλογικού νόμου, κάνουν ήδη μια προσπάθεια να πιέσουν τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης να μη βάλουν πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης. Ενδεικτικά, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Α. Γεωργιάδης, έλεγε χτες ουσιαστικά ότι όποιος ψηφίσει τις αλλαγές που εισηγείται η κυβέρνηση, στηρίζει τα σχέδια Τσίπρα να παραμείνει στην εξουσία. Τόνιζε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο «MEGA»: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα γι' αυτό και γίνεται όλη αυτή η ιστορία. Αυτό έχει να κάνει και με τις δημοσκοπήσεις. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε την απλή αναλογική πυρήνα της ιδεολογίας του, δεν είχε παρά να προσπαθήσει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο στην προηγούμενη σύνθεση του Κοινοβουλίου. Κυβέρνησε περίπου 8 μήνες, είχε όλο το χρόνο να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να κάνει εκλογές τον Σεπτέμβριο με απλή αναλογική. Δεν το έκανε όμως. Χρησιμοποίησε το μπόνους των 50 εδρών και κατά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση αλλά και κατά τη δεύτερη. (...) Τώρα θυμήθηκε ότι είναι αριστερό κόμμα και του αρέσει η απλή αναλογική; (...) Σκεπτόμενος ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι δεύτερος και για να παραμείνει στο πολιτικό παιχνίδι πάει να αλλάξει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, δήλωσε: «Ο κ. Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε τις απόψεις του, δεν παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Θα έλεγα ότι η συζήτησή μας ήταν περισσότερο διερευνητική. Εμείς έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας και για τη συνταγματική αναθεώρηση και για τον εκλογικό νόμο (...) Αν και όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει δημόσια και επίσημα μια ολοκληρωμένη πρόταση, τότε θα τοποθετηθούμε. Τμηματικά, με δόσεις, εκλογικό νόμο εμείς δεν θα ψηφίσουμε. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγει η συζήτηση από τα καθημερινά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας, προβλήματα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει».
Ο δε επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, που συναντάται σήμερα με τον Αλ. Τσίπρα, μιλώντας χτες στον «ΑΝΤ1», δήλωσε «πολύ καχύποπτος» για τη συνάντηση αυτή, καθώς - όπως είπε - η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να ανοίξει τα χαρτιά της. Προσέθεσε ότι και επί των προθέσεων του Αλ. Τσίπρα είναι πολύ επιφυλακτικός, καθώς θεωρεί πολύ πιθανό αυτή η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο να αποτελεί προπέτασμα καπνού ώστε να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα.
Στη συνέχεια, καταθέτοντας την πρόταση του Ποταμιού, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του πλαφόν του 3%, του σπασίματος των μεγάλων περιφερειών, της παροχής μπόνους μιας έδρας για κάθε 2% του πρώτου κόμματος και της ψήφου των ομογενών.