Παρασκευή 24 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Υπόσχεται πολύ και «φτηνό» χρήμα στο κεφάλαιο, τήρηση δεσμεύσεων στους «εταίρους» του

Στο συνέδριο του «Economist» μίλησε χτες ο πρωθυπουργός

Μερικά δισεκατομμύρια ρευστού «μέτρησε» ξανά χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ενώπιον του ακροατηρίου του «Economist», διαβεβαιώνοντας το κεφάλαιο ότι όπου να 'ναι ανοίγει η κάνουλα ρευστότητας. Μιλώντας απ' τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου, υπερασπίστηκε το μνημόνιο και, προσπερνώντας τα όσα αντιλαϊκά αυτό φορτώνει στο λαό, δήλωσε ότι «έχουμε μια συμφωνία που μπορεί να δώσει προοπτική», επειδή, όπως είπε, περιλαμβάνει τη δεσμευτική εγγύηση των «εταίρων» για άμεσες παρεμβάσεις ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κρατικού χρέους και καθορίζει ανώτατο όριο δαπανών για την εξυπηρέτησή του, κάτι που «στέλνει ισχυρό μήνυμα στις αγορές και στους διεθνείς επενδυτές ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν θα παρεμποδίζεται από τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους»...

Την ίδια ώρα που ο λαός ματώνει για την καπιταλιστική ανάκαμψη, ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε στους επιχειρηματικούς ομίλους αναθεώρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω, ώστε επιπλέον πόροι να στηρίζουν την κερδοφορία τους. «Το επόμενο διάστημα θα επιδιώξουμε εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος και αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά, ώστε να αρθεί οριστικά η αβεβαιότητα για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας (...) Είναι σημαντικό να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, ότι θα φτάσουν το 3,5% το 2018, από εκεί και πέρα όμως είναι προφανές ότι θα πρέπει να πάμε σε πιο ρεαλιστικούς στόχους γιατί είναι αδύνατον τέτοια πλεονάσματα να διατηρηθούν, εκτός αν θέλουμε να πνίξουμε την ελληνική οικονομία», δήλωσε, αποδεικνύοντας ξανά την εξαιρετική συνέπεια της κυβέρνησής του στις δεσμεύσεις της απέναντι στο κεφάλαιο και τους «εταίρους» του.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμα ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει δημιουργήσει ένα ασφαλές πλαίσιο για την «παραγωγική ανασυγκρότηση» και τη «δίκαιη ανάπτυξη». Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο να διαστρεβλώσει σε τέτοιο βαθμό την πραγματικότητα, ώστε να κομπάζει ότι «το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης απαντά στις επείγουσες κοινωνικές ανάγκες», ότι «χτυπά την κοινωνική ανισότητα στη ρίζα της» και ότι παρέχει «κοινωνικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας»!

Βεβαίως, παραδέχτηκε ότι μετασχηματίζουν το κράτος «για να διευκολύνει την αναπτυξιακή διαδικασία».

Κατά τα αναμενόμενα, επανέλαβε το παραμύθι του δίκαιου επιμερισμού των οφελών της ανάπτυξης, σκοπό για τον οποίο μέτρησε μερικά δισεκατομμύρια.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για να τεθούν σε κίνηση είναι η ρευστότητα (...) Το χτεσινό σημαντικό νέο της επαναφοράς του waiver και η επικείμενη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εξασφαλίζουν την πρόσβαση των τραπεζών στο φτηνό δανεισμό και μειώνουν την εξάρτηση από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (...) Περισσότερη και φτηνότερη ρευστότητα στην οικονομία και μείωση χάσματος στο κόστος δανεισμού μεταξύ επιχειρήσεων άλλων χωρών (...) Σταδιακά ανακτούμε την πιστοληπτική μας ικανότητα και συνεπώς την ταχύτερη επάνοδό μας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκτενώς αναφέρθηκε στα οφέλη για τους επιχειρηματικούς ομίλους απ' το νέο «αναπτυξιακό νόμο», στις φοροαπαλλαγές, στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, στην ενεργοποίηση παλιών, όπως το ΕΣΠΑ, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κ.λπ., για να καταλήξει αναφωνώντας: «Θα έχουμε ενίσχυση ρευστότητας 10,3 δισ. ευρώ μέχρι τέλους του έτους, να γιατί είμαστε αισιόδοξοι»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ